1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan'da Gözaltı Süresi 90 Güne Çıkıyor
Pakistan'da Gözaltı Süresi 90 Güne Çıkıyor

Pakistan'da Gözaltı Süresi 90 Güne Çıkıyor

Pakistan Meclisi'nden geçen yeni terörle mücadele kanunu muhalefeti harekete geçirdi, kanunla birlikte ülkedeki gözaltı süresi 90 güne çıkıyor.

09 Nisan 2014 Çarşamba 14:08A+A-

Pakistan parlamentosunda bu hafta başında kabul edilen terörle mücadele kanunu ülkedeki muhalefeti harekete geçirdi. Yeni kanunla birlikte ülkedeki gözaltı süresi 90 güne çıkıyor.

Pakistan muhalefeti, yeni terörle mücadele kanununun insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle, yasanın iptali için Pakistan yüksek mahkemesine başvuramaya hazırlanıyor. 

Uluslararası insan hakları kuruluşları da Pakistan'da kabul edilen yasanın insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriyor ve bir an önce geri çekilmesi çağrısında bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü Pakistan temsilcisi Mustafa Kadri yaptığı açıklamada, "Hükümet terörle mücadeledeki başarısızlığı hedef almak yerine tüm gücü ve yetkiyi güvenlik güçlerine teslim etmek gibi bir kolaycılığa kaçıyor" dedi.

Yasayla ilgili büyük eleştirilerde bulunan Pakistan muhalefetinden Tekrik-i İnsaf Partisi Başkan Yardımcısı Şah Mahmud Kureyşi, yasayla birlikte Pakistan'ın bir polis ve asker devleti haline geldiğini, yasayı insan haklarına aykırı buldukları için Pakistan Yüksek Mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

Pakistan Ulusal Meclisinde terörle mücadele kanununun onaylandığı sırada muhalefet temsilcileri, yasa metinlerinin kopyalarını havaya fırlatarak parlamentodaki oturumu terk etmişti. 

Pakistan muhalefeti, yargısız infaz diye nitelendirdiği yeni düzenlemenin birçok insan hakkı ihmaline neden olacağını söylüyor. 

Yasaya eleştiri getiren bir diğer isim Pakistan İnsanları Partisi medya sözcülerinden Favad Çadri, yaptığı açıklamada bu yasayla birlikte "insanların masumiyetleri ispatlanıncaya kadar suçlu olarak görüldüğünü" bunun da evrensel hukukun temeline aykırı olduğunu söyledi.

Pakistan'da geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yapılan genel seçimlerde, parlamentodaki koltukların çoğunu kazanan Başbakan Navaz Şerif'in partisi muhalefetin desteği olmadan istediği yasayı çıkarabilecek çoğunluğa sahip. Muhalefetin elindeki tek seçenek ise kabul etmedikleri yasayı yüksek mahkemeye götürme seçeneği olarak ifade ediliyor.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT