1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Putin, gençleri savaşa katılmaya ikna etmeye çalışıyor
Putin, gençleri savaşa katılmaya ikna etmeye çalışıyor

Putin, gençleri savaşa katılmaya ikna etmeye çalışıyor

Kafkaslar, Orta Asya ülkeleri ve Suriye’den paralı askerleri Ukrayna’daki işgaline götüren Rusya, kayıplarının yerini Rus gençlerini askere alarak telafi etmeye çalışıyor.

21 Mayıs 2022 Cumartesi 11:03A+A-

HAKSÖZ HABER

The Telegraph’ın aktardığına göre birçok Rus gencine gönderilen devlet kaynaklı mesajda ‘askerlik işlemlerinde sorun yaşandığı ve gençlerin askerlik şubelerine uğraması gerektiği’ ifade edildi.

Kafkaslar, Orta Asya ülkeleri ve Suriye’den paralı askerleri Ukrayna’daki işgaline götüren Rusya, kayıplarının yerini Rus gençlerini askere alarak telafi etmeye çalışıyor. Birçok 18 yaşına varmış veya varmak üzere olan Rus gencine, "Askeri kayıtlarınızın incelenmesi için askerlik şubesine gelmeniz isteniyor" diyen mesajlar atılmaya başlandı.

18 yaşındaki Timofey Baranov'a da bu hafta içerisinde bilinmeyen bir numaradan gelen bir mesajda benzer bir sorundan bahsediliyordu. Baranov, bunun bir şaka olduğundan şüphelense de birçok kaynaktan gelen bilgilere göre Rusya devleti gençleri askere alabilmek için seferberlik planlıyor.

Rusya’nın, Ukrayna işgalinde 3 ay geride kaldı. Ukrayna’da beklediği mukavemetten fazlasını bulan Rusya, birçok noktada askeri kayıplar verirken, Rus ordusunun ‘abartılı’ gücünü de dünyaya kanıtlamış oldu.

Hâlâ öğrenci olmasına ve öğrenci statüsü onu askere almaktan muaf tutmasına rağmen Baranov’un böyle bir mesajı alması dikkat çekti. Askeri anlamda kayıplar yaşayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir general gibi davrandığı ve askere alımları hızlandırdığı ifade ediliyor.

Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana muharip kuvvetlerinin üçte birini kaybettiği tahmin ediliyor. Vladimir Putin'in hırpalanmış ordusunu desteklemek için gizli seferberlik planladığı iddiaları da gençlere gönderilen mesajlar ile daha çok dikkat çekti.

Putin, Batılı analistlerin yapacağını öngördüğü tam bir seferberliği henüz ilan etmedi ancak artan kanıtlar, genç erkekleri hizmet etmeye ikna etmek için devam eden gizli bir kampanyaya işaret ediyor.

Büyük bir Rus insan hakları avukatları derneği olan Agora, Mart ayından bu yana 2.000'den fazla askere alma çağrısı ve mesajı gönderildiğini tespit ettiklerini ve son iki haftada bu oranın hızla katlandığını belirtti. Askere alınmaktan çekinen gençlerin davalarıyla ilgilenen Agora'nın başkanı Pavel Chikov yaptığı açıklamada, "Seferberlik ile bağlantılı vakaların sayısı son iki hafta içinde katlanarak arttı - son günlerde uğraştığımız tek şey bu" dedi.

Sosyal medya da Rus erkeklerin, askeri dosyalarının güncellenebilmesi için yerel zorunlu askerlik bürosuna gitmelerinin nasıl emredildiğini anlatan paylaşımlarla doldu.

Askere alınanlar için bir yardım hattını yöneten insan hakları aktivisti Alexei Tabalov, The Telegraph'a verdiği demeçte, "Bu henüz bir seferberlik değil, daha ziyade bir seferberlik için zemin hazırlıyor. Kimse sokakta insanları kapıp hizmete göndermiyor. Savunma bakanlığı, ihtiyaç halinde kaç kişiyi bir araya getirebileceklerini tahmin etmeye çalışıyor.” dedi.

Rus ordusuna verilen halk desteği ile Ukrayna'da silahlanma ve savaşma isteği arasındaki uçurum giderek büyüyor. Ukrayna’da savaşa katılanların sayısı artarken, Rusya’ya bağlı askeri unsurlara katılım oranı hızla düşüyor.

Rusya’da ayrıca bir haftadan kısa bir sürede zorunlu askerlik ofislerine yönelik 3 farklı kundaklama saldırısı gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Moskova'nın Shchyolkovo banliyösündeki zorunlu askerlik bürosunun arşivinin, Salı gecesi bir şahsın zemin kat penceresine attığı bir Molotof kokteyli sonucu çıkan yangında hasar gördüğü bildirildi.

Ukrayna'daki kayıpların çetelesi, ölen birliklerin çoğunun, Rusya'nın en fakir bölgelerinden geldiğini ortaya koyuyor. Bu bölgelerde, genellikle yoksulluktan kurtulmanın tek yolu askeri bir kariyer oluşturmaktan geçtiği düşünülerek insanlar askere gidiyor.

Daha önce de Rus askerlerinin, Ukrayna’da yağmaladıkları malları, Belarus’taki bir postane üzerinden ailelerine ve arkadaşlarına gönderdiği ortaya çıkmıştı.

 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum