1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Aralık 1997A+A-

İslami Hareket Ana Davası

5 Kasım 1997 günü İstanbul 3 Nolu DGM'de devam edilen dava, eksikliklerin tamamlanması için 19.12.1997 saat 13.30'a bırakıldı.

Mehmet Yaşasın ve Arkadaşlarının Davası

Diyarbakır 4 Nolu DGM'de Mehmet Yaşasın ve arkadaşları ile ilgili davaya 8 Aralık günü devam edilecek. Bu tarihte, savcının Esas Hakkındaki Mütalaasını vermesi bekleniyor.

Ali Çakmak ve Arkadaşlarının Davası

8 yıl kesintisiz eğitimi protesto ettikleri gerekçesiyle önce gözlemaltına alınan ve daha sonra "Müslüman Gençlik" adlı yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçesi ile haklarında dava açılan İ. Hakkı Ulutaş, Faruk Yıldırım, Tekin Aygın ve Ali Çakmak'ın yargılanmasına İstanbul 2 Nolu DGM'de başlandı. Suçlamaları ve yasadışı örgüt üyeliği iddialarını reddeden müslümanlar, mahkemeden tahliye talebinde bulundular. Mahkeme, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi ve duruşmayı 15.1.1998 tarihine bıraktı.

Kudüs Yürüyüşü'ne Beraat

Burhan Kavuncu ve Rıdvan Kaya, Nisan ayında Beyoğlu'nda gerçekleştirilen yürüyüş dolayısıyla yargılandıkları davadan beraat ettiler. Bilindiği gibi, İsrail Dışişleri Bakanı David Levi'nin Türkiye'ye gelişini protesto etmek amacıyla Tarık Zafer Tunaya'da yapılan basın toplantısının ardından İstiklal caddesinde bir yürüyüş gerçekleştirilmişti. Basın toplantısında yapılan konuşmalar ve yürüyüş nedeniyle Beyoğlu 6.Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, Burhan Kavuncu ve Rıdvan Kaya yargılanmaktaydı.

18 Kasım 1997 tarihinde yapılan duruşmada, haklarında cezalandırılmaları için yeterli delil bulunmadığından dolayı R. Kaya ve B. Kavuncu'nun müsnet suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verildi ve dava sona erdi. Öte yandan aynı basın toplantısında "Devletin askeri ve emniyet muhafaza güçlerini açıkça Tahkir ve tezyif ellikleri gerekçesi ile açılan davaya Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 Aralık 1997 tarihi saat 11'de devam edilecek. Bu tarihle savcının Esas Hakkındaki Mütalaasını vermesi bekleniyor.

Mahmut Kaçar Tebliğine Devam Etti

Mahmut Kaçar, Urfa'da 10 Kasım törenleri sırasında 1994 senesinde Anıtkabir'de sergilediği tavrı yine sergiledi. "Taşlara, putlara tapmayın. Sizi Kur'an'a davet ediyorum" diyen Kaçar'ın tebliğini gerçekleştirdiği esnada törende: Urfa Valisi, Tugay Komutanı, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı hazır bulunuyordu. Kaçar, eyleminden sonra gözaltına alındı.

Aynı gün, Ankara'da tarih öğretmenliği yapan Bekir Özbal da M. Kaçar'ın eylemini bir başka meydanda gerçekleştirdi. Özbal da polis tarafından gözaltına alındı. İzmir'de de Bahattin Toprak isimli müslüman, yaptığı benzer eylem sebebiyle gözaltına alındı.

İmam-Hatip Direnişine 20 ay Mahkûmiyet

İmam-Hatiplerin kapatılmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan Orhan Tutar isimli müslüman hakkında 20 aylık mahkûmiyet karan verildi. 11 Kasım 1997 tarihinde İstanbul 1.Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Orhan Tutar, eyleme katıldığını ve üzerinde "Allah onlara kâfirliği vermiştir" yazılı bir pankart açtığını kabul etmişti.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR