1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Kasım 1996A+A-

Müslüman Genç Davası'nda Ağır Hapis ve Para Cezaları

14 Ekim günü İstanbul 4 No'lu DGM'de son duruşması yapılan Tahir Gül, Muhammet Şerbetçi ve arkadaşları ile ilgili dava karara bağlandı.

Mahkeme, emniyetçe düzenlenen ifadelere itibar ederek Tahir Gül'ü 10 yıl 10 ay, Muhammet Şerbetçi'ye 9 yıl 2 ay, Ender Ergül ve Osman Yazıcı'ya da 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca, Tahir Gül'e 1 milyar 335 milyon TL., Muhammet Şerbetçi'ye 668 milyon TL. ve Ender Ergül ile Osman Yazıcı'ya da 666'şar milyon TL. ağır para cezasını öngördü.

Müslümanlar hakkında verilen son mahkeme kararları, egemenlerin müslümanlara karşı yargı silahına bir saldırı aracı olarak başvurduğunu ortaya koymaktadır. İslami mücadele şuuruna sahip insanları yıldırmak, sindirmek amacıyla verildiği aşikâr olan bu kararların; müslümanlara geri adım attırmak bir yana, mücadelenin daha da yükselmesine hizmet edeceğini umuyoruz.

Diyarbakır DGM'de Yine Tahliye Yok

Mehmet Yaşasın ve arkadaşları ile ilgili davaya 28 Ekim 1996 günü Diyarbakır 4 No'lu DGM'de devam edildi. Adıyaman Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanıklar duruşmaya getirilmediler. İki yıldır dinlenemeyen zabıt imzacıları da yine duruşmaya gelmedi. Zabıt imzacılarının dinlenmesi için duruşmayı 17.12.1996 tarihine bırakan mahkeme, avukatların tahliye taleplerini de reddetti.

Cengiz Sarıkaya'nın Duruşması

31 Ekim günü ilk kez mahkemeye çıkabilen Cengiz Sarıkaya mahkemede ifade veremedi. Cezaevine gitmeyi reddeden Cengiz Sarıkaya, hastaneye gitmek istediğini belirtti. Tahliye talebini kabul etmeyen mahkeme, dava dosyasının 3 No'lu DGM dosyası ile birleştirilmesine karar verdi.

Mehmet Pamak'a Hapis Cezası

Mehmet Pamak ve Selam gazetesi Yazıişleri Müdürü Sukûti Memioğlu hakkında açılan dava sonuçlandı. 1 Kasım 1996 tarihinde görülen davada mahkeme, Mehmet Pamak'ı TCK 312/2. maddesi gereğince 'halkı din ve mezhep ayrımı gözeterek birbirine karşı kışkırtmak' suçundan 1 yıl 8 ay hapis ve 433 bin lira da para cezasına mahkum etti. Daha sonra bu ceza tecil edildi. Mahkeme ayrıca o dönemdeki Selam gazetesi Yazıişleri Müdürü Sukûti Memioğlu'nu da 3 milyon 458 bin lira para cezasına çarptırdı,

Mehmet Pamak, Selam gazetesinde yazdığı "Rejim 71. yılında ayakta durabilmek için ilave payandalar arıyor" başlıklı yazısından dolayı bir yılı aşkın bir süredir yargılanmaktaydı. Duruşmada son kez ifâdesine başvurulan Mehmet Pamak, "TCK. 312/2. maddesinde halkın devlete karşı kışkırtılması diye bir ifâde olmadığını, buna rağmen savcının İddianamesinde diretmesine bir anlam veremediğini" belirtti. Pamak daha önceki ifâdelerinde de dile getirdiği gibi kendisinin asla laik, Kemalist olmadığını belirtip, aksine laik, Kemalist rejime ve meydana getirdiği insan hakları ihlâllerine, zulümlere, adaletsizliklere karşı olan, rejim muhalifi bir yazar olduğunun da altım çizdi.

'Hak Söz' Davası

Mayıs '96 sayımızda yayınlanan "Siyonist Zulme Karşı Sesini Yükselt!" ve "MGK'nın Yeni Bakanı ve Sistemin Korkulu Rüyası: Cezaevleri" başlıklı yazılardan dolayı dergimiz hakkında TCK 312 ve TMK 7. maddeye muhalefet suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması, İst. 5 No'lu DGM'de, 12 Kasım 1996, saat 10.00'da görülecek

İslami Hareket Ana Davası

Sanıklar Kutbettin Gök, Mehmet Ali Şeker, Mehmet Zeki Yıldırım ve Ekrem Baytap'ın tutuklu bulunduğu dava ile ilgili duruşma, 15.11.1996 günü, saat 15.00'de yapılacak.

Av. Hüsnü Yazgan ve Arkadaşları İle İlgili Dava

İstanbul 3 No'lu DGM'de 15.11.1996 günü, saat 15.30'da devam edilecek olan davada Av. Hüsnü Yazgan, İrfan Çağrıcı, Tamer Aslan, Ziver Kartal, Adil Ateş ve Abdülkerim Yağmur tutuklu bulunuyor.

Sivas Davası Silbaştan

Yargıtay'ın, Ankara DGM tarafından verilen mahkumiyet kararlarını yetersiz görerek bozduğu ve idam istemiyle yeniden görüşülmesine karar verdiği dava, 19.11.1996 günü Ankara 1 No'lu DGM'de görülecek.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR