1. YAZARLAR

  2. Gülşen Demirkol Özer

  3. Şiirin Direnişi, Direnişin Filistini: Rumeysa

Gülşen Demirkol Özer

Yazarın Tüm Yazıları >

Şiirin Direnişi, Direnişin Filistini: Rumeysa

Haziran 2004A+A-

Şiirin biçimi, içeriğine dair tartışmalar edebiyat çevrelerinde hep devam edegelmiştir. Bu tartışmaların içinden kolay çıkılır görünmüyor ama kesin olan şu ki, edebi yapıtlar içerisinde şiirin alıcısının en az olduğu. Dar olan okuyucu kitlesini, şairlerin "herkes anlamaz" yönündeki şair ukalalıklarının, daha da daraltmış olduğu söylenebilir. Asıl darlaştıran ise, şiirde; gerçekten herkesin anlamayacağı, anlayanların da ne anladığını anlatamadığı bir dilin kullanılmasıdır. Sıradan bir okuyucu olarak, anlamadığımız bu dilin sebebi, anlatılanın konuyu ifade eden hayattan enstantanelerin şairin gözü ile estetik ifadesi değil de, sadece şairin bilebileceği etkilenimlerin anlatılmış olması olduğunu sanıyoruz. Şiir gerçekten özel bir alan olarak varlığını sürdürüyor. Bu özel alan, anlatılanı anladığımız oranda büyüyor.

Muhalif kimliğinden dolayı şu anda hapishanede bulunan Faysal Akcan'ın ilk şiir kitabı olan "Rumeysa" işte, bu anlatımı duru, berrak bir ifadeye büründürerek, özel alanı büyütüyor. Ekin Yayınları tarafından yayınlanan "Rumeysa", hayatı gerçek tonunda yaşayan bir şiir adamının, acı ile örülü gerçeklere dair bir çalışması. Filistin mücadelesi peşinden koşan şiirler Rachel Corrie ve Filistinli çocuklara adanmış. Emperyalizmin kalbinden, Amerika'dan, Filistinli çocuklar için koşup gelen Corrie, Filistinlilerle beraber olmuş ve bedenini İsrail buldozerlerinin altına sürerek onurlu yaşamına ve bizlere veda etmişti. Kör ve sağır bir toplumdan, böylesi bir kişiye yapılan bu ithaf da oldukça değerli.

Kürtçe Nujiyan (Yeni Hayat) ifadesi ile hapishanede kendine yeni bir sayfa açan şair, aynı ifade ile kitaba başlamış. On bölümden oluşan şiir kitabı, birbirini takip eden başlıksız şiirlerden oluşuyor. Kızıldeniz'i yaran Musa'dan, karanlıktan nura doğru hicrete duran Rasul'ü anıp geçen adeta bir kısas-ı enbiya, Rumeysa…

"adım Roed

nusayrad kampında dünyaya geldim

beş yaşında

yüz hatlarım derinleşti

on yaşında

bir yetişkindim ben artık

çocukluk nasıl bir şeydir

görmek isterdim"

Filistinli çocukları dert edinenlere, işte, oldukça şiir. İslami terminolojiye derin bir vukufiyeti olduğunu gördüğümüz şairin kitabı fotoğraflarla da desteklenmiş. Kitabı kapattığınızda uzak bir diyar yakınlaşıyor ve yaşanan korkunç işgal karşısında elinizdeki şiirler siyoniste atılacak taşlara dönüşüyor. Direnişi şiir ifadesinde okumak isteyenlere tavsiye edilir.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR