1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Ramazan nedir? Ramazan ne değildir?
Ramazan nedir? Ramazan ne değildir?

Ramazan nedir? Ramazan ne değildir?

​​​​​​​Modern çağ seçmeyi her şeyin önüne koyan bir çağ. Her şeye çok kolay ulaşabildiğimizden (gıda, bilgi, haber, yetenek vs.), irademiz ekstra önem kazandı.

21 Mart 2023 Salı 00:13A+A-

Ömer Faruk Çelik / Haksöz Haber

‘’Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı…’’ (Bakara Suresi 182)

‘’O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği Ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin.’’ (Bakara Suresi 185)

Bizi Ramazan’a kavuşturan, kendisine kulluk edebilmemiz için bizlere ömür bahşeden şanı yüce Rabbimize hamd-u senalar olsun. Bir Ramazan daha geldi ve eğer hayatta isek bilmeliyiz ki Rabbimiz bizlere kendimizi gözden geçirmemiz, tefekkür etmemiz, ‘’gidişimiz hangi yöne?’’ sorusunu sormamız için bir fırsat verdi. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Fakat bu fırsatı doğru değerlendirmek maalesef her Müslümana nasip olmuyor. Ramazan’ı bir bilinçlenme, silkinme tabiri caizse kendimize gelme ayı olarak görenler olduğu kadar, bu ayı geleneksel/standartlaşmış kalıplar içerisinde; sahur yapma, oruç tutuma (aç kalma), iftarda hunharca yiyip içme ve teravih formuyla geçirenlerde var. (İftardan sonrasını okey masalarında geçiren üçüncü bir kesim de var ama onları bu yazının içinde mevzu bahis etmeyeceğim.) Bu anlamda Ramazan’a dair hissettiklerimi, Ramazan ne olmalı/ nasıl olmalı, kalbimizde ruhumuzda nasıl bir etki uyandırmalı, bizi nasıl terbiye etmeli sorularını harmanlayarak sizlerle paylaşmak istedim.

Yazının Devamı >>>