1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Yapay zeka tanı koymada doktorlarla yarıştı
Yapay zeka tanı koymada doktorlarla yarıştı

Yapay zeka tanı koymada doktorlarla yarıştı

Çin’de bir üniversite tarafından hazırlanan yapay zeka yazılımı ile hastalıklara en hızlı ve doğru teşhisi tanılamada doktorların mı yapay zekanın mı ‘iyi’ olduğu belirlenmeye çalışıldı.

24 Ekim 2022 Pazartesi 09:37A+A-

HAKSÖZ HABER

Beyin tümörünü tespit etmede yarışan Çinli doktorlar ve üniversitenin tasarladığı yapay zeka arasındaki rekabet ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Hastalara ait sinir sistemlerinin binlerce görüntüsünü analiz eden doktorlar ve yapay zekanın ulaştığı hastalık tanılama sonuçları dikkat çekti.

2 etaptan oluşan rekabette ilk aşamada beyin tümörünü doğru tespit etmeye çalışan yapay zekanın başarı oranı %87 olurken 15 dakikada 225 vakayı inceledi. Doktorların ise %66 oranında başarı sağladığı hastalık tanılama oranının 30 dakika sürdüğü belirlendi.

Gelecekte yapay zekaya bağlı teknolojilerin daha yaygın olacağı düşünülürken, iş yükünü de azaltacağı öngörülüyor. Sağlık alanındaki gelişmenin ise daha fazla hayatı kurtarabileceği ifade edilirken, hastalıkların birçoğu için geçerli olan erken teşhisin hayat kurtaracağı yapay zekaya bağlı teknolojilerin de buna katkı sunacağı tahmin ediliyor.

Yarışmanın ikinci etabında yapay zekanın %83 başarı oranına düştüğü gözlenirken, beyin hematomu teşhislerini 3 dakikada tamamladığı görüldü. Doktorların ise %63 oranında doğruluk payı bulunan müsabakada 20 dakikada hastalık tanılaması yapabildiği ortaya çıktı.

BioMind AI adı verilen yapay zekanın, nörolojik hastalıklar ve yapay zeka araştırma birimi bulunan Capital Medical University tarafından tasarlandığı aktarıldı. 

 

 

 

HABERE YORUM KAT