1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Yemenli Şiiler Zeydi olmalarına karşın Husiler üzerinden İmamiye Şia’sına yöneltiliyorlar
Yemenli Şiiler Zeydi olmalarına karşın Husiler üzerinden İmamiye Şia’sına yöneltiliyorlar

Yemenli Şiiler Zeydi olmalarına karşın Husiler üzerinden İmamiye Şia’sına yöneltiliyorlar

Yemen'deki Şiiler Zeydi olmalarına karşın Husilerin işgali ve dayatmaları sonrası İmamiye Şia’sına yönelmeye başladı. İran’ın Husiler üzerindeki etkisi İmamiye Şia’sının Sana’daki kültürel etkilerini ortaya çıkarıyor.

10 Ağustos 2021 Salı 19:36A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Husilerin 2014 yılında Sana'yı ele geçirmesinden bu yana mezhep baskısı oluşturarak hem Zeydi Şiileri hem de Sünnileri 12 İmam Şia’sının geleneklerine uymaya zorladığı ortaya çıktı.

Gadir Hum Bayramı, Şiiler tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramına ilaveten Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın on sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanıyor.

Gadir Hum Bayramı gününü, Hz. Muhammed'in, Hz. Ali’yi kendisinden sonra halefi olarak tayin olduğu günü açıkladığı tarih olduğunu iddia eden Şiiler, bugünü bayram olarak addediyorlar.

 

iran-siilik-gadir-hum-sanaa-2.jpg

 

İran müttefikli Husi liderliği, insanların Gadir Hum Bayramı'nı kutlamak için toplanmaları gereken 34 meydan belirlemişti.

Yemenliler, İmamlık rejimini deviren 1962 devriminin patlak vermesinden sonra Gadir Hum Bayramı'nı kutlamayı terk etmişlerdi.  

Ancak, Husilerin 2014 yılında Sanaa'yı ele geçirmesinden bu yana, Yemen'in kuzeyi eski günah çıkarma uygulamalarından sayılan bu âdete geri döndü.

Altı yıldır süren savaş sadece devleti parçalamakla kalmadı, aynı zamanda bir mezhepçilik iklimini de oluşturdu.

“İslami metinlere göre peygamberimiz, Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine arasında bulunan Gadir Humm'da Müslümanları toplayarak kısa bir vaaz verdi. Rivayete göre Hz. Muhammed’in "Ben kimin lideriysem, Ali’de onun lideridir" dediği iddia ediliyor.”  

İmamiye Şiası, Hz. Muhammed’in halkı, peygamberin damadı olan Ali'yi halefi olarak atamak için topladığını iddia ediyor.

Al-Monitor'a konuşan Sanalı Fuad savaş öncesi ve sonrasını kıyaslayarak,

"Husiler Sana'yı ele geçirmeden önce Gadir Bayramı'nı hiç kutlamadım. Bu konu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Hiçbir gazete, TV kanalı, üniversite veya cami böyle bir şeyi anlatmadı. Şimdi durum değişti. Yemen'in kuzeyindeki birçok ilde saygı duyulan bir olay haline geldi." dedi

Fuad, şimdi kesin bir dille, "Peygamber, insanlara halefinin Ali bin Ebu Talib olması gerektiğini ve bizim de buna uymamız gerektiğini açıkça bildirmiştir." diyor.

Sana sokaklarında Husiler, Hz. Ali'yi büyük bir lider, peygamberin halefi ve peygamber ailesinin bir üyesi olarak tanıtan reklam panoları ve resimler ile süslüyor.  

 

yemen-sana-husiler-siilik-sia-gadir-hum.jpg

 

Üst düzey Husi lideri Abdülmelik El-Huti de, Gadir Hum’u anmak için iki saatlik bir televizyon konuşması yaptı. Huti konuşmasında, ‘peygamber'in görev süresinin bir uzantısı olduğu için bu duruma uyulması’ gerektiğini belirtti. “Hz. Muhammed'in, Ali'yi halefi olarak gösterdiğini belirttiğini” iddia etti.

Sana'da oturan Hüseyin Nasır, Al-Monitor'a Gadir Hum Bayramı'nı kutladığını ve evinin çatısından havai fişekler attığını söyledi.

Nasır, "Bu bayram bize peygambere ve hanedanına sadık kalmazsak inancımızın eksik kalacağını hatırlatıyor. Peygamberin talimatlarına inanıyorum ve hanedanını takip ediyorum" diyor.

Husiler iktidara gelmeden önce ailesinin bu olayı kutlamadığını da itiraf eden Nasır,

"Eski rejim döneminde sadece Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'nı kutlardık. Ama şimdi bizim de Gadir Hum Bayramımız var ve hepsini kutluyoruz." dedi.

Sanalı Abdu ise mezhepçiliğin körüklendiğini ve barışın bu şekilde olmayacağını ifade ediyor.

Abdu, "Husi grubu, tek bir fikri iletmek istediği için bu olayın önemini abartıyor. Husi liderliğinin peygamber ailesinden geldiğini ve Yemen halkının Husi liderlerine itaat etmesi gerektiğini insanlara aşılamak istiyorlar." diyor.

 

Gadir Hum'un kutlandığı bir meydanı kayıt altına alan İran Press kanalının ilgili videosu

 

 

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

2 Yorum