1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Şirin Ebu Akile öldürülmeden önce herhangi bir çatışma olmadığı ortaya çıktı!
Şirin Ebu Akile öldürülmeden önce herhangi bir çatışma olmadığı ortaya çıktı!

Şirin Ebu Akile öldürülmeden önce herhangi bir çatışma olmadığı ortaya çıktı!

İsrail askerleri tarafından sokak ortasında öldürülen gazeteci Şirin Ebu Akile’nin İsrail tarafından öldürüldüğü kanıtlandı. İsrail’in savaş suçlarına bir yenisi eklenirken uluslararası arenadan İsrail’in bu cinayetten sorumlu tutulması talep edildi.

21 Mayıs 2022 Cumartesi 09:03A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Al Jazeera için muhabirlik yapan Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile, geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından silahla vurularak öldürüldü. İsrail askerleri tarafından vurulan Ebu Akile’nin öldürülmesinden hemen önce, bölgede çatışmalar yaşandığı ve Filistinlilerin açtığı ateşle öldürüldüğü İsrail tarafından iddia edildi.

Ancak yeni çıkan görüntülere göre gazeteci Ebu Akile öldürülmeden önce bölgede herhangi bir çatışma olmadığı ve Akile’nin vurulduğu yerin oldukça sakin olduğu ortaya çıktı.

İsrail'in ilk ortaya attığı iddialarla çelişen video, bir Cenin sakini tarafından kayda alındı. İsrail güçleri ile Filistinliler arasında hiçbir çatışma sesinin duyulmadığı sessiz anları gösteren video sonrası İsrail ve İsrail’i savunan Batı’dan herhangi bir yanıt gelmedi.

Middle East Eye tarafından elde edilen yeni videoda, Ebu Akile ve bazı meslektaşları da dahil olmak üzere arka planda bazı kişilerin güldüğü ve birbirleriyle konuştuğu görülüyor.

Saldırıdan önce gazetecilerin İsrail güçlerinin bulunduğu yöne doğru yürüdükleri görülürken, ateş açıldıktan sonra İsrail askerlerinin konuşlandığı yerden insanların kaçtığı görülüyor. Ayrıca videoda Ebu Akile vurulduktan sonra sokakta yatarken görülüyor.

Ebu Akile’nin ölümünden sonra, İsrail makamları başlangıçta Filistinlileri sorumlu tutan bir açıklama yaptı. Filistinli erkeklerin dar bir ara sokakta ateş ettiğini gösteren bir video yayınlayan İsrail, daha sonra geri adım attı ve bir İsrail askerinin onu öldürmüş olabileceğini söyledi.

Middle East Eye ile görgü tanıkları, Ebu Akile’nin, bir İsrail keskin nişancısı tarafından hedef alındığını, o sırada çapraz ateş olmadığını ve Filistinlilerin gazetecilerden çok uzakta olduğunu söyledi.

Perşembe günü, İsrail ordusu ordunun Ebu Akile’yi öldürmek için kullanılmış olabilecek tüfeği potansiyel olarak tespit ettiğini ancak Filistin makamları mermiyi teslim etmedikçe bundan emin olamayacaklarını söyledi. Ordu ayrıca bu cinayeti soruşturmayı planlamadığını da söyledi.

Kaynak: Middle East Eye

HABERE YORUM KAT

1 Yorum