1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Sağlık tedavisindeki ihmaller nedeniyle Büşra'nın bilinci 70 gündür kapalı
Sağlık tedavisindeki ihmaller nedeniyle Büşra'nın bilinci 70 gündür kapalı

Sağlık tedavisindeki ihmaller nedeniyle Büşra'nın bilinci 70 gündür kapalı

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki özel bir hastanenin ihmalleri sonucu gribal enfeksiyon halindeyken anestezi ile ameliyat edilmek istenen Büşra yaşam savaşı veriyor.

27 Aralık 2021 Pazartesi 19:13A+A-

HAKSÖZ HABER

Büşra, gencecik yaşında gribal enfeksiyon geçirirken burun ameliyatı olmak için Özel Tatvan Can Hastanesi'ne yatırıldığında basit bir operasyonun ardından taburcu edileceğini düşünüyordu. Ancak Büşra, uygulanan anestezi, çalışmayan cihazlar ve ihmaller sonucu 70 günden fazla bir süredir bilinci kapalı bir şekilde cihazlara bağlı yaşam savaşı veriyor. 

Büşra'nın ağabeyi Ali Güntaş sosyal medya hesabı üzerinden kardeşi Büşra'nın başına gelen ihmalleri ve talihsizlikleri aktardı. Güntaş, hastanenin ihmalleri nedeniyle kardeşinin kalbinin defalarca durduğunu ve bunun sonucunda süreç içerisinde ağır beyin hasarı aldığını aktardı. 

Ali Güntaş ve ailesinin iddiasına göre Özel Tatvan Can Hastanesi yanlış uygulanan tedaviler ve ihmaller sonrası Büşra'nın yaşamına dönük olumsuz durumların oluşmasına sebebiyet verdi. 

Güntaş kardeşinin şu anda hayata tutunmaya çalıştığını anlatırken, konuyla ilgili yaşadıkları süreci şöyle anlattı.

 

Güntaş, “Bugün sizlere kız kardeşim Büşra'nın verilen narkoz uygulaması ve sonrasında yaşanan bir dizi muhtemel hata üzerine kollarımızda eriyip bitişini anlatmak istiyorum. Özel Tatvan Can Hastanesinde yapılacak olan bir küçük burun operasyonu kardeşimin ağır beyin hasarıyla sonuçlandı Aşağıyı işaret etmek

Kardeşim 27 yaşında. 12 Ekim 2021'de Özel Tatvan Can Hastanesine (@tatvancan) burun operasyonu için gidiyor. Saat 11.07'de ameliyata alınan kardeşime henüz neşter dahi vurulmadan verilen narkozdan sonra nabzı düşüyor. Kolundan nabız alamayan doktor acilen kalp masajına başlıyor.

Yaklaşık 15 dakika sonra kalbi tekrar çalışan Büşra'nın 5 dk içerisinde kalbi tekrar duruyor ve ikinci bir 10 dakikalık kalp masajı yapılıyor. Olay sonrası Anestezi Uz. Akif Çamdal ve KBB Uz. Gökhan Akgül'den aldığımız bilgilere göre kardeşimiz bu sırada entübe edilmiş durumda.

Başlamadan biten ameliyatta yaşanan sorunlar neticesi kalbi tekrar çalışmaya başlayan Büşra'mızı Özel Can Hastanesi (@tatvancan) kendi yoğun bakımına almak yerine Bitlis Devlet Hastanesinin yoğun bakım servisine sevk ediyor.

O günün akşamında hastane sahibi, başhekim, hastane müdürü ve ilgisi olan doktorlarla görüşmemizde Büşra'nın ilaçlara alerjik bir reaksiyon gösterdiği fakat kalp krizi geçirdiği sırada entübe olduğu için büyük bir problem olmayacağı ve ertesi gün ayağa kalkacağı bilgisini aldık.

Bitlis Devlet Hastanesinde fizik tedavi sırasında talihsiz bir şekilde sol kolu da kırılan Büşra, bu hastanede 55 günlük yoğun bakımın ardından uçak ambulansla İstanbul GOP Eğitim Araştırma Hastanesine getirildi. Buradaki süre dahil 70 günden fazladır bilinci kapalı yatıyor.

