1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Sudan Sisi ile yakınlaşarak İhvan'ı baskı altına alıyor
Sudan Sisi ile yakınlaşarak İhvan'ı baskı altına alıyor

Sudan Sisi ile yakınlaşarak İhvan'ı baskı altına alıyor

Sudan, Müslüman Kardeşler'i tasfiye etmek için Mısır'la güçlerini birleştirdi. Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) üyelerini sınır dışı etmeyi planlayan Sudan, Mısır ile işbirliğini yakın zamanda daha da arttıracak gibi görünüyor.

31 Aralık 2020 Perşembe 16:20A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER 

Eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in devrilmesinden bu yana, Sudan ve Mısır, aşırılık yanlısı olduğunu iddia ettikleri fikir ve grupları bitirmek için işbirliğini artırıyor. Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) üyelerini sınır dışı etmeyi planlayan Sudan, Mısır ile işbirliğini yakın zamanda daha da arttıracak gibi görünüyor.

Mısır, son dönemlerde aldığı güvenlik kararları ile Müslüman Kardeşler’i tasfiye etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda imamları Müslüman Kardeşler ile bağları olduğu gerekçesiyle açığa alan Sisi yönetimi bu konuda Sudan’a da desteklerini sunmaya başladı. Sudan hükümeti güvenlik gerekçelerini bahane ederek Müslüman Kardeşler üyeleri ve ülkesine sığınan muhacirleri sınır dışı etmeyi planlıyor.

Sudan Müslüman Kardeşler ile bağı olanları tasfiye edebilmek için Mısır diktatörü Sisi ile güçlerini birleştirmeye çalışıyor. Bu bağlamda Mısır, Sudan'daki imamlara yönelik ortak eğitim kursları vererek sözde aşırılık yanlısı olduğu iddia edilen fikirlere karşı güç birliği yapacak. 20 Aralık'ta Kahire'de karşılıklı işbirliği ile imamların tasfiye edilmesi ve Müslüman Kardeşlerin fikir dünyası ile baş edilebilmesi için imamlara eğitimler, seminerler verilmeye başlandı.

Sudan Din İşleri Bakanı Nasr al-Din Mufreh, Kahire'nin Uluslararası Evkaf Akademisi'nde 21 Aralık’ta gerçekleştirilmeye başlanan imamların ve vaizlerin eğitimi için ortak eğitim kursunun açılışında yaptığı konuşmada, “Programın amacı Sudanlı imam ve vaizleri eğitmek. İmamlar barışı teşvik etmek, savaşı önlemek, aşırılıkçılıklarla mücadele etmek ve vatandaşlık ilkesini güçlendirmek için eğitiliyorlar." dedi.

24 Aralık'ta Mısır gazetesi Akhbar Al-Youm'a verdiği röportajda Mufreh, Eğitimin Kahire'de yapılmasının nedeni için “Özellikle dini söylem konularında Sudan'ı etkileyen şeylerin özellikle Mısır'ı etkilemesidir... " yorumunda bulundu.

Mufreh ayrıca, “Müslüman Kardeşler'e bağlı Sudan İslami hareketinin uygulamaları, Sudan hükümetinin dış dünyaya açıklık politikası izlediği süreçte verdiği zararla, ‘Terörizme Sponspor Ülkeler Listesi’ne girmesine neden olmuştu. Bu etkilenme Sudan ve Sudan  hükümetinin birçok ülkeden tecrit edilmesine yol açtı.” dedi.

Mısır Vakıflar Bakanı Mohamed Mokhtar Gomaa da, “Bu gruplar(Müslüman Kardeşler gibi), grubun görüşlerini her şeyin üstünde olduğunu düşündükleri için vatan vurgusuna inanmıyorlar. Biz, milletlerin çıkarlarının, dinlerin çıkarlarının ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz. " dedi.

"….Güçlü Mısır ve Sudan ilişkilerinin toparlanması için zaman geldi" diyen Gomaa Mısır ile girişilen işbirliğini övdü.

Gomaa, geçtiğimiz ekim ayında Sudanlı mevkidaşıyla imamların eğitimi, dini söylemi yenileme ve aşırılık yanlısı fikirlerle mücadelede ortak dini işbirliğini artırmanın yollarını görüşmek için Sudan'ı ziyaret etmiş ve sürecin başlatılmasına önayak olmuştu.

Sudan’ın Müslüman Kardeşler’e karşı mücadelesinde sadece dini söylem noktasında değil, güvenlik konusunda da Müslüman Kardeşler üyelerine karşı girişilen bir mücadele söz konusu. Sudan İçişleri Bakanlığı, devrik lider Ömer el- Beşir döneminde Mısır ve diğer ülkelerden kaçan Müslüman Kardeşler üyeleri de dahil olmak üzere Sudan vatandaşlığı verilen 3.000 kadar kişinin vatandaşlık hakkını geri aldığını geçtiğimiz haftalarda beyan etmişti.

Sudan da vatandaşlığı iptal edilenler arasında, “Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimleri, Tunus lideri Raşid el-Gannuşi’nin de bağlı olduğu Ennahda Hareketi'nin ve Filistin’in Hamas hareketinin üyeleri yer alıyor.”

Ayrıca, Sudan devlet kurumlarına dağılmış olan Müslüman Kardeşler üyelerine tasfiye etmek amacıyla Yetkilendirmeyi Kaldırma Komitesi kurdu. Komite 10 Aralık'ta Kardeşler'e bağlı 239 danışman ve büyükelçinin hizmetini sonlandırma kararı aldı.

Sudan aldığı bu kararlarla Mısır’dan kaçmak zorunda kalan muhalifleri tekrar Mısır’a iade etmeyi planlıyor.

 

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

1 Yorum