1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. ''Sosyal Medya İle İmtihanımız''
''Sosyal Medya İle İmtihanımız''

''Sosyal Medya İle İmtihanımız''

Akhisar Özgür-Der temsilciliğinde İzmir Özgür-Der Şube Başkanı Nurcan Büyük ''Sosyal Medya İle İmtihanımız '' konusunu işledi.

20 Kasım 2016 Pazar 20:22A+A-

Sosyal Medya tanımından sonra hayatımızda işgal ettiği önemli yere vurgu yapan Nurcan Büyük konu hakkında özetle şunları anlattı:

2014 verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 40 milyon kişinin sosyal medyayı kullandığını, benzeri sayısal veriler sonucunda sosyal bilimlerde 'gösteri toplumu' gibi ifadeler mevcut durumda. Sosyal medyanın post-modern bir durumdur.

İnternet kullanıcılarının %25'i zararlı siteleri, %50'den fazlası sadece facebook, twitter gibi sosyal paylaşım ağlarını ve ancak %10-15'i bilgilenme amaçlı (o da az zaman harcayarak) internette vakit geçirmektedir. Facebook, 1 milyar nüfusla dünyanın en büyük 3. Ülkesi konumuna geçmiştir. Her gün googleden yapılan aramaların %20 si daha önce hiç aranmamış konular üzerinde yapılmaktadır. Sosyal medya aktiviteleri internetin 1 numaralı aktivitesi haline gelmiştir. Son yıllarda her 5 çiftten biri internet üzerinden tanışmıştır. Her 5 boşanmadan biri facebook sebebiyle gerçekleşmektedir.

Sosyal medyayı hayata açılan iki pencereye benzetebiliriz. Pencerenin biri toplumun gelişimine hatta ıslahına katkı sağlayabilir; diğeri de toplumun ifsad edebilir, vahye ve fıtrata aykırı tutum ve davranışlar içine sürükleyebilir.

Facebook, Twitter gibi alanlardan uzak kalmak bir çözüm değildir. İletişim kaynaklarımızı Kulluk bilinci, dava bilinci ile daha güçlü, daha adil, daha ahlaklı, daha bilgili ve daha sorumlu bir şekilde kullanmamızın zaruret teşkil etmektedir.

Ancak toplumsal verilere baktığımız zaman sosyal medyayı kullanma noktasında çokta sağlıklı bir toplum olmadığımız gerçekliğiyle karşılaşmaktayız.

Özellikle Facebook ve Twitter gibi paylaşım ağları insanların kontrol duygularını azaltıyor. Ahlaki değerlerin kolayca zedelendiği bu ortamlarda insanların gerçek kimlikleri adeta yok sayılıyor.

Sosyal medyayı Allah'ın belirlediği sınırlar ve ahlak çerçevesinde nasıl kullanacağımızı konuşmalı özellikle gençleri ve çocuklarımızı eğitmeli ve karşılıklı çözümler aramalıyız. Gençlerimizi bilgisayar, internet ve sosyal medyanın olumlu yönlerini kullanma yoluna yönlendirmeliyiz.

İnsanları fahşaya götüren, ateş çukuruna doğru çeken tüm bu sorunlara karşı gücümüz cemaatleşmedir. İnsanlara kulluk görevlerini hatırlatan, birbirine ayna olup, hakkı ve sabrı dile getiren ve bundan gocunmayan kişilerin aileleriyle beraber oluşturdukları cemaatlerdir.

Program yapılan katkılarla sona erdi.

HABERE YORUM KAT