1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Yeni Anayasa yapma iradesi bakiyken KHK sorunu unutulmamalı!
Yeni Anayasa yapma iradesi bakiyken KHK sorunu unutulmamalı!

Yeni Anayasa yapma iradesi bakiyken KHK sorunu unutulmamalı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi, ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği darbe mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir." dedi. Yargı mensuplarını da uyardı: 'Hiçbir savcı ve yargı mensubu hukukla bağdaşmayan işiyle karşıma gelmesin!'

11 Mayıs 2022 Çarşamba 15:48A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Danıştay'ın 154. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni'nde konuşmuş, hukuki alanda yaşanan sıkıntılar ile yeni Anayasa çalışmalarına dair beyanda bulunmuştu.

Yeni, sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir Anayasa yapılacağını ifade eden Erdoğan'ın KHK'lılar konusunda da hukuka düşeni yerine getirmesi noktasında gerekli düzenlemeleri hayata geçirmesi gerektiği yorumları yapılıyor. 

Aradan geçen tam beş yıla rağmen 15 Temmuz travmasını hala atlatamayan Türkiye’de, normalleşme beklentisi de uzadıkça uzuyor. Devlet gücünü kullanan odakların tehdit unsuru olarak algıladıkları kişi ve çevrelere karşı FETÖcü nitelemesinde bulunarak suçlamalarda bulunduğu, birçok insanın haklarındaki sadece iddialar ile tutuklandığı ve cezaevlerinde tutulduğu, yaşlı ve bakıma muhtaç ile hasta insanların cezaevlerinde adeta ölüme terk edildiği atmosferde, yeni Anayasa beklentileri artarken, sorunun kökeni olan adaletsizliklerin ortadan kaldırılması için insaflı davranılması gerektiği gerçeği daha ön plana çıkıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'de hukuku toplumun aleyhine kullanmaya çalışanlar olduğuna değindiği konuşmasında, "Milletimizin 16 Nisan 2017'deki halk oylamasıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişi onayladığı Anayasa değişikliğinde, yargının bağımsızlığı ilkesi, tarafsızlığıyla tahkim edilmişti. Böylece millet adına karar vererek hakemlik görevini üstlenen yargı, güçler ayrılığında hak ettiği yeri tam manasıyla almış oldu. Elbet bu noktaya bir anda ve durduk yere gelinmemiştir. Cumhuriyet tarihi, maalesef yargının darbeciler ve vesayet güçleri lehine taraf olduğu Yassıada yargılamalarından 28 Şubat brifinglerine kadar pek çok kötü örneklerle doludur." dedi.

Erdoğan ayrıca hukukçuları uyardı: "Bu ülkede hiçbir savcının, hiçbir hakimin, hiçbir yargı mensubunun hukukla bağdaşmayan herhangi bir yaklaşımla karşıma gelmesini, taleplerimi hukuk dışında bir süzgeçte değerlendirmesini doğrusu istemem. Ama aynı zamanda yargı mensuplarının bu hukukçu duruşunu bilaistisna herkesin karşısında ve her şartta sergilemesini de beklerim. Darbelere kılıf uyduran, vesayete koltuk değnekliği yapan gizli, açık hukuk dışı örgütlerin arka bahçesi haline dönüşen, menfaat hesaplarının aleti olan bir yargı, millet adına karar veremez."

 

Meclis'te tüm partilerin eşit üye katılımıyla bir "yeni Anayasa komisyonu" kurulmasına öncülük ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Maalesef bu teşebbüsümüz, muhalefet partilerinin süreci tıkayan, uzlaşmaz tavrı sebebiyle akamete uğradı. Geçtiğimiz yıl yeni bir anayasa için tekrar harekete geçtik. Kendi hazırlıklarımızı yürütürken muhalefet cenahından da ortaya en azından bir metin teklifi koymasını bekledik. Aradan geçen bunca zamana rağmen önümüze, üzerinde konuşabileceğimiz herhangi bir metin gelmedi. Biz de kendi hazırlığımızı beklemeye almak mecburiyetinde kaldık. Ancak milletimizi, ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği darbe mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir. İmkan bulduğumuzda, ülkemizi sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir Anayasaya mutlaka kavuşturacağız." dedi.

Yargıda "usta-çırak" ilişkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, "Yargının tüm kademelerinde toplamda 3 yıl süreyle yardımcı sıfatıyla görev yapacak hakim ve savcılarımız böylece sisteme bütünüyle hakim olacaktır. Bir anlamda ahilik geleneğimizin temelini oluşturan usta-çırak sistemini yargıya da taşıyoruz. Bu yeni sistemi çok yakında fiilen başlatıyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum