1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Resul de olsa, beşer gaybı bilebilir mi?
Resul de olsa, beşer gaybı bilebilir mi?

Resul de olsa, beşer gaybı bilebilir mi?

Her varlık gibi Resuller de, sadece yaşamları için ihtiyaç duyulan zorunlu bilgilere ulaşacak şekilde yaratılmışlardır. Bu nedenle beşer olan peygamberler de, melekler, Cinler gibi sınırlı varlıklardırlar.

23 Ağustos 2020 Pazar 16:02A+A-

Abdulhakim Beyazyüz’ün yazısı:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Yüce Allah’a hamd, sevgili Resulüne selam olsun.

Geçen yazımızda Resul/Nebi’yi konu edinen yazı serimizin ilkini yazmış ve konunun kavramsal boyutu üzerinde durmuştuk. Yanı sıra Resul/Nebi’nin özelliklerini beşer ve Resul olmasından kaynaklanan özellikler diye ikiye ayırarak izah edeceğimizi ifade etmiştik. Resulün beşer olmasından kaynaklanan doğal özelliklerini aktardığımız yazımıza, diğer bazı özelliklerinin tespiti ile devam edeceğiz inşallah.

g-) Resuller beşer oldukları için ( her türlü mahlûk gibi) gaybı bilmezler.

Her varlık gibi Resuller de, sadece yaşamları için ihtiyaç duyulan zorunlu bilgilere ulaşacak şekilde yaratılmışlardır. Bu nedenle beşer olan peygamberler de, melekler, Cinler gibi sınırlı varlıklardırlar. Dolayısıyla, kendilerine insanlara iletilmek üzere verilen sınırlı gayb bilgisi dışında,  insan takatini aşan hiç bir bilgiye sahip değildirler.

Konuyla ilgili bir kısım ayet örneklerine bakalım:

“De ki: "Size Allah'ın hazineleri elimdedir, demiyorum; gaybı da bilmiyorum; size, ben meleğim demiyorum, ben ancak bana vahyolunana uyuyorum."

Yazının Devamı >>>