1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Umudu dipdiri tutanların nimetlerden alacağı lezzet
Umudu dipdiri tutanların nimetlerden alacağı lezzet

Umudu dipdiri tutanların nimetlerden alacağı lezzet

​​​​​​​Musibetlere dûçar olmuş nice insan, o musibetleri hiç yaşamamış, o imtihanlarla hiç sınanmamış kimselere göre çok daha metanetli, sabırlı, dirençli ve güçlü olabilir.

12 Nisan 2023 Çarşamba 22:46A+A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Soner Duman’ın sosyal medya hesabından yayınladığı yazıyı ilginize sunuyoruz:

Biraz önce mutluluk konusunda hikmetli bir söz okudum. Bu sözün bana düşündürdüklerinden söz edeceğim.

Söz, ünlü Fransız düşünür Montaigne'ye ait. O, Denemeler adlı eserinin bir yerinde şöyle diyor:

"Talih insana bütün nimetlerini verse, onları tadabilecek bir ruh gerekir. Bizi mutlu eden, bir şeyin sahibi olmak değil, tadına varmaktır." (Montaigne, Denemeler, s. 106)

Bu söz bana şunları düşündürdü:

Şu dünyada başkalarına göre nimet bakımından çok daha iyi durumda olan nice insan, kendilerinden daha kısıtlı imkânlara sahip kimselerden çok daha mutsuzdur. Maddi durumu yerinde olan, dışarıdan bakıldığında son derece lüks bir hayata sahip olan nice kimseler, bu imkânları rüyasında bile göremeyecek olanlarla kıyas edildiğinde psikolojik anlamda bir darlık ve sıkıntı içinde olabilirler.

Musibetlere dûçar olmuş nice insan, o musibetleri hiç yaşamamış, o imtihanlarla hiç sınanmamış kimselere göre çok daha metanetli, sabırlı, dirençli ve güçlü olabilir.

Hayatında herhangi bir şey istediği gibi olmadığında yaygarayı koparanlar, kadere sitem edenleri bir düşünün... Bir de hayatında neredeyse hiçbir şey yolunda gitmediği halde yine de gönlündeki umudu dipdiri tutan, tevekkülü elden bırakmayan, gözünü sağ salim açtığı her bir günü kendisine bahşedilmiş bir lütuf olarak görüp Rabbine şükreden insanları düşünün...

Allah Resûlü'nün (s.a.v.) buyurduğuna göre şuurlu bir iman, insanı hayatta karşılaştığı her türlü olay içinde bile kazançlı çıkarma potansiyeline sahiptir.

“Mü’minin durumu gıbta ve hayranlığa değer. Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece mü’minde vardır: Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir belâ gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur.” (Müslim, Zühd 64)

Bizler bu hadiste belirtilen hususları hayatımızda her zaman uygulayabiliyor muyuz? Her sevinç anında şükür, her sıkıntı anında sabır göstererek yaşadığımız her durumu hakkımızda hayra çevirebiliyor muyuz?

Bunu iddia etmek büyük bir laf etmek olur. Çünkü hayat imtihanımızın bugüne kadarki bölümünde burada belirtilen hususlara ne kadar uyduğumuza kendimiz karar veremeyeceğimiz gibi henüz sınanmadığımız konularda da büyük konuşmaktan Rabbimize sığınmamız gerekir. Şu var ki bizler, bu hadiste belirtilen hususu bir hedef olarak önümüze koyup Rabbimizden bizleri de bu kutlu müminler zümresine dahil etmesi için dua etmeliyiz.

Rabbimiz bizleri âfiyetten ayırmasın, zor imtihanlarla karşılaştırmasın. Şimdilik sınanmadığımız imtihanların masumları olarak, sanki imtihanları geçmişiz gibi düşünmekten muhafaza buyursun. Mutluluğun sırrının sağlam bir imanda, şükür duygusunda yattığını kavramayı bizlere nasip eylesin.

HABERE YORUM KAT