Büşra'mızın ilk MR görüntüsünde beyinde hasar tespit edilirken ikinci MR görüntüsünde beyninde atrofi (küçülme) gerçekleştiği gözlenmekte. Çok yoğun kasılmalar yaşayan Büşra'nın halen şuuru kapalı ve palyatif serviste refakatimizde çok ağır bir süreç yaşıyor.

Bu durum karşısında biz de farklı görüşler alarak kök hücre tedavisine yöneldik.

Dahiliye uzmanı akrabamız ile Özel Tatvan Can Hastanesi heyetiyle yaptığımız görüşmelerde bizi şüpheye sevk eden detaylar edindik. Anestezi uzmanı nabzı koldan alamadığını söylediğinde monitörde ne gördüğü sorusuna "monitörü okuyamadım" cevabını verdi.

Bu cevapla ekipmanların doğru düzgün çalışıp çalışmadığı konusunda da şüpheye düştük. Bu sorgulamada Büşra’nın yaşadığı sorunun alerjik bir reaksiyon olmadığını da itiraf etti doktorlar.

Kalbin görülen o anki ritimleri ile kalbe yapılacak müdahale belirlenmekte, kalbin arrest olması ile ventriküler fibrilasyon veya ventriküler taşikardi olması durumunda yapılacak müdahalelerin farklı olmasına rağmen  monitörü okuyamayan doktor yanlış müdahale etmiş olabilir.

Hastane dışında yaşanan bir kalp krizinde 45 dakika sonra geri döndürülen hastada dahi bu derece ağır hasar kalmazken, Büşra'mızın önce 15 dk ve sonra 10 dk duran kalbi yüzünden Can Hst. doktorlarının ifadesine göre entübe halde iken bu sorunları yaşamasını anlamlı bulmuyoruz.

Nabız neden aniden düştü? İlaçların dozajları neydi? İlacı doktor mu yaptı yoksa teknisyenler mi? Nabız düşünce panikleyen ekip entübasyonu yapamadı mı yoksa yapmak isterken hortumu akciğer yerine mideye mi uzattı?

Olay sonrası "hastanız ertesi gün ayağa kalkacak" diye bizi geçiştiren Özel Can Hastanesi (@tatvancan) bizi ilk birkaç gün arayıp sorduktan sonra son 65 gündür meseleye ilgisini de yitirmiştir. Telefon eden dahi yoktur.

Konuşmalarımız sonucunda artık anesteziyi hangi doktorun ya da bir doktorun yapıp yapmadığı konusunda dahi şüphelerimiz var. Anestezi bir doktor mu yoksa bir başkası tarafından mı yapılmıştır emin olamıyoruz.

Gribal enfeksiyon sırasında malum olduğu üzere anestezi işlemi tehlikeli görülmektedir. Büşra kardeşim grip halde anesteziye alınmıştır. Tüm tahlil ve tetkikler günler öncesinde yapılması gerekirken ameliyattan 2 saat kadar önce birkaç test ve tahlil yapılmıştır.

Biz sonuç olarak anlıyoruz ki ne ameliyat öncesi ne de sonrası @tatvancan hastanesi Büşra'mıza doğru müdahaleleri yapmamıştır, yapamamıştır.

Şimdi bir yandan kardeşimizin bize geri dönmesi için Rabbimize dua ediyor, bir yandan da bu hastanenin ve olası ihmallerin araştırılması için yetkililerimize ricada bulunuyoruz.

Bu süreçte her daim yanımızda olan yakınlarımıza ve dostlarımıza, ambulans uçak hizmetiyle şifa arayışımıza katkı sunan Sağlık Bakanlığımıza ve Bakan Fahrettin Bey'e, bize yakın ilgi gösteren GOP Eğitim Araştırma Hastanesi idaresi ve doktorlarına teşekkür ediyoruz.”

 

 

ali-guntas.jpgali-guntas-1.jpgali-guntas-2.jpgali-guntas-3.jpgali-guntas-4.jpg

HABERE YORUM KAT

20 Yorum