1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Telif hakkı şantaj hakkını(!) mı ortaya çıkartıyor?
Telif hakkı şantaj hakkını(!) mı ortaya çıkartıyor?

Telif hakkı şantaj hakkını(!) mı ortaya çıkartıyor?

Karikatüristlerin açtığı telif hakkı davaları gündemi bir süredir meşgul ediyor. Peki, işin iç yüzü ne?

21 Aralık 2020 Pazartesi 17:32A+A-

HAKSÖZ HABER

Penguen Dergisi karikatüristlerinin izinsiz bir şekilde karikatürlerini yayınladığı gerekçesiyle açtığı davalar bir süredir kamuoyunda tartışılıyor. Ticari amaçlı kullanıldığını iddia ettikleri karikatürler için farklı kurum ve kişilere davalar açan karikatüristler olayı epeyce kendi zaviyelerinden ele alıyorlar.

Söz konusu karikatürlerin hangi amaçla kullanıldığını bile incelemeden açtıkları davalarla kendilerini komik duruma düşüren karikatüristler Haksöz Haber’e de telif hakkı davası açtılar. Gerekçe olarak gösterdikleri haber ise telif hakkından "istifade etme" anlayışını gözler önüne seriyor.

Penguen Dergisi’nin karikatürleri doğrudan sitemizde yayınlanmıyor. Gaziosmanpaşa Özgür-Der’de gerçekleştirilen bir seminerde konuşmacı anlattıklarını desteklemek için bazı karikatürleri dinleyicilere gösteriyor. Seminerin haberleştirilmesi esnasında ise fotoğraf olarak verilen görselde karikatür de yer alıyor. Bunun üzerine ‘sinekten yağ çıkarmak’ şeklinde ifade edilebilecek bir şekilde karikatürist avukatları tarafından Haksöz Haber’e dava açılıyor. Ticari amaçla karikatürlerin paylaşılmasını bırakın doğrudan karikatür paylaşımı bile söz konusu değil.

Komedi bununla da sınırlı değil. Avukatları aracılığıyla bize uzlaşı teklifinde bulunan karikatüristlerin bu durumu pazarlık konusu yapıp astronomik rakamlar istemesi asıl amacın ne olduğu noktasında ortaya soru işaretleri çıkartıyor.

“Telif hakkı şantaja mı dönüşüyor?” sorusunu akıllara getiren bu durum bir seminerde destekleyici imaj olarak kullanılan karikatürlerin ticari amaçla kullanıldığı iddiasından yola çıkılarak ticari fayda sağlamanın yolunu gösteriyor. Tebrikler doğrusu! Bu kadarı şeytanın aklına gelmez. Gayet yaratıcı fakat komik değil trajikomik!

HABERE YORUM KAT

7 Yorum