1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Tunus'ta yeni hükümet kurma süreci
Tunus'ta yeni hükümet kurma süreci

Tunus'ta yeni hükümet kurma süreci

Ahmet Varol yazısında, Tunus'ta Nahda ile beraber İlyas El-Fahfah'ın koalisyon kurması, sonrasında bu koalisyonun dağılması ile birlikte Hişam El-Meşişi'nin yeni bir hükümet kurma sürecini anlatıyor.

04 Eylül 2020 Cuma 11:26A+A-

Yeni Akit / Ahmet Varol

Tunus’ta yeni hükümet

Tunus’ta 6 Ekim 2019 tarihinde genel seçim yapıldı. 217 sandalyeli parlamentoda 52 sandalye kazanarak seçimden birinci çıkan, Raşid El-Gannuşi liderliğindeki Nahda Partisi cumhurbaşkanlığının görevlendirmesiyle Habib El-Cemli başkanlığında bir hükümet oluşturmuştu. Ancak bu hükümet meclisten güven oyu alamadı. 

Bunun üzerine cumhurbaşkanı Kays Said normalde parlamentoda grubu bulunmayan Demokratik Çalışma ve Özgürlükler Forumu Partisi’nden İlyas El-Fahfah’a hükümeti kurma görevini verdi. Bu şahıs Nahda’nın da ortak olduğu bir koalisyon oluşturarak parlamentodan güvenoyu almayı başardı. 

Ancak daha sonra İlyas El-Fahfah hakkında birtakım yolsuzluk iddialarının ortaya çıkması üzerine Nahda Partisi’yle bu kişi arasında ilişkiler koptu ve Nahda hükümetten desteğini çektiğini açıkladı. Bunun üzerine Fahfah, Nahda mensubu bakanları görevden aldıktan sonra kendisi de hükümetinin düşürülmesi için mecliste herhangi bir oylama yapılmasına gerek olmaksızın 15 Temmuz 2020 Çarşamba akşamı cumhurbaşkanına istifasını verdi. Ertesi gün de cumhurbaşkanı onun istifasını kabul ettiğini açıkladı. 

Tabii onun istifasından sonra Tunus’ta yeni bir hükümet krizi ortaya çıkacağı endişesi hasıl oldu. Çünkü Tunus parlamentosunda temsil edilen siyasi partiler çok farklı siyasi çizgilere sahip geniş bir yelpazeyi oluşturuyordu ve bunların aralarında bir ittifak kurarak meclisten güvenoyu alabilecek bir koalisyon oluşturmaları zor görünüyordu. 

Fakat cumhurbaşkanı Kays Said, İlyas El-Fahfah’ın hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Hişam El-Meşişi’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Bir siyasi partiye bağlı olmayan Meşişi, hükümeti kurmakla görevlendirilmesi için herhangi bir parti tarafından da önerilmemişti. Cumhurbaşkanı onun hükümeti kurmakla görevlendirilmesi kararını tamamen kendi inisiyatifiyle ve başarılı olabileceği konusundaki beklentisiyle vermişti. 

Siyasi partiler onun hükümeti kurmakla görevlendirilmesi için öneride bulunmamalarına rağmen görevlendirilmesini de büyük ölçüde olumlu karşılamışlardı. Bunda belki ülkenin yeni bir hükümet krizi yaşamaması için tüm siyasi kesimlerle ilişkiler kurabilecek bir kişinin görevlendirildiği yaklaşımı içinde olmalarının etkisi vardı. 

Meşişi’nin kurduğu hükümet 1 Eylül tarihinde parlamentonun onayına sunuldu ve 14 saat süren müzakerenin ardından yapılan oylamada güvenoyu almayı başardı. 217 sandalyenin olduğu Tunus parlamentosunda 134 milletvekili Meşişi hükümetine olumlu oy verirken 67 milletvekili de aleyhte oy verdi. Hükümetin güvenoyu alması konusunda kilit konumunda olduğu düşünülen Nahda Partisi de Meşişi’nin hükümetini onayladı ve olumlu oy verdi. 52 sandalyeye sahip olan bu partinin olumlu oy vermemesi durumunda onun hükümetinin güvenoyu alması da mümkün görünmüyordu. 

Olumlu oy veren siyasi partiler ve ittifaklar arasında Nahda’nın yanı sıra Tunus’un Kalbi, Islah, Ulusal Blok ve Gelecek Partisi de vardı. Ayrıca bazı bağımsız milletvekilleri de kurulan yeni hükümete olumlu oy vermişlerdi. 

Böylece Tunus’ta seçimlerin üzerinden daha bir yıl geçmeden üçüncü siyasi hükümet kurulmuş oldu. Tabii bu da siyasi mekanizmanın bir istikrara kavuşmasını engelledi.

Yeni hükümette 25 bakan ve 3 devlet katibi bulunuyor. 

Tunus’un yeni başbakanı Hişam El-Meşişi 1974 doğumlu. Siyasal bilimler ve hukuk alanında lisans, yüksek lisans ve doktara tahsili yapmış. 

Tunus gerek dikta rejimine karşı halk hareketinden sonra bir istikrara kavuşma çabaları içinde geçirdiği süreçte yaşadığı sıkıntılardan dolayı ve gerekse son koronavirüs olayından dolayı önemli ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Çünkü Tunus’un en önemli gelir kaynaklarından biri turizm sektörü ve bilindiği üzere koronavirüs olayı turizm sektörünü çok büyük oranda etkilemiş durumda. O yüzden yeni hükümet ekonomik sıkıntıları aşma konusunda önemli zorluklarla karşılaşabilir.  Tabii ekonomik sıkıntıların getirdiği problemler ve zorluklar zaman zaman halkın sokaklara yansıyan tepkilerine, gösterilerine ve eylemlerine de neden olabiliyor. 

HABERE YORUM KAT