1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Telif hakkı kimler için geçersizdir?
Telif hakkı kimler için geçersizdir?

Telif hakkı kimler için geçersizdir?

Karikatürist bazı isimlerin telif hakkı üzerinden açtıkları komik davalar gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

06 Şubat 2021 Cumartesi 18:13A+A-

HAKSÖZ HABER

Penguen isimli karikatür dergisinde çizerlik yapan bazı isimler açtıkları telif davaları ile gündem olmuşlardı. Haksöz Haber’e de alakasız bir şekilde dava açan bu isimlerin açtıkları davalarla astronomik rakamlar istemeleri de asıl niyetlerinin telif mi yoksa şantaj mı olduğu sorusunu ortaya çıkartmıştı.

Telif davaları ile gündeme gelen karikatüristlerden Erdil Yaşaroğlu’nun kendisine ait bir sitede dünyada tanınırlığı olan bazı karikatüristlerin çizimlerini yayınladığı iddiası ortaya atıldı. İddiayı dile getiren kişi Dan Piraro isimli meşhur karikatürist sosyal medya paylaşımında, karikatürlerini paylaşanlara dava açan Yaşaroğlu için, “İşte bir başka izinsiz yayımlanan karikatür. Bu asla kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

1612454548485-screenshot-12.jpg

Erdil Yaşaroğlu daha önce değerler eğitimi konulu internet sitesindeki paylaşımları sebebiyle Bekir Salih Korkmaz isimli öğretmene dava açmış ve öğretmenin evinin polis ekipleri tarafından basıldığı iddia edilmişti. Yaşaroğlu ‘kimseye evinin basılması için dava açmadık’ derken Salih Korkmaz ise iddialarının arkasında durmuştu.

Erdil Yaşaroğlu’nun başka karikatüristlerin çizimlerini telif hakkı ödemeden kullandığının ortaya çıkması ile gerçek niyeti iyice sorgulanır hale geldi. Hukuku bir tehdit gibi kullanarak akla hayale gelmez ekonomik yaptırımlar talep eden karikatüristler işin aslında bir problem olan ‘telif hakkı’ meselesini de sulandırıyorlar. İş bu boyutlara varınca da telif hakkı ile şantaj ihtimali ciddi anlamda kuvvetleniyor!

HABERE YORUM KAT