1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Sorgu, Yargılama, Cezaevi

Sorgu, Yargılama, Cezaevi

Aralık 1997A+A-

İDKAM'da bu ay ilki düzenlenen ve her ay bir kitabın değerlendirileceği "Kitap Tartışması" başlıklı programın ilki 15 Kasım 1997 Cumartesi tarihinde gerçekleştirildi.

Hüsnü Yazgan'ın Ekin Yayınları tarafından yayımlanan "Sorgu Yargılama Cezaevi" -Ceza Hukuku'na Eleştirel Bir Yaklaşım- isimli kitabının ele alındığı toplantıya tartışmacı olarak Necip Kibar ve Mustafa Bahadır katıldılar. Tartışmacılar tarafından kitap kısaca özetlendikten sonra, hukuksuzluğun zaten yaygın olduğu Türkiye coğrafyasında, 28 Şubat'la birlikte bu sürecin had safhaya ulaştığı; İHL'lerin kapatılmasıyla eğitim özgürlüğünün engellendiği, Nurettin Şirin'e verilen cezayla düşünce özgürlüğünün kısıtlandığı böyle bir dönemde sistemin ceza hukukunun bilinmesinin öneminin kaçınılmazlığı üzerinde duruldu.

Alanında yapılan çalışmalar arasında bir ilk olarak değerlendirilen kitabın, özellikle yargı alanında rejimle ciddi olarak yüzyüze gelmeye başlayan müslümanlar için önemli bir ihtivaya sahip olduğunun altı çizildi.

Toplantıda, mevcut düzene muhalif olan tüm oluşumların, er ya da geç düzenin baskı ve zulmüyle karşı karşıya kalacağı vurgulandı. Bu münasebetle, düzenin Ceza Hukuku'nun iyice bilinmesi durumunda, yapılacak hatalardan kısmen uzak kalınacağı ifade edildi. Dinleyicilerin katılımıyla daha da canlanan program, sorulara verilen cevaplarla son buldu.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR