1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) mübârek bir gecede indirdik... (Duhân, 44/3)
Şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) mübârek bir gecede indirdik... (Duhân, 44/3)

Şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) mübârek bir gecede indirdik... (Duhân, 44/3)

Kadir Gecesi’ni layıkıyla geçirmenin öneminin anlaşılması için konu hakkındaki ayet ve hadisler derlendi. Rabbimiz Ramazan ayını ve Kadir gecesini ümmetin kurtuluşuna vesile kılsın!

27 Nisan 2022 Çarşamba 11:05A+A-

HAKSÖZ HABER

Oruç kulluğun en halis göstergelerinden birisidir. İnsanın insana karşı olan muhabbetini artıran ibadetlerin başında gelen oruç, tezkiye ayı Ramazan’ın nişanesidir. Tarih boyunca Müslüman geleneğin en önemli sac ayaklarından birisi olan Ramazan insanlığın kurtuluş reçetesi olan son vahyin de inzal olmaya başladığı zaman dilimidir.

“Kadir gecesini Ramazan’ın son on gecesinde arayın.” hadisinden hareketle Allah Resulü’ne (s.a.v) vahyin iletilmeye başlandığı gece olan Kadir Gecesi hakkındaki hadislerini derledik. Ramazan’ın son on veya yedi günü içinde aranması gereken Kadir Gecesi, insanlığa son vahiy olarak iletilen Kur’an’ı Kerim’in inzal olmaya başladığı gece olarak sadece Müslümanlar için değil tüm insanlar için çok önemli bir zamana işaret ediyor.

Allah’ın insanla vahiy aracılığı ile son kez iletişim kurması tüm yaratılmışlar için müthiş bir hadisedir. Kadir Gecesi’nin ehemmiyetini anlamak aynı zamanda kutlu vahiy hadisesine dönük hassasiyeti içermesi açısından çok kıymetlidir. Bu sebeple o gece bin aydan daha hayırlıdır.

 

Ayetler:

1-Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (Kadir, 97/1-5)

2-Şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) mübârek bir gecede indirdik... (Duhân, 44/3

 

Hadisler:

1-Ebû Hüreyre’den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle demiştir:

“Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.”  

Buhari, Müslim

 

2- İbn Ömer’den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber’in ashâbından bazı kimseler rüyalarında Kadir gecesinin Ramazan’ın son yedi günlerinde olduğunu gördüler. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Rüyalarınızın Ramazan’ın son yedi gecesinde birleştiğini görüyorum. Şu hâlde, Kadir gecesini bulmak isteyen, onu son yedi gecede arasın.”

Buhari, Müslim

 

3- Âişe’den (ra) rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: Resûlullah (s.a.v), Ramazan’ın son on gününde camiye kapanıp itikaf eder ve şöyle buyururdu:

“Kadir gecesini Ramazan’ın son on gecesinde arayın.”

Buhari, Müslim

 

4- Hz. Âişe’den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v):

“Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününün tek sayılı gecelerinde arayın,” buyurmuştur.

Buhari

 

5- Hz. Âişe’den (ra) rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: Resûlullah (s.a.v), Ramazan’ın son on günü girdiğinde gecelerini (ibadet ve zikirle) ihya eder, ailesini uyandırır, ibadete daha da yoğunlaşır ve eşleriyle cinsel ilişkiden uzaklaşırdı.

Buhari, Müslim

 

6- Hz. Âişe’den (ra) rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: Resûlullah (s.a.v), Ramazan ayında diğer aylardakinden daha fazla ibadet ederdi; Ramazan’ın son on gününde ise kendini ibadete diğer günlerden daha fazla verirdi.

Müslim

 

7- Hz. Âişe’den (ra) rivayet edildiğine göre o:

–Yâ Resûlallah, hangi gecenin Kadir gecesi olduğunu bilirsem (o gece) ne diyeyim, diye sormuş, o da şöyle buyurmuştur:

Allâhümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fü annî (Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet).” diye dua et.

Tirmizi

صدق رسول الله فيما قالوأو كما قال

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

2 Yorum