1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. St. Anna (Aziz Anna) Sığınağı
St. Anna (Aziz Anna) Sığınağı

St. Anna (Aziz Anna) Sığınağı

Murat Kurt / Haksöz-Haber

23 Aralık 2014 Salı 02:57A+A-

Soğuk Savaş bitse de Almanya’da birçok sığınak aktif durumdadır. Sadece Essen şehrinde 6 tane sığınak vardır. İdare itfaiyenin elinde, her hafta kontrol edilmekte. 7 katlı sığınak komple betondan yapılmış ve duvarları 1.10cm'dir. 1500 m2 alanda 1473 kişiye yer vardır.

Fotoğraf her katta bulunan 6 tuvaleti göstermektedir. İlk akla gelen kapılarının olmayışıdır. Sığınakta hiçbir kapı bulunmamaktadır. Savaş anında burada farklı bir yaşam savaşı veren insanlar psikolojik olarak öyle etkileniyorlar ki, intihara kalkışmaktadırlar. Bu düşünceyi kırmak için sığınaklara kapı yapmamışlar, naylon perdeler kapı yerine geçmektedir.

Madalyonun öbür yüzü bize ne anlatır: 1942 yılında inşa edilen bu sığınağın inşası 9 ay sürmüştür. Almanya o zaman Hitler’in altında yüzbinlerce kişi (Yahudi, Çingene vs) zorla insanlık dışı olanaklar altında çalıştırılmakta ve böyle bir işe başlayan işçinin ortalama ömrü 90 gün sürmekteydi. St. Anna sığınağında da onlarca işçi yerli halkın yaşaması için ömürlerini bırakmışlardı burada.

murat_kurt-st_anna-b1.jpg

Fotoğrafı Büyütmek İçin Üzerine Tıklayın...

HABERE YORUM KAT

4 Yorum