1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeliler Çok Basit İlaçları Bulamamaktan Ölüyor
Suriyeliler Çok Basit İlaçları Bulamamaktan Ölüyor

Suriyeliler Çok Basit İlaçları Bulamamaktan Ölüyor

Suriye’de zor durumda bulunan yaralı ve hastaların çok basit ilaçları bulamamaktan öldüğü bildirildi.

27 Şubat 2014 Perşembe 12:22A+A-

 Üç yıldır katliam yapılan Suriye’de zor durumda bulunan yaralı ve hastalara gönüllü olarak yardıma giden Dr. Hisham Naji, ülkede durumun çok vahim olduğunu, insanların çok basit ilaçların eksikliği yüzünden hayatlarını kaybettiğini söyledi. 

Suriye’de Türkmen Dağı bölgesinde mültecilerin kaldığı kampa gönüllü olarak giderek yaklaşık iki hafta geçiren Suriye asıllı anestezi uzmanı Naji, ABD’ye döndükten sonra ülkede yaşanan insanlık dramını AA muhabirine anlattı.

Suriye’ye geçerek muhaliflerin kontrolü altında bulunan bir bölgedeki hastanede Suriye Amerikan Tıp Kurumu (SAMS) olarak yaralı ve hastaların tedavisine yardımcı olduklarını belirten Naji, kaldıkları süre zarfında rejimin acımasızlığına yakından şahit olduklarını ifade etti.

Naji, hastanenin her gün bombardımanlardan yara alan insanlarla dolduğunu, ilk gün bile 50’den fazla hasta ve yaralıya müdahale ettiklerini belirtti.

Ülkede sağlık görevlilerinin kendi hayatlarını hiçe sayarak çalıştıklarını belirten Naji, rejim yanlılarının, sağlık personeli olup olmadığı ayrımını gözetmeden insanları hedef aldığını vurguladı. Naji, “Birçok ambulans şoförü keskin nişancıların hedefi oldu. Yaralılara müdahale etmemiz istenmiyordu” dedi. 

"Bir günde 30 ameliyat yaptık"

Suriye’de kaldıkları süre zarfından Esed yanlılarının gece gündüz demeden sürekli yaptıkları saldırılarla bir korku ortamı oluşturduğuna vurgu yapan Naji, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bir günde çok zor koşullar altında 30 ameliyat yaptığımızı hatırlıyorum. Bazılarını masada, bazılarını da sedyede yaptık. Yaralılara yerde müdahale ettiğimiz oldu. Bunların hepsini çok sağlıksız, zor koşullar altında, tıbbi malzeme olmadan gerçekleştirdik. Elektriğin olmaması da bizim için diğer zorlukların başında geliyordu. Rejim, muhaliflerin elinde olan bölgelerin elektriklerini ve sularını kesiyordu. İnsanlar Türkiye’den gelen su ve patatesle beslenmeye çalışıyorlardı.”

Ülkede sert geçen kışın da insanların hayatlarını zorlaştırdığını belirterek Naji, “Orada bulunduğumuz sürede hava gerçekten çok soğuktu. Isıtıcı diye bir şey yoktu. Ancak tahta, odun gibi birşeyler bulabilirseniz yakarak ısınabiliyorsunuz. Geceleri 6-7 battaniyeyle yatıyorduk” dedi.

Naji, Suriye halkının tüm olumsuzluklara rağmen hayatlarını sürdürebilmek için sergiledikleri gayretlerin övgüye layık olduğunu kaydetti. Halkın en çok ihtiyaç duyduğu şeyin gıda ve tıbbi yardımların bulunduğuna dikkati çeken Naji, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlar burada bir şekilde yaşamayı başarabiliyordu. Her şeye rağmen, o kadar olumsuzluklara rağmen bu şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri gerçekten muazzam. Temiz su yok, yiyecek, içecek birşey yok. İnsanların açlıktan perişan bir halde olduklarını gördük. Hastanelerde yaralılara müdahale edilebilecek tıbbı malzemeler neredeyse hiç yoktu. Oradaki insanların en  büyük ihtiyacı yaralıların ameliyat edilmesinde kullanılacak anestezilerdi. En çok ihtiyaç duyulan malzeme onun olduğunu gördük, oradayız, müdahale edeceğiz ama ilaç eksikliğinden birşey yapamıyorduk. Hangi kampa giderseniz gidin buradaki insanların çok basit nedenlerden dolayı öldüklerini gördük. Çok basit bir ilaç onların hayatta kalmalarını sağlayacak ama ilaç bulamıyorlar, yok. Olsa da onlara ulaştıramazsınız rejimin kontrolü nedeniyle.”

"Rejim kontrolündeki tarafa geçseydim beni öldürürlerdi"

Tekrar Suriye’ye gitmenin kendisi için tehlike oluşturacağını belirten Naji, “Rejimin kontrolündeki tarafa geçmedim ben, geçseydim eminim beni öldürürlerdi. Benim ismimi kayda geçmiş olduklarından hiç şüphem yok. Tekrar oraya gitmek istesem benim için iyi olmayacağını biliyorum. Orada doktor olarak bulunmak, hatta yaralı ve hasta muhaliflerin tedavisine yardımcı olan bir doktor olmak gerçekten çok zor. Çünkü orada muhaliflere yardımcı olan bir doktor her an keskin nişancıların, rejim güçlerinin hedefi haline gelebilir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT