1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. HDR Delegasyonu Türkiye'deydi

HDR Delegasyonu Türkiye'deydi

Aralık 1997A+A-

İnsan Onuru ve Hakları Derneği (HDR) bünyesinde oluşturulan 5 kişilik bir heyet, geçtiğimiz ay içinde, başta Nureddin Şirin'e verilen 17,5 yıllık mahkûmiyet kararı olmak üzere, Türkiye'de yaşanan düşünce ve inanç özgürlüğüne yönelik baskıları yerinde gözlemleyerek Avrupa kamuoyunda gündem oluşturmak amacıyla Türkiye'ye geldi.

Bilindiği gibi, Batı Avrupa'da faaliyet yürüten HDR, insan hakları çerçevesinde gerçekleştirdiği etkinliklerle gündem oluşturarak, bu alandaki boşluğu gidermeye gayret eden bir kuruluş. HDR, insan haklan ihlallerine karşı konferanslar, seminerler, yayın faaliyetleri ve aktif ziyaretlerle kamuoyunu bilgilendirmeyi hedefliyor.

18 Kasım 1997 tarihinde HDR Genel Başkanı Mehmet Doğan'ın başkanlığında Türkiye'ye gelen 5 kişilik heyet, Genel Başkan Yardımcısı Recep Karagöz, öğretim üyesi-tarihçi Roland Fischer, Almanca konuşan Müslüman Hanımlar Derneği sorumlusu Susanne Schlalii ve gazeteci Jurgen Beckermann'dan oluşmaktaydı.

HDR delegasyonu, 19 Kasım tarihinde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde düzenledikleri bir basın toplantısıyla etkinliklerine başladılar. Türkiye'deki inanç ve düşünceye yönelik baskıları kınayan bir bildiri okuyan heyet, özellikle Nureddin Şirin'e verilen mahkûmiyet kararı üzerinde yoğunlaşarak, bu kararı aklı selimle izah etmenin mümkün olmadığını dile getirdiler. Delegasyonun okuduğu bildirinin altında, Avrupa'da faaliyet gösteren 25 sivil toplum örgütünün imzası bulunmaktaydı.

Ertesi gün, Nureddin Şirini ziyaret etmek amacıyla Bandırma Cezaevi'ne giden HDR yetkilileri, cezaevindeki diğer müslüman tutsaklarla ve cezaevi yöneticileriyle de görüşmelerde bulundular.

Cezaevi ziyaretinin ardından, başörtüsü mağduru öğrencilerle dayanışmak amacıyla, Ankara'da devam eden direnişe destek veren HDR heyeti; aynı amaçla, İstanbul Selam Vakfı Salonu'nda gerçekleştirilen video gösterisi ve toplantıya da iştirak ettiler.

HDR delegasyonu, Ankara'da bulundukları sure içerisinde bazı siyasi parti genel başkanları ve sendikacılarla temaslarda bulundu. Bu arada Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'yla da bir görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşme, düzenin en yetkili ağızlarından bir gerçeğin itiraf edilmesi anlamında oldukça kayda değerdi. O Sungurlu, HDR heyetine Türkiye'de özgürlüklerin bulunmadığı ve insan haklarının ihlal edildiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Nureddin Şirin'e verilen mahkûmiyet kararının geri alınmaması halinde, daha geniş kapsamlı faaliyetler gerçekleştireceklerini belirten HDR Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye'de edindikleri kanaat ve gözlemleri genişçe bir rapor halinde Avrupa'daki sivil toplum örgütlerine ve parlamenterlere sunacaklarını belirtti Heyet, 25 Kasım 1997 tarihinde Türkiye'den ayrıldı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR