1. YAZARLAR

  2. Ahmet Varol

  3. Ümmet Bilinci...

Ümmet Bilinci...

Temmuz 1999A+A-

Öncelikle Haksöz Dergisi çalışanlarını, ilkeli ve kararlı yayın konusunda gösterdikleri çabalarından ve periyodik yayıncılığın zorluklarına rağmen büyük bir fedakarlık göstererek dergilerini bugünlere gelmelerinden dolayı tebrik ediyorum.

Şüphesiz Haksöz dergisinin Türkiye'deki kitlelerin, özelliklede genç kesimin İslami yönden bilgilendirilmesinde ve bilinçlendirilmesinde önemli bir katkısı olmuştur, özellikle de "ben Müslümanım" diyenlere ümmet bilincinin ve Müslümanca düşünme, anlama ve yaşama sorumluluğunun kazandırılması yönündeki çabalara katkısı inkar edilemez. Haksöz'ü İslami bilinçlenmedeki çabalarından dolayı takdir ettiğimiz gibi teknik özellikleri ve dizaynı yönünden de beğendiğimizi belirtmek isteriz.

Bunlara işaret ettikten sonra geçmişin tahlili üzerinde çok fazla durmadan geleceğe yönelik bazı önerilerimizi iletmeyi uygun görüyoruz:

Ümmet bilinci konusuna biraz daha ağırlık verilmesinin, genelde ümmetin mensuplarının iradeleri dışında çizilmiş olan coğrafi sınırların, İslami dayanışma konusunda sınırlayıcı engel olmaması gerektiği anlayışını bütün inançlı kesimlere kazandırmaya önem verilmesinin, faydalı olacağını düşünüyoruz.

Son dönemlerde yaşananlar bütünleşme ve dayanışmanın önemini daha net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu, gerek baskılara göğüs germe açısından gerekse sektörel yönden önem arzetmektedir. Bu dayanışmanın sektörel yönden önemi İslami yayın organlarının karşı karşıya olduğu maddi sıkıntıların asılmasıyla ilgilidir. Haksöz'ün böyle bir dayanışmaya önayak olmasını veya bu konuda atılacak adımlara katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Esas itibariyle inançlı kesim dünyanın hiçbir yerinde marjinal değildir. Ancak ekolleşmeler, marjinalliği de beraberinde getirmiştir. Ümmet bilinci bu ekolleşmelerin getirdiği marjinalliğin aşılması açısından da önem arzetmektedir. Bunun sağlanabilmesi için inançlı kesimde ilkeleri rafa kaldırmamak şartıyla, "ittifak ettiğimiz konularda yardımlaşma, ihtilaf ettiğimiz konularda ise birbirimize müsamaha gösterme" prensibini yerleştirmeye çalışmalıyız. Haksöz'den de bu doğrultuda çok sessizliğe, çok kalemliliğe daha çok önem vermesini bekliyoruz.

Bu vesile ile Haksöz dergisini 100. sayısında yeniden tebrik ediyor, yayın hayatında da başarılar diliyoruz.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR