1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. “Yaşadığım kent bombalanıyor ama Moskova'da yaşayan annem bana inanmıyor”
“Yaşadığım kent bombalanıyor ama Moskova'da yaşayan annem bana inanmıyor”

“Yaşadığım kent bombalanıyor ama Moskova'da yaşayan annem bana inanmıyor”

BBC Türkçe’ye konuşan Oleksandra, Ukrayna’da yaşananlar hakkında ilginç hususlara dikkat çekti!

06 Mart 2022 Pazar 14:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi medyanın işlevini de bir kere daha tartışma konusu haline getirdi. Rusya’nın işgaline meşru zemin bulmaya çalışan haber kanalları bir yana Batı kaynaklı yayın organları ise daha önce dünyanın başka bölgelerinde yaşanan işgal ve katliamlara göstermedikleri ilgiyi Ukrayna’da gösterdiler!

Her birinin tutarsızlığı kendi dünya görüşleriyle ilişkilendirilebilecekken habere ulaşmanın hızlandığı ve haber kaynaklarının çoğaldığı yönündeki söylemler yeniden teste tabi tutulacak gibi görünüyor. Misal olarak Türkiye’de özelikle haber kanallarına çıkan “uzmanlar” akla zarar ziyan sözler sarf ediyorlar. Kimse de bunlara bir şey demiyor! Kim daha çok konuşuyorsa algıyı da o şekillendiriyor haliyle…

Tüm bunların dışında savaşın içinden bilgiler aktaran 25 yaşındaki Oleksandra oldukça ilginç hususlar aktarıyor. Ukrayna’daki birçok insanın Rusya’da akrabaları bulunuyor. BBC Türkçe’ye konuşan Oleksandra ise savaş başladığından beri evinde saklandığını dünyaya tek irtibatının yaptığı telefon görüşmeleri olduğunu aktarıyor.

Rusya’daki ailesiyle yaptığı görüşmelerde onları yaşananlara ikna edemediğini söyleyen Oleksandra şunları dile getiriyor:

Ebeveynlerimi korkutmak istemedim ama onlara sivillerin ve çocukların öldüğünü anlatmaya başladım. Benim için endişeli olsalar da bu tür olayların kazara yaşanmış olduğunu, Rus ordusunun asla sivilleri hedef almayacağını, Ukrayna ordusunun kendi halkını öldürdüğünü söylemeye devam ediyorlar.

Annemin tam bir Rus spikeri gibi konuştuğunu görmek korkutucuydu. İnsanlar onlara güveniyor ve halkın beynini yıkıyorlar. Ebeveynlerim burada askeri bir operasyon yapıldığının farkında. Fakat ‘Ruslar sizi özgürleştirmeye geliyor. Hiçbir şeye zarar vermezler, size de dokunmazlar. Sadece askeri üsleri hedef alıyorlar’ diyorlar.

Harkov’un bombalandığını gösteren videolar çekip annesine göndermesine rağmen, onu yaşananlara ikna edemediğini aktaran Oleksandra bunun devlet kontrolündeki Rus medyasının söyleminden kaynaklandığını düşünüyor.

Kendi çocuklarından ziyade Rus haber kaynaklarının verdiği bilgilere inanan Ukraynalı ebeveynler modern dünyanın büyük bir paradoksuna işaret ediyor. Özgürlüğün teminatı olarak gösterilen medya gibi sistemler bazen bizzat dezenformasyon ve adaletsizliğin kaynağı haline gelebiliyor!

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum