1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Aralık 1998A+A-

İslami Hareket Davası

1993 yılından bu yana devam etmekte olan İslami Hareket davasına, İstanbul 3 No'lu DGM'de 4 Kasım tarihinde devam edildi. Duruşmaya katılan sanık avukatları ve sanıklar, tahliye talebinde bulundular. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti, 'Esas Hakkındaki Mütalaasını hazırlamak üzere dava dosyasının Cumhuriyet Savcılığını verilmesini' kararlaştırdı.

Mahkeme heyetinin, sanık avukatlarına yargılamanın genişletilmesi talebi olup olmadığını sormadan, dosyayı Cumhuriyet Savcısına vermesi dikkat çekti. Zira ceza davalarında, dosya esas hakkındaki mütalaası verilmezden evvel sanık ve avukatları ile Cumhuriyet Savcısı'na yargılamanın genişletilmesi taleplerinin olup olmadığının sorulması yerleşmiş bir teamüldür.

Duruşma 27 Ocak 1999 saat 11.00'e bırakıldı.

Mehmet Pamak'ın Davasına Başlandı

Yazar Mehmet Pamak'ın, aleyhine İstanbul 4 No'lu DGM'de görülmekte olan ve iki kez beraat ettiği davada yaptığı savunuları içeren "TCK 312/2 Suçlaması ve İslami Kimliği Savunma" isimli kitaptan dolayı açılan davaya, yine İstanbul 4 No'lu DGM'de 09.11.1998 tarihinde başlandı. Kitabı yayınlayan Ekin Yayınevi sahibi Bahadır Kurbanoğlu'nun da bu sıfatla sanık olarak yargılandığı davada, yazar Mehmet Pamak yaklaşık bir saate yakın savunma yaptı. Pamak, "halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmediğini, aksine kardeşliği ve barışı istediğini, ancak kendisinin yıldırılmaya çalışıldığını, ancak doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğini" söylediği savunmasından sonra, duruşma 8 Aralık 1998 günü saat 9.50'ye bırakıldı.

Aynı gün, M. Pamak'ın 1994 yılında Abdi İpekçi Spor Salonunda yaptığı konuşmadan dolayı açılan davanın duruşması yapılacak,

Rıdvan Kaya ile Burhan Kavuncu'nun Davasına Devam Edildi

İsrail Dışişleri eski Bakam David Levi'nin, 1997 Nisan ayında Türkiye'ye gelişini protesto etmek amacıyla düzenledikleri basın toplantısında yaptıkları konuşmadan dolayı, Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesince açılan davaya 20 Kasım günü devam edildi. Konuşmaların yer aldığı Kanal D televizyonuna ait kasetin yeniden çözümlenmesi için duruşma 14 Aralık 1998, saat 11.00'e bırakıldı.

Bülent Yıldırımın Davası

İHH Türkiye sorumlusu Bülent Yıldırım ve arkadaşlarının duruşması 9 Aralık 1998 günü saat 9.50'de İstanbul 4 No'lu DGM'de yapılacak.

Mimar Sinan Üniversitesi'nde 31 Öğrenciye Gözaltı

Başörtüsü yasağını protesto etmek ve derslere girmek amacıyla, 20 Kasım günü MSÜ Fen Edebiyat Fakültesi binasına gelen başörtülü öğrenciler, polis zoru ile fakülteden dışarı çıkarılarak Beşiktaş Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alındılar. Bu olayı protesto eden sol görüşlü ve müslüman öğrencilerden de 17 kişi gözaltına alındı. 14'ü başörtülü ve 17'si de erkek öğrenci olmak üzere gözaltına alınan 31 öğrenci, 22 Kasım günü çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldılar.

Diyarbakır DGM'de Müslümanlara Ceza Yağdı

Diyarbakır 4 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 1994 yılından bu yana görülmekte olan dava, 2 Şubat günü kararla noktalandı.

Kararda, sanık Mehmet Yaşasın hakkında, Hizbullah Menzil Örgütü üyelerine yardım ve yataklık etmekten, 3 yıl 9 ay hapis cezasına hükmedildi. Sanığın bu cezayı çekmiş olması dolayısıyla tahliyesine karar verildi.

Kararda, 7 sanık hakkında yasadışı örgüt üyesi olmaktan 12.5 yıl hapis cezasına; Emin Tensi, Selçuk Atasoy, Gülsen Aydın, Mehmet Zerduş, İrfan Aydın, M. Beşir Toprak, Vahdettin Edebali haklarında da ömür boyu (müebbed) hapis cezalarına hükmedildi.

Sanık avukatları kararı temyiz edeceklerini söylediler.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR