1. YAZARLAR

  2. Özgür-Der

  3. Özgür-Der Diyarbakır ve Tatvan Şubeleri İki Ayrı Panelle Açıldı

Özgür-Der Diyarbakır ve Tatvan Şubeleri İki Ayrı Panelle Açıldı

Mart 2004A+A-

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi, açılış etkinliği olarak, 15 Şubat 2004 tarihinde "Türkiye'de İnsan Hakları İhlalleri ve İslami Sorumluluğumuz" konulu bir panel düzenledi.

Birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ve akademisyenin katıldığı programda ilk olarak, Özgür-Der'in etkinliklerini tanıtan bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Daha sonra kürsüye çıkan Diyarbakır Şubesi Başkanı Av. Serdar Bülent Yılmaz, "Laik ulus devletin, aileden okula, ticaretten siyasete, özel alandan kamusal alana tüm hayatı monolitik yapılanmanın vesayeti altına aldığı Türkiye'de sivil inisiyatif alanlarının kuşatmanın şiddetine oranla yetersizliği yakıcı bir sorun olmaya devam etmektedir. Hakların sistemli gaspına karşı sistemli ve örgütlü direniş şarttır ve bu da ancak sivil örgütlenmeler eliyle olabilir." şeklinde konuştu.

Yılmaz'ın ardından kürsüye çıkan Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci, küresel açlığa, sömürüye, sefalete ve zulme karşı küresel intifada bilincini kuşandıklarını vurguladı. Ayrıca Özgür-Der'in kuruluşundan bugüne faaliyetlerine değindi.

Ardından Abdulhakim Beyazyüz'ün başkanlığında, Abdurrahman Dilipak, Hamza Türkmen ve Mehmet Pamak'ın katıldığı, "Türkiye'de İnsan Hakları İhlalleri ve İslami Sorumluluğumuz" konulu panele geçildi. Yaklaşık 1500 kişinin izlediği panelde konuşmaları sık sık alkışlarla kesilen panelistler insan hakları mücadelesinde çifte standartçı olmamak gerektiğini vurguladılar. Konuşmacılar, ayrıca insan hakları mücadelesinin İslami bir zorunluluk olduğunu ve bu mücadelenin ancak Kur'ani naslar ölçü alınarak yapılabileceğini söylediler. Bu bağlamda hak mücadelesinin Kürt sorunu ve başörtüsüyle sınırlı olmadığını kime karşı yapılırsa yapılsın haksızlığın karşısında olunması gerektiğinin altı çizildi. Konuşmacılar daha sonra dinleyicilerin sorularını cevaplandırdılar.

Uzun yıllardır ilk kez böylesi bir programa tanık olan Diyarbakırlılar, panele büyük ilgi gösterdi. Yüzlerce kişinin üç saat süreyle paneli ayakta sabırla izlemesi bu ilginin başka bir göstergesi oldu. Ayrıca çevre illerden de yoğun katılımlar gözlendi.

8 Temmuz 2003'te Rablerine kavuşan Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Özlem Hicran Özyurt ve Özgür-Der avukatlarından Macide Göç'ün de anıldığı programda Türkiye'de insan hakları ihlallerinden çeşitlemelerin sunulduğu resimler sergilendi.

Özgür-Der Tatvan Şubesi de açılış etkinliği olarak, 16 Şubat'ta, "Türkiye'de İnsan Hakları İhlalleri ve Sorumluluklarımız" konulu bir panel düzenledi.

Farklı kesimlerden yoğun katılımın gerçekleştiği oturumu M. Şakir Parlar yönetti. Dernek şubesinin açılışı ve panel ile ilgili gönderilen Kürtçe ve Türkçe mesajların okunmasından sonra Parlar, Özgür-Der'in kuruluş ilkelerinin ne olduğunu dile getirdi. Panelde ilk konuşmacı Hamza Türkmen, insan hakları kavramının, insanı yaratan Rabbimizin bildirimleri olduğunu, bu hakların insanı, zaruri ve zorunlu ihtiyaçları ile konulu olduğunu belirtikten sonra; Türkiye'de insan hakları ihlallerinin büyük ölçüde uluslaşma süreci ve resmi dayatmaların sonucu olduğunu dile getirdi. Panelin diğer konuşmacısı olan Mehmet Pamak ise, hak kavramının yaratıcımızla irtibatı üzerinde durduktan sonra; Kemalist ideolojinin ilköğretimden itibaren dayatılmasını ve ırkçı ulus ideolojinin hak ihlallerinde en temel kaynağı oluşturduğunu ifade etti. İki konuşmacı da, bu dayatmacı resmi ideolojiden ve sistemden kurtulmadıkça geçici çözümlerle kurtuluşa ve özgürlüklerimize ulaşamayacağımızı belirttiler.

Yoğun katılımın gözlendiği panel, izleyicilerin gönderdikleri soruların konuşmacılar tarafından cevaplandırılmasının ardından sona erdirildi.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR