1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Haziran 1997A+A-

İslami Hareket Ana Davası

İstanbul 3 Nolu DGM'de 7 Mayıs günü İslami Hareket Ana davasına devam edildi. Avukatlar değişik mahkemelerde görülen davaların bu dava ile birleştirilmesi ile oldukça kabarık görünen dosyaların aslında birbirinin tekrarı olduğunu ve dikkatli bir inceleme neticesi iddiaların asılsızlığının anlaşılacağını ifade ederek tutsakların tahliyelerini talep ettiler. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının tahliye taleplerinin reddine karar vererek, bazı eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 4 Temmuz 1997 saat 13.45'e bıraktı. Bilindiği gibi bu davada halen 15 müslüman tutuklu bulunuyor.

Nurettin Şirin Yine Tahliye Edilmedi

Ankara DGM'de 8 Mayıs günü ikinci duruşmaları yapılan Nurettin Şirin, Bekir Yıldız ve arkadaşları ile ilgili davada yine tahliye yok. Mahkemenin ilk celsede MİT'ten sorulmasını istediği konu hakkında gelen yazılı cevapta, "Hizbullah ve Hamas'ın Türkiye'de herhangi bir faaliyetlerinin olmadığı, Türkiyeli müslümanların dini inançları gereği bu örgütlerin mücadelelerine duygusal bağları olduğu" belirtilmesine rağmen, DGM tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 6 Haziran 1997 saat 9'a bıraktı.

İzmir İslami Hareket Davası Yargıtay'da

Mahmut Uyan, Şevket Baytap, Ahmet Şat ve Abdusselam Durmaz ve Sevgi Engin'in 21 Mayıs günü Yargıtay 9. Ceza Dairesinde duruşmaları yapıldı. Avukatlar söz alarak İzmir DGM'nin kararının müvekkillerinin lehine bozulmasını talep ettiler. Bilindiği gibi İzmir DGM, Sevgi Engin'e 3 yıl 9 ay, diğer müslümanlara ise müebbet hapis cezası vermişti. Yargıtay kararını 26 Haziran'da açıklayacak.

Diyarbakır DGM'de Menzil Davası

Mehmet Yaşasın ve arkadaşları ile ilgili davaya 23 Haziran1997 günü Diyarbakır DGM'de devam edilecek. M. Yaşasın ve arkadaşları halen Adıyaman cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Hak Söz'e Yeni Davalar

Ankara DGM'de devam eden Sivas davası ile ilgili dergimizde yayınlanan bir yazıdan dolayı Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Hak Söz hakkında açılan davaya 6 Haziranda devam edilecek. Bilindiği gibi savcılık Hak Söz'ün devam etmekte olan bir dava hakkında yayın yapmak suçunu işlediğini iddia etmekte. Yargıtay Başsavcısının parti kapatma talebiyle hazırladığı iddianameyi basın toplantısıyla duyurduğu ve medya patronlarından kamuoyu oluşturmak için yardım dilendiği bir ülkede Hak Söz'ün işlediği iddia edilen suçun vehameti üzerinde düşünmeye değer!

İstanbul DGM Savası, dergimizin "Darbe Tehdidi Düzenin Tükenmişlik ilanıdır" başlıklı 72. sayısında darbe tehditleri ile ilgili kaleme alınan iki yazıdan dolayı 312. maddeden dava açtı.2. Nolu DGM'de görülecek davanın ilk duruşması 5 Haziran 1997 saat 10'da yapılacaktır.

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca Ocak 97 sayımızdaki polisin hukuk dışı icraatlarını eleştiren bir yazıdan dolayı dergimiz hakkında bir dava daha açıldı. Emniyet teşkilatını tahkir suçlamasıyla TCK'nın 159. maddesinden açılan bu davanın ilk duruşması 17 Haziran 1997 saat 10'da Sultanahmet Adliyesi'nde yapılacaktır.

"Paşayı Kızdırma Suçu"na DGM'den Astronomik Ceza Talebi

Medyanın marifetiyle, Erzurum Jandarma Komutanı Osman Özbek'in İslami değerler ve Barbakan hakkında edepsizce sözler sarfetmesine gerekçe olarak sunulan "Bir Hak Düşmanı" adlı oyunla ilgili hukuk komedisi sürüyor. Ankara DGM Savcısı'nın talimatıyla gözaltına alınıp, daha sonra mahkemece söz konusu oyunun yazarı, oyuncuları ve oyunun çeşitli illerde sahnelenmesine vesile oldukları gerekçesiyle tutuklanan 39 müslüman hakkında iddianame hazırlandı. iddianameye göre "halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik" suçunu işledikleri İleri sürülen her bir sanık hakkında en az 30'ar yıl olmak üzere ceza talep ediliyor. DGM'de yargılanacak olan müslümanlar halen Elmadağ Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyorlar.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR