1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Ölüm üzerine tefekkür
Ölüm üzerine tefekkür

Ölüm üzerine tefekkür

Kişi, teneşire ne ile gidecekse ona sımsıkı tutunmalıdır. Bilindiği üzere teneşire unvansız, makamsız, servetsiz ve de şöhretsiz varılır. O halde kendisinden er-geç ayrı kalınacak şeylere bağlanılmamalıdır.

03 Şubat 2023 Cuma 18:28A+A-

Ramazan YAZÇİÇEK’in yazısı:

Giriş

Bencilliğin, zulüm ve sömürünün yaygınlaştığı modern dünyayı iki büyük tehlike kasıp kavurmaktadır: Dünyevîleşme ve bireyselleşme. Bu iki hastalığın panzehri, ahiret inancının yeniden ikamesi ve ümmet bilincinin ihyâsıdır.

‘Ölüm fikri’ ile ‘dünyevîleşme’ arasında doğrudan bir ilişki vardır. Dünyevîleşme, ölümü unutmanın, ahiret yokmuş gibi yaşamanın diğer adıdır. Dünyevîleşme zilletinden kurtulmanın önemli bir imkânı, ölüm üzerine tefekkür etmektir. Modern insan ölümden kaçıyor, ölüm gerçeğiyle yüzleşmek istemiyor. Ölüm duygusuyla barışık olmayan insan, aslında kendisinden; insan olma gerçeğinden yüz çeviriyor demektir. Ölümü unutmak, kendini unutmaktır. Kendini bilen insan, ölüm gerçeğiyle arasına mesafe koymayan, ölüm fikriyle barışık olan insandır. Ölüm üzerine tefekkür, içe (enfüs) dönük bir yolculuktur. Ölüm fikriyle barışık olma, huzurlu bir ömre, sağlam ve sağlıklı bir gelecek muhayyilesine sahip olmanın imkânıdır.

Yazının Devamı >>>