1. YAZARLAR

  2. Ali Değirmenci

  3. Krizden Korkanlar İçin Hayata Hazırlayıcı Sözler

Krizden Korkanlar İçin Hayata Hazırlayıcı Sözler

Mayıs 2001A+A-

·  Aynı aruz vezniyle doğan bütün beceriksiz yöneticileri, generalleri, çetecileri ve seyisleri seviniz. Hay Ezop'un lanetli dili, kel alaka bunun neresinde, ah, Kemal Derviş'e ateş etmeyiniz.

·  Ceplerinde sigara alacak kadar para kalmayınca birdenbire KİT'leşen ve kitleleşen harbi ve vatansever delikanlılardan tevatür çekininiz. Ve lütfen, şiddetli krizler içindeyiz, kimseye Çağlar'ı, Ersümer'i, Bilgin'i ve Cotarelli'yi tavsiye etmeyiniz!

·  Her sabah güne andımızı söyleyerek başlayınız. Bunaldığınızda Onuncu Yıl Marşı'na sığınınız. Ve sakın ola ki, en büyük en çoğul Mehdimizdir, Galatasaray'a laf söyletmeyiniz!

·  "Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz!"

·  Dünya'nın En Güzel Arabistanı'nda Horozdan Korkan Oğlan'la karşılaştığınızda hiç düşünmeden irtica ve bölücülükle mücadeleye girişiniz. Dövize yatırım yapınız ve itinayla ağlayınız!

·  Aşı boyalı, pancurlu ev düşlerinizin ıskartaya çıkacağı, kof diploma ve rozetlerinize sığınıp, gazetelerde Pehlivan Kel Aliço tefrikalarını güldür güldür okuyacağınız günler de olacaktır.

Günleri, Ecevit'i ve IMF'i güldürmeyiniz!

·  Kurda kuşa yem olmayınız. Krizleri ve kerizleri koruyunuz. Fetret günlerini fırsat bilip kelaynakları ve tarihi Türk filmlerini koruma derneklerine ara sıra girip çıkınız. Ne pahasına olursa olsun çağdaş yaşamı destekleyiniz. Taklitlerinden sakınınız!

·  Askere gitmeden önce iki satır uyuyunuz. Ersen ve Dadaşlar'ın "tertipledikleri okuma parçasını sınıfta ya da işyerinde arkadaşlarınızla tartışınız. Hayat bir sudur. Kafaya takmayınız!

·  Televizyonunuzu kapatmayı unutmayınız!

·  Başkanları ve "Başlık Parası Faciaları"nı La Fontaine'den esinlenerek sürekli irdeleyiniz. Bakanları ve Başbakanları seviniz!

·  Esnaflar başımızın tacıdır ve Türk şoförü en asil duygunun insanıdır. İnsanları incitmeyiniz. Öldürdüklerinizi Türk imamlarına emanet ediniz. Çalınız, çarpınız, çarpıtınız!

·  Geçen yılkı bilgilerinizi hatırlayarak "Bir Başka Açıdan Yolsuzluk" veya "Cüneyt Arkın Babamı Döver mi Anne?" başlıklı okuma parçalarının veznini ve kafiye şemasını bulmaya kalkışınız!

·  Arada bir Çatlı'yı, Adile Teyze'yi ya da Kaptan Swing'i hatırlayınız!

·  Reklamları ve Reha Muhtar'ı bilhassa izleyiniz. Sağlığınızın, kafanızın ve ağzınızın bozulmasını düşünmeyiniz. Ensesi kalınlar, televoleciler ya da paralı aydınlar gibi siz de hiçbir şeyi dert edinmeyiniz. Artık traj endişesi çeken "Şifalı Bitkiler Kitabı"ndan bir sayfa okuyup yatmadan önce Mister No'ya bıraktığınız yerden devam ediniz. Kırışmış omurganızı, karışmış kafanızı, tik sağanağı altındaki çehrenizi ve bulanık yüreğinizi ilikleyip ütüleyiniz! Memleketi kurtarmaya kalkışan nutuklar atmayınız, kafa ütülemeyiniz!

·  Ara sıra namusunuzu temizleyiniz! Suya sabuna dokununuz!

·  Dipnotlara, demeçlere, Susurluk tutanaklarına ve enflasyonla ilgili sinir bozucu açıklamalara iltifat etmeyiniz!

·  Düşünmeyiniz, düşündürmeyiniz, düşünen ve düşenin burnundan getiriniz. Yatırım yapınız. Ters köşe değil dört köşe olmayı önemseyiniz. Bir karara varırken, bir sigara içimi düşünmekte; müftüye veya Zekeriya Beyaz'a danışmakta fayda vardır. Ve bilinmelidir ki "Bir Türk dünyaya bedeldir." Unutmayınız!

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR