1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Özgür-Der Üniversite Gençliği ‘Gençliğin Anlam Arayışı’ kitabını değerlendirdi
Özgür-Der Üniversite Gençliği ‘Gençliğin Anlam Arayışı’ kitabını değerlendirdi

Özgür-Der Üniversite Gençliği ‘Gençliğin Anlam Arayışı’ kitabını değerlendirdi

Özgür-Der Üniversite Gençliği’nin düzenlemiş olduğu kitap forumunda Kübra Sönmezler ve Merve Sönmezler’in sunumlarıyla Mehmet Görmez’in Otto Yayınları’ndan çıkan  ‘Gençliğin Anlam Arayışı’ kitabı değerlendirildi.

09 Ocak 2022 Pazar 21:11A+A-

CANSEL TAN / HAKSÖZ-HABER

Kitabın yazarı hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra yazarın kitabı yazmakta amaçlamış olduğu niyete vurgu yaparak sözlerine başlayan Kübra Sönmezler, ilk konu olan “İnsanın Anlam Arayışı” başlığı ile oturumu başlattı. Yazarın, anlamsızlık girdabına kapılmış insanın bu girdaptan çıkmak için bireyi, ‘’yaratılış hikmetinin anlamlandırılmasına’’ yönelttiğini ve bu bakımdan klasik kelam düşüncesini aşan, bugünün aktüel sorunlarına odaklanan, ana hatlarında vahiy merkezli bir tasavvur üretmeye çalıştığına vurgu yaptı.

Yazarın insanın anlam arayışını anlamlandırdıktan sonra ‘gençliğin anlam arayışına’ cevap aradığını belirten Sönmezler, gençliğin bu anlam arayışının ancak aceleci olmadan, okumaya, sorgulamaya ve araştırmaya devam edilmesini, okumaların tekvin ile tenzili birbirinden ayırmadan Doğu-Batı, kadim-cedit ayrımına gitmeden bir bütünlük çerçevesinde yapılmasını önerdiğine dikkat çekti. Çağımızın entelektüel düşünce dünyasının önünde bir engel olarak görülebilecek ‘inancın şahıslar üzerine bina edilmesi’ konusuna değinen konuşmacı yazarın buradaki tavrının hakikatin kimsenin tekelinde olmaması ve baki hakikatlerin fani şahsiyetler ile açıklanamayacağı konusundaki sözlerine vurgu yaptı. Ardından kitapta yer alan ‘’Hakikat Arayıcısının Yol Haritası’’ bölümü üzerine konuşan Kübra Sönmezler, yazarın burada hakikat arayışında genel geçer sıralama olan marifetullah, tezkiyetü’n nesf, salih amel şeklindeki sıralamanın tam tersinin daha doğru olup olmama imkânı üzerine açıklamalar yaptığını belirtti.

Kitabın ‘’Sanal Ekran Uygarlığında Haya ile Hayat Bulmak’’ başlıklı bölümüyle sözü devralan Merve Sönmezler, son zamanlarda bilişim ve iletişim teknolojilerindeki büyük gelişmelerle birlikte gençliğin karşı karşıya kaldığı soru ve sorunları dile getirdi. Yazarın, ‘’Sanal Ekran Uygarlığı’’ olarak nitelendirdiği bu çağda Müslüman bir genç olarak var olabilmek, ‘kuşatılmış bir sanal gerçeklik dünyasında İslami bir gerçeklik ortaya koymak’ üzerine kafa yormanın gerekliliği ile konuşmasını devam ettirdi.

Kitapta yoğun bir ilmi birikimin varlığına işaret eden Merve Sönmezler, bu ilmi birikimin aynı zamanda modern ve kadim bazı İslam filozoflarının da etkisiyle olduğunu ve bu fikir adamlarının eserlerinin hassasiyetle okunması gerektiğini dile getirdi. Bunların başında Taha Abdurrahman ve İbn Aşur geliyor. Özellikle yer yer tasavvufi etkilerin görüldüğü bölümlerde Taha Abdurrahman etkisini hissedebiliyoruz.  Kitabın okumamızı salık verdiği bir diğer şahsiyet de İslam düşüncesinin zirve ismi Gazalî’dir. Ayrıca Görmez’in açık ufuklu yaklaşımlarının inşasında etkili olmuş isimlerden biri olan Musa Carullah’ı da okumanın faydalı olacağını dile getirerek konuşmasını nihayete erdirdi.

Katılımcıların gerek katkıları ve gerek sorularıyla oturumu zenginleştirmesiyle program son buldu.

whatsapp-image-2022-01-09-at-21-50-44-1.jpeg

whatsapp-image-2022-01-09-at-21-50-44.jpeg

HABERE YORUM KAT

4 Yorum