1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Suriye'de Ateşkes: Bir Ayda 288 Sivil Hayatını Kaybetti"
"Suriye'de Ateşkes: Bir Ayda 288 Sivil Hayatını Kaybetti"

"Suriye'de Ateşkes: Bir Ayda 288 Sivil Hayatını Kaybetti"

Suriye'de uygulanan kısmî ve geçici “ateşkes” bir ayını doldurdu. Bir ayda yaklaşık 900 kez ihlal edilen ateşkes boyunca 288 sivil hayatını kaybetti.

26 Mart 2016 Cumartesi 12:08A+A-

Suriye'de uygulanan kısmî ve geçici “ateşkes”in ilk ayında Esed rejimi direnişçilere yönelik saldırılarını sürdürürken, Rusya bombardımanı büyük oranda durdu.

Yerleşim yerlerinin daha az hedef alınması sebebiyle sivil kayıplar nispeten azalsa da Esed rejimi, abluka altında yaşayan sivillere yardım ulaştırılmasında zorluk çıkardı.

Suriye'deki kısmî ve geçici “ateşkes” niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşması yürürlüğe gireli bir ay oldu. Ancak, ateşkesin başladığı 27 Şubat gece yarısından itibaren Esed rejim güçleri, Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı, Halep'in batısı, İdlib'in güneyi, Şam'ın doğusundaki Guta kırsalı, Dera'nın merkezi ile batı kırsalını ve Humus'u vurarak anlaşmayı ihlal etti.

Rejim güçleri, 29 Şubat'ta Şam'ın güneydoğu kapısı niteliğindeki konumuyla stratejik öneme sahip Merc beldesini direnişçilerden aldı.

Rusya’ya ait savaş uçaklarının desteğindeki rejim güçleri, IŞİD kontrolündeki Humus'un Tedmur (Palmira) ilçesinin tarihî kent merkezine 1 kilometre mesafeye kadar ilerledi. Çatışmalar, tarihî kent etrafında devam ediyor.

Direnişçiler, geçen iki hafta içinde Suriye'nin kuzeyinde “güvenli bölge” oluşturulması planlanan Azez-Cerablus hattında Düdyan, Karaköprü, Harcele, Beregide, Kızıl, Yeni Yaban, Beğdin, Delha ve Halfetli köylerini IŞİD'den geri aldı.

Bir Ayda 288 Sivil Hayatını Kaybetti

Suriye İnsan Hakları Ağı da (SNHR) anlaşmanın 1 ayda yaklaşık 900 kere ihlal edildiğini ve 288 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu kişilerden 90'ı IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde yaşayan siviller oldu.

Sivil kayıp sayısı nispeten azalsa da “ateşkes”in bir diğer boyutu olan kuşatma altındaki bölgelere yardımların ulaştırılması ise sekteye uğradı.

27 Şubat'tan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki insanî yardımlar sâdece Şam'ın Muaddamiye, Zebadani ve Doğu Guta ilçeleri, Madaya beldesi, İdlib'in Fua ve Kafraya beldeleri ve Humus'a ulaştırıldı.

Şam'ın Dareyya ilçesi, Yermük kampı, Cayrud, Ruhaybah, Kanakir, Tadamun, Hacer el-Esved beldeleri ise hâlâ yardımların ulaşmadığı abluka bölgeleri arasında yer alıyor.

suriyede_ateskes.jpg

İnsanî Yardımlar Eksik Gönderiliyor

Yerel kaynaklar ayrıca ulaşan yardımların da eksik olduğuna işaret ediyor. Tırların üzerinde yazan yardım içeriğiyle, tırlardan çıkan malzemelerin örtüşmediğini söyleyen kaynaklar, kronik hastaların ihtiyaç duyduğu tıbbî malzemelerin ise gönderilmediğini vurguluyor.

Şam'daki kaynaklar, Madaya ve Zebadani'ye girecek tırların kontrolü sırasında besin değeri yüksek bazı maddelerin rejim güçlerince çalındığını, yerine başka malzemeler konduğunu söylüyor.

Ölümcül “Salgın Hastalıklar” Baş Gösterdi

Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya beldesinde ise “Kuvaşiorkor” isimli protein eksikliğine bağlı hastalık baş göstermiş durumda. Beldede yaklaşık 50 çocuğun bu hastalıkla mücadele ettiği, bir çocuğun da geçen hafta hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Beldede hâlihazırda 392 ağır hasta çıkarılmayı bekliyor. BM, 18 Ocak'ta beldede 400 ağır hasta bulunduğuna dikkat çekmiş, 12 Şubat ve 29 Şubat'ta aralarında çocuk olmayan dörder hasta beldeden çıkarılmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT