1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Yasakçılar Suriye’de Başörtüsü Taktılar!
Yasakçılar Suriye’de Başörtüsü Taktılar!

Yasakçılar Suriye’de Başörtüsü Taktılar!

Arap Birliği'nin şartlarını kabul eden Esed rejiminin gerçek hedefi ne? Reform yapmaya hazır mı yoksa bu da bir taktik mi?

02 Kasım 2011 Çarşamba 15:44A+A-

8. ayına giren halk ayaklanmasına karşı Baas rejimi tavrını değiştiriyor mu?

On5yirmi5 gençlik sitesi editörlerinden Bülent Şahin Erdeğer, 1982 Hama katliamından sonra Türkiye'ye yerleşen ve son süreçte Suriyeli muhaliflerin öne çıkan isimlerinden olan Fevzi Zakiroğlu ile Esed yönetiminin Arap Birliği tasarısını kabul etmesi ve Suriye muhalefetinin yapısını konuştu.

Zakiroğlu, sorulara verdiği cevapların birinde, CHP, İP ve EMEP’ten oluşan heyetin Suriye ziyaretindeki bir ayrıntıya dikkat çekti: ise Türkiye’de başörtüsünü yasaklayan bu insanların Suriye’de müftüyü ziyarete gidince başörtü taktılar!

- Suriye rejiminin Arap Birliği’nin çözüm tasarısını kabul ettiğine dair haberler var. Siz Baas rejiminin bu adımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Fevzi Zakiroğlu: Rejimin tasarıyı kabul ettiğine dair bilgiler henüz kesin biçimde doğrulanmadı. Ama olası bir adım olarak Esed iktidarı böyle bir şey yapabilir. Ancak bu asla samimi bir adım değildir. Esed, 7 aydır uyguladığı politikadan bir anda geri dönmeyecektir. O aslında kendisine alan açmaya ve zaman kazanmaya çalışmaktadır. Esed’in gerçekten Arap Birliği’nin şartlarını kabul etmesi demek kitlesel gösterilerin daha özgürce yapılmasını sağlayacaktır. Esed bu süreç ile iktidarını kaybedecektir. O’nun bunu göze alabileceğini düşünmüyorum. Bu sebeple o sadece zaman kazanmaya çalışıyor. Şayet samimi olsaydı iktidara geldiğinde bu yana 11 yıldır verdiği sözleri tutardı. Hadi o sözleri unutulan 7 aydır reform yapacağım dedi hiçbirşey yapmadı samimi olsaydı birşeyler yapardı.

ip_chp_emep-kadinlar-suriye-esad-a-destek-ziyareti.jpg

- CHP, İP ve EMEP’ten oluşan bir heyetin Şam’a ziyaret gerçekleştirmesini nasıl yorumluyorsunuz?

Fevzi Zakiroğlu: Bahsini ettiğiniz heyet, objektif biçimde Suriye’yi gözlemleme amacıyla yola çıktıklarını ifade etmişlerdi. Ama sadece devletin kurumlarını ziyaret ettiler. Onlar ideolojik olarak Baas’a yakın ideolojilere sahipler. Bu sebeple İslam düşmanı Baas Partisine desteğe gitmeleri normal bir durum.  Asıl manidar olan şey ise Türkiye’de başörtüsünü yasaklayan bu insanların Suriye’de müftüyü ziyarete gidince başörtü takmaları olmuştur...

- PKK’nın Beyrut’tan Esed’e destek gösterisini nasıl yorumluyorsunuz?

Fevzi Zakiroğlu: PKK örgütünü Türkiye’ye karşı yıllarca besleyen kimdi Beşşar’ın babası değil miydi? Suriye rejimi en çok kürtlere zulmetmesine rağmen çıkarı gereği PKK’yı hep desteklemiştir. PKK’nın bu zalim rejime destek gösterisi yapması da bilinen bir şeyin son göstergesidir. Ayrıca biz Suriye’den gelen haberlere göre rejimin PKK kontrolünde Kuzey Irak gibi federe bir Suriye Kürt bölgesi sözü verdiğini öğrendik. Suriyeli Kürtlerin ayaklanmaması için rejim böyle oyunlara başvuruyor. Ama aynı zamanda Pkk’lı olmayan Kürt önderleri de katlediyor. Rejim dünyanın dört bir yanında konsolosluklar ve büyükelçilerin aracılığıyla muhaliflere karşı Esed’e destek eylemleri düzenletmeye çalıştı. Beyrut'taki eylem de o eylemdir ve eylemde Öcalan ve Esed resimleri yanyana taşınmıştır...

- Kamuoyunda muhalifleri temsilen “Suriye Ulusal Konseyi”ni görüyoruz. Konseyin Suriye muhalfetini gerçekten temsil ettiğine inanıyor musunuz?

Fevzi Zakiroğlu: Suriye Ulusal Konseyi pek çok farklı kesimin çatısıdır. Konseyin Suriye muhalefetinin %80’inini temsil ettiğini söyleyebiliriz. Suriye içinde bulunan bir grup var ancak onların “Esed başta kalsın reformlar yapılsın ” açıklaması yaptılar. Bu da onlara kaybettirdi.

- “Özgür Suriye Ordusu” diye bir örgüt var.  Bu oluşumun Suriye olaylarındaki rolü nedir?

Fevzi Zakiroğlu: Özgür Suriye Ordusu adlı örgüt Suriye ordusunda yaşanan kopmaların neticesinde ortaya çıkmıştır. Suriye Ordusu sonuçta halkın çocuklarından oluşmaktadır. Bu çocuklara verilen katliam emirlerine uymayanlar ise diğer askerler tarafından öldürülmektedir. Ya katil olmaya ya da öldürülmeye razı olmayanları ise zaman içinde Ordudan ayrılarak halkın safına geçmişlerdir. Uzun süredir sadece sivillere yönelik rejim saldırılarına karşı halkı korumaya çalışmışlardı. Ancak son zamanlarda karşı saldırılara da başladılar. Ancak bu grup Suriye sivil muhalefetinin içinde görülemez. Çünkü sivillerden değil askerlerden oluşmaktadır. Suriye muhalefeti mart ayından bu yana barışçıl gösteriler düzenlemektedir. 

HABERE YORUM KAT