1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. S. Arabistan gazetesi İsrailli yazarları Erdoğan’a hakaret için ağırladı
S. Arabistan gazetesi İsrailli yazarları Erdoğan’a hakaret için ağırladı

S. Arabistan gazetesi İsrailli yazarları Erdoğan’a hakaret için ağırladı

Suudi Arabistan gazetesi ilk kez İsrailli yazarların yazdığı bir makale yayımladı. Arab News gazetesi, Dr Hay Eytan Cohen Yanarocak ve Dr Jonathan Spyer'ın Erdoğan ve Ortadoğu hakkında ortaya attığı akıl almaz iddiaların yer aldığı makaleyi yayımladı.

06 Şubat 2021 Cumartesi 13:20A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Suudi Arabistan'ın en çok okunan İngilizce gazetesi, dün ilk kez İsrailli yazarların bir makalesini yayımladı. Arab News gazetesi, Dr Hay Eytan Cohen Yanarocak ve Dr Jonathan Spyer'ın “Erdoğan, Ortadoğu'da istikrarı bozmak için inkar edilebilir özel milisleri kullanıyor” başlıklı makalesini yayımladı.

Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki “normalleşme” adımları altında yapılması planlanan anlaşmalara binaen iki ülke arasındaki yakınlaşma da hız kazandı. Son olarak İsrailli yazarların “Erdoğan, Ortadoğu'da istikrarı bozmak için inkar edilebilir özel milisleri kullanıyor” konulu makalesi Arab News adlı Suudi Arabistan devletinin resmi ağzı olarak bilinen gazetede yayımlandı.

İsrailli yazarlar makalelerinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "otoriter olduğunu" iddia ettikleri gibi İdlib ve çevresinde Türkiye’nin destekleri ve askeri eğitimleri neticesinde oluşturulan ordunun amacını da tartışmaya açmadan İsrail ve Suudi Arabistan’ın Türkiye dış politikasına benzer bir şekilde yorumladı. Makalede konular ve başlıklar propaganda üslubu ile ele alınırken, “Özel savaşçılardan oluşan özel bir milis ağı kurulduğu iddiaları” olarak aktarılan Suriye’nin muhalif ordusu bir terör örgütü gibi lanse edildi.

Makalenin Suriye’deki olaylara bakışı İsrail ve Suudi Arabistan’ın Esed politikalarına göre şekillendiği izlenimini uyandırıyor. Makalenin konusu ve içerik bilgileri Abu Dabi'de bulunan Trends adlı bağımsız olduğu iddia edilen bir düşünce kuruluşuyla beraber hazırlandı.

Makalede “bazı raporlara göre” denilerek, "[Özel Suriye milislerinin] rolü, [Erdoğan'ın] Filistin topraklarından Suriye ve Kafkasya'dan Keşmir'e kadar, eski Osmanlı İmparatorluğu'nu kabaca aşan bir bölge üzerinde yeniden nüfuz kurma planını ilerletmektir.” diye yazıldı.

Makalenin yazarları, Türkiye’deki vekillerin bir araç olarak kullanıldığını iddia ederek Erdoğan’a otoriterlik pozlarını yakıştırdı. Yanarocak ve Spyer, “Bu vekiller, Türkiye Cumhurbaşkanına, bir dereceye kadar inandırıcı bir şekilde kullanılabilecek bir güç ve geniş bir kullanılabilir ortam sağladığı gibi; organize edilmiş, eğitilmiş, kolayca konuşlandırılan ve kolayca kullanılabilen yabancı insan gücü havuzu sağlıyor.”  dedi.

Yazarlar, “Batı'nın bu tür "hain" uygulamalara son vermesi için Erdoğan'a baskı yapması gerektiğini” de yazıya ekleyerek; Batının kendilerine yardım etmesi gerektiğini ifade etti. Yazıda, “Milisler, terör grupları ve İslamcı aşırılık yanlısı yapıların tasfiye edilmesi gerekiyor. İstikrar ve yeniden yapılanmayı sağlamak ve Orta Doğu'nun büyümesini olanaklı hale getirmek için bunlar gerekiyor.” denildi.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum