Dünya ve İslam Dergisi

Yazarın Tüm Yazıları >

Sunuş

Haziran 1993A+A-

Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla

Sivas'ta 2 Temmuz günü meydana gelen olaylar iktidar ve basın tarafından bir anlam kaymasına uğratıldı. Bu itibarla olayı doğru yorumlamak daha bir önem kazanmaktadır. Konuya ilişkin yorumumuzu Gündem başlığı altında okuyabilirsiniz.

S. Nasr, çevirisini sunduğumuz makalesinde Pakistan İslami Talebe Cemiyeti'ni çeşitli yönleriyle inceliyor. Pakistan örneğinin kendine has birtakım özellikleriyle birlikte, İslami bir hareketin üniversite deneyimini sunması açısından makale önem taşımakta.

Bu sayımızda Tunus ve Cezayir'deki İslami hareket ile iktidarlar ilişkisini demokrasi bağlamında irdelemeye çalışan üç makale çevirisi yer alıyor. Yazarların, bir yandan İslami hareketin yükselişinin bastırılması, engellenmesi gerektiğini vurgularken, diğer yandan işkenceci, darbeci iktidar güçlerinin uygulamalarını açıkça savunma konumuna düşmemeye çabalamaları, her üç makalede de temel bir ikilem olarak göze çarpıyor.

J. Voll'ün Sudan'ı konu alan makalesi yazıldığı tarihten sonra Sudan'da ciddi değişimler meydana gelmesi yüzünden her ne kadar Sudan'daki mevcut durumu yansıtmamakta ise de, Sudan'ın bugününü daha yakından tanıyabilmemiz için birtakım ipuçları sağlayabileceği kanaatindeyiz.

Bu sayımızın Biyografi başlığı altında yayınladığımız D. Commins'in Takiyüddin el-Nebhani'yi konu olan makalesi, Türkiye'deki çeşitli yansımaları olmuş bulunmakla birlikte, pek fazla da bilinmeyen bir hareket olan Hizbu't-Tahrir ve kurucusu hakkında bilgi veriyor.

16. sayımızda birlikte olmak dileğiyle...

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR