1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sapkınlığın sanat adı altında normalleştirilmesine engel olunmalı
Sapkınlığın sanat adı altında normalleştirilmesine engel olunmalı

Sapkınlığın sanat adı altında normalleştirilmesine engel olunmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sapkınlığı sanat adı altında normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanlarımızı devreye almalıyız. Daha çok üreterek, insanın kalbine ulaşarak aradaki farkı kapatmakla mükellefiz" dedi.

08 Ocak 2022 Cumartesi 12:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe'de 2. Yeditepe Bienali'ne katılarak İslam'ın sanata bakışı ve birçok alandaki gibi batının kültür sanattaki yıkıcılığı karşısında atılması gereken adımları hatırlatan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan batı endeksli kültür sanat faaliyetlerinin kültürel yozlaşma ve hegemonyasını eleştirdiği konuşmasında, "Medya mecraları üzerinden dünyaya boca edilen batı menşeili kültür sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen mesajların elbette amacı var. Sapkınlığı sanat adı altında normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanlarımızı devreye almalıyız. Daha çok üreterek, insanın kalbine ulaşarak aradaki farkı kapatmakla mükellefiz" ifadelerini kullandı.

Kültür sanat faaliyetlerindeki Batı etkisinin yıkıcı olduğuna vurgu yapan Erdoğan İslam'ın sanata yaklaşımının hakim kılınması ile beraber Batıcı anlayışın yıkılması gerektiğini belirtti.

Erdoğan, "Bu amacın masum ve hayırlı olmadığı da açıktır. Her türlü sapkınlığı, her türlü ahlaksızlığı, her türlü marjinalliği sanat adı altında normalleştirme, hayatımızın tabi bir parçası haline getirme gayesi taşıyan bu sinsi saldırıya karşı kendi imkanlarımızı daha güçlü şekilde devreye almamız şarttır. Yeditepe Bienali başta olmak üzere Türk ve İslam sanatlarının güzelliklerini milletimizin önüne getiren etkinlikleri bu bakımdan takdire şayan girişimler olarak değerlendiriyorum. Ülkemizde kültür sanat adına icra edilen faaliyetlerin pek çoğunun böyle bir niyet ve içerik taşımaması bizi asri sorumluluklarımızdan alıkoyamaz. Tam tersine daha çok çalışarak, daha çok üreterek, daha çok insanın kalbine ve zihnine ulaşarak aradaki farkı kapatmakla mükellefiz." dedi.

Erdoğan batı endeksli kültür sanat çalışmalarının insanın kalbine hitap etmediğini belirterek, "Halbuki günümüzde sıkça karşılaştığımız üzere insan fıtratının tıpkı eşrefi mahlukat sıfatı gibi bir parçası olan esfeli safilin tarafına hitap eden sanat ürünlerinden aynı latif duyguları hissedemezsiniz." dedi.

Kültür-sanat birikimimizi Müslüman dünyasının bakışıyla milletimizin tüm fertlerine ulaştırana kadar bu tür faaliyetleri arttırarak sürdürmeliyiz diyen Erdoğan, "Sanat kavramına yaklaşımdaki bu derin farkın tezahürlerini Endülüs'ten Büyük Sahra'ya kadar geniş bir alana yayılan eserlerde görmek mümkündür. Sanat Allah'ı aramakmış değer üstat. İnancımızın 'Allah güzeldir, güzel olanı sever' yaklaşımının sanata yaklaşım halini içinde bulunduğumuz Süleymaniye Külliyesi'ne bakarak görebiliriz. Bizim medeniyetimizdeki, sanatımızdaki iyilik anlayışının kaynağı hiç şüphesiz Kuran'ı Kerim'dir. Güneşin tüm evreni ısıttığı gibi bu temel kaynaklar da hayatımızın her alanında yol göstermektedir. Bilginin ve sezginin sınırlarını doğru tayin ettiğimizde sanatımızın önündeki ufku daha iyi kavrayabiliriz. Biz kendi sanatımıza sahip çıkmak için üzerimize düşenleri samimiyetle devam ettirmeyi sürdüreceğiz." açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum