1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Sisi Yanlısı Medyanın Doktorlara Karşı İntikam Kampanyası
Sisi Yanlısı Medyanın Doktorlara Karşı İntikam Kampanyası

Sisi Yanlısı Medyanın Doktorlara Karşı İntikam Kampanyası

​​​​​​​Tıp birliği Mısır sağlık bakanlığını ihmalle suçladıktan sonra, Sisi yanlısı medya doktorlara karşı ölüm tehdidi ve ihanet suçlamalarını içeren kışkırtıcı bir kampanya başlattı.

28 Mayıs 2020 Perşembe 20:30A+A-

Kaynak: The New Arab

Çeviri: Sümeyye Tepetam / Haksöz Haber

Mısırlı rejim yanlısı medya, bu hafta içinde ülkenin en büyük tıp birliğinin yayınladığı metinde, sağlık görevlilerinin koronavirüs kaynaklı ölümlerinde sağlık bakanlığının ihmalkarlığının bulunduğunu güçlü bir şekilde beyan etmeleri sebebiyle Covid-19’la mücadele veren doktorlara karşı bir kampanya başlattı.

Mısır Tıp Sendikası (EMS), pazartesi günü hükümetin koronavirüs pandemisini kötü yönetmesi sonucunda “sağlık sisteminin tamamen çökebileceği, bütün ülkeyi etkileyen bir felakete yol açabileceği” uyarısında bulundu.

Pazar günü, hiçbir tedavi görmeksizin koronavirüsten dört doktor öldü. Buna karşın Mısırlı şarkıcı Amr Diab ve aktris Regaa Al-Gadawi virüsten şüphe duyar duymaz derhal tıbbi yardım aldılar.

Birçok doktor güvenli olmayan çalışma koşullarından, Covid-19 hastalarını koruyucu ekipmanlar olmadan tedavi etmek zorunda kaldıktan sonraki zorluklardan dolayı istifa etti ya da hükümetin ihmalkarlığını protesto ederek grev yaptı.

Sonuç olarak Mısır’ın düşünmeden karar veren parlamentosunun yanı sıra Sisi yanlısı sosyal medya da, doktorlara karşı kışkırtıcı suçlamalarda bulundu ve insanları onları boykot etmeye çağırdı.

Arap haber websitesi Arabi 21, greve giden doktorları öldürmek için sosyal medyada yapılan tehditlerin olduğunu söyledi.

Ayrıca Mısır milletvekili Farag Amer, Müslüman Kardeşler’i doktorları devlete karşı durmaya ve istifaya zorlamakla suçladı.

Yorum: Sisi halkını yeni güçleri korumak pahasına koronavirüs için kullanıyor.

Sosyal medyada da, Sisi yanlısı Twitter kullanıcıları doktorları “vatan haini” olarak suçlayarak eğer sağlık görevlileri greve giderlerse Mısırlıların ücretsiz tıbbi tavsiye alabileceklerini söylediler. Bunu da YouTube ve Wikipedia gibi online kaynaklar üzerinden yapabileceklerini belirttiler.

Bir kullanıcı: “Hiçbir şey için doktorlara ihtiyacımız yok. Bütün hastalıklar ve tedavileri Wikipedia’da bulunuyor. Hatta YouTube’tan videolar izleyebilir ve birbirimiz için bir şeyler yapabiliriz.” Dedi.

Bu, Wikipedia Arapça’nın resmi Twitter hesabını, sosyal medya kullanıcılarını “Wikipedia’nın bir doktor olmadığı” konusunda uyarmaya itti. Ve “Biz yalnızca genel bilgi sunuyoruz, bu özel tıbbi tavsiyelerin yerine geçmez” dedi.

Ayrıca doktorlara karşı kışkırtmanın bir parçası olarak, hükümetin sağlık bakanlığından bir yetkili meslektaşlarından biri olan Walid Yahya’nın ölümünün sorumlusu olarak Kahire Munira Hastanesi’ndeki doktorları suçlamak amacıyla televizyona çıktı.

Tüm bunlarla kalınmayarak Sanofi Sağlık Hizmetleri Şirketi Başkanı Nebal Dahbeh, meslektaşlarının ölümünü protesto ettikleri için doktorları Mısır ordusuyla olumsuz bir şekilde karşılaştırarak twitter üzerinden şu sözlerle kınadı:

“Hiç ordudan birinin şehitlikten kaçtığını duydun mu?” , “Ben oynamıyorum, çünkü insanlar ölüyor.”, “Protesto ederek ne yapmaya çalışıyorsun?”

Koronavirüs sonucunda en az 19 doktor öldü ve 350’den fazlasının enfekte olduğu düşünülüyor.

Doktorları korumak için kişisel koruyucu ekipman kıtlığına ve sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesine rağmen Sisi’nin zorba hükümeti İtalya ve Amerika gibi ülkelere “yumuşak güç” diplomatik girişiminin bir parçası olarak koronavirüs ekipmanları sağladı.

Doktorlara karşı yürütülen bu kampanyanın öncesinde dahi, Mısır hükümeti koronavirüs pandemisine cevabını ve vakaların resmi rakamlarını sorgulayanların tedavisinde acımasız davrandı.

Koronavirüsün ülkede ilk ortaya çıkışından beri 10 gazeteci tutuklandı. Arap İnsan Hakları Enformasyon Ağı, rejimi muhalefete karşı uzun soluklu bir kampanyayı hızlandırmak için salgından yararlanmakla suçladı.

HABERE YORUM KAT