1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Ekim 1998A+A-

Burhan Kavuncu ve Rıdvan Kaya'nın Yargılanmasına Devam Edildi

Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde TCK 159. maddeden yargılanan Rıdvan Kaya ve Burhan Kavuncu'nun devam etmekte olan davasında herhangi bir gelişme olmadı. 7 Nisan 1998 günü, İsrail Dışişleri Bakanı David Levi'nin Türkiye'ye gelişini protesto için gerçekleştirilen basın toplantısında "devletin askeri veya emniyet muhafaza kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif..." ettikleri gerekçesi ile haklarında dava açılan Kavuncu ve Kaya'nın davasına, 20 Kasım 1998 Cuma günü saat 9.50'de devam edilecek.

Orhan Tutar Cezaevinde

Sekiz yıllık kesintisiz eğitimi protesto etmek ve başörtüsü eylemlerini desteklemek için taşıdığı dövizde "Devletin askeri veya emniyet muhafaza kuvvetlerini... alenen tahkir ve tezyif..." ettiği gerekçesi ile 20 ay hapis cezasına mahkum edilen Orhan Tutar, 17 Eylül günü Bayrampaşa Cezaevi'ne konuldu. Kalabalık bir topluluğun tekbirlerle Bayrampaşa Cezaevi'ne kadar götürdüğü Orhan Tutar'ın moralinin yüksek olduğu gözlendi.

Yargıtay'ın Aleyhte Bozma Kararına DGM Uydu

1994 Yılında, Abdi İpekçi Spor salonunda düzenlenen Şehitler Gecesi'nde yaptığı konuşmada "...halkı kin ve düşmanlığa tahrik.." ettiği gerekçesi ile TCK 312/2. maddeden yargılanan yazar M. Pamak için, Yargıtay'ın bozma ilamına yerel mahkemeden uyma kararı çıktı. Aynı suçtan İst. 4. Nolu DGM'de iki kez beraat eden yazar için, Yargıtay "Suçun unsurları oluştuğu için cezalandırılması gerekirken, verilen beraat kararı yerinde değildir" diyerek bozma kararı vermişti. 7 Eylül günü yeniden yapılan yargılamada, mahkeme heyeti oybirliği ile Yargıtay bozma ilamına uyma kararı verdi. Dava, dosyanın incelenmesi için 9 Aralık 1998 saat 10.00'a bırakıldı.

Bülent Yıldırım'ın Yargılanmasına Devam Edildi

İHH Türkiye temsilcisi Bülent Yıldırım'ın yargılanmasına, 7 Eylül 1998 günü, İst. 4 Nolu DGM'de devam edildi. Hakkında "yasadışı örgütün Türkiye temsilcisi olduğu" gerekçesi ile açılan davanın ilk duruşmasında, Bülent Yıldırım ve arkadaşları tahliye edilmişti. Duruşma, eksiklerin tamamlanması için 9 Aralık 1998 Çarşamba günü saat 10'a bırakıldı.

İslami Hareket Davasında Bir Gelişme Yok

1993 yılından bu yana İst. 3 Nolu DGM'de görülen davanın duruşması, 4 Eylül 1998 günü yapıldı. Farklı zamanlarda açılan pek çok dava ve özellikle İrfan Çağrıcı'nın davası ile birleştirilen İslami Hareket Ana davasına, 4 Kasım 1998 günü saat 11,45'te devam edilecek. Bu davadan halen Gudbettin Gök, M. Zeki Yıldırım, M. Ali Şeker, Adil Ateş, Ekrem Baytap, İrfan Çağrıcı, Rıdvan Çağrıcı, Gül Aslan, Tamer Aslan, Mehmet Okatan tutuklu bulunuyor.

Ekin Yayınları'na Kapatılma İstemi ve M. Pamak'a Yeni Bir Dava

İst. 4 Nolu DGM'de yargılandığı davada yaptığı savunmalarının, Ekin Yayınları tarafından "TCK 312. Madde Suçlaması ve İslami Kimliği Savunma" ismiyle kitaplaştırmasından dolayı, Mehmet Pamak ve yayıncı Bahadır Kurbanoğlu hakkında TCK. 312/2. maddeden dava açan DGM Savcısı, aynı davada kitabı yayınlayan Ekin Yayınları'nın da kapatılmasını istemektedir.

Dava, 9 Kasım 1998 günü, İst. 4 Nolu DGM'de görülmeye başlanacaktır.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR