1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. “Katil Blair, Türkiye’den Defol!”

“Katil Blair, Türkiye’den Defol!”

Haziran 2004A+A-

Bush'la birlikte Irak'ta her gün, her saat yeni katliamlara, zulümlere imza atan İngiltere Başbakanı Tony Blair, 17 Mayıs'ta Ankara'ya geldi. Uluslararası hukuku, sözleşmeleri, insan hakları ilkelerini hiçe sayan; emperyalist paylaşım ve yağma girişiminde ABD'den geri kalmamak için her türlü hukuksuzluğu, ahlaksızlığı icra etmekten çekinmeyen; başta kendi halkının tepkisi olmak üzere tüm dünyadan yükselen protestoları görmezden gelen Blair, önce Cumhurbaşkanı Sezer, ardından da Başbakan Erdoğan'la görüştü. Blair ile yapılan görüşmelerde Türkiye'nin AB üyeliği, referandum sonrası Kıbrıs'taki gelişmeler ile Irak ve Afganistan gibi konular öne çıktı. Blair'in işkenceci askerleri Irak'ta kardeşlerimizi katlederlerken Blair, ülkemizde etrafa gülücükler saçarak, demokrasinin ve özgürlüğün erdeminden, barıştan, dostluktan, ülkeler arası işbirliğinden söz etmeye gelmiş. Ancak bütün bunlara rağmen misafirperverliğimizi gösterip "hoş geldin" dememizi beklememiştir herhalde.

Savaş suçlusu Blair, beklediği gibi, Ankara, İstanbul ve İzmir'de çeşitli kuruluşlar tarafından protesto gösterileriyle karşılandı. İlk eylem 15 Mayıs'ta Ankara Balgat'ta gerçekleştirildi. Özgür-Der Ankara Girişimi ve dergimiz temsilcileri, İLKAV ve Genç Birikim Dergisi Blair'in Başbakan Erdoğan ile yapacağı görüşmenin iptali istemiyle Ak Parti Genel Merkezi önünde toplanarak burada bir basın açıklaması yaptılar. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı basın açıklamasında topluluk adına açıklamayı okuyan Mehmet Pamak: "Irak'ta binlerce Müslüman kanını döken, yüzlercesine insanlık dışı işkence yapan emperyalist katillerin liderlerinden birisi olan Blair'in elini sıkarak elinizi kana boyamayın. İsminizdeki 'Adalet' kavramının gereğini yerine getirin. Siyasi çıkarlarınıza aykırı düşse de ahlaki ilkeleri, insani erdemleri ve insanlık onurunu alçaklara, işkenceci katillere karşı koruyun" dedi.

Bir gün sonra da İstanbul İstiklal Caddesi'nde toplanan Özgür-Der üyeleri ellerinde "Savaş Suçlusu Blair Yargılansın!", "Katil Blair Defol!", "İşgalin Hesabını Vereceksin!", "NATO Zirvesi Katiller Buluşması!" yazılı dövizler taşıyarak Blair'le görüşülmemesi ve işkenceci işgalcilerin derhal Türkiye'den def edilmesini istediler. Polisin yoğun güvenlik önlemlerinin tacizi altında süren eylemde dergimiz editörü Kenan Alpay'ın "Biz İngiltere'yi Irak ve Afganistan'dan önce İrlanda topraklarındaki, Hindistan'daki kanlı işgal ve sömürgecilik tarihinden tanıyoruz." şeklinde devam eden konuşmasından sonra, Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci basın açıklaması metnini okudu: "İnsanlık vicdanı Iraklı esirlerin maruz kaldığı muamelelerin sorumlularından hesap sorulmasını beklemektedir. Ama hesap vermesi gerekenler gerçek sorumlulardır, figüranlar değil! Ve gerçek sorumluluk da hiç şüphesiz işgale karar veren Bush, Rumsfeld, Berlusconi gibi şahinlerle birlikte Tony Blair'in de omuzlarındadır. Bu yüzden Tony Blair'in acilen Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanmasını talep ediyoruz. Bu şartlar altında ellerinden kardeşlerimizin kanları damlayan savaş suçlusu Tony Blair'i ülkemizde görmek istemediğimizi ilan ediyoruz."

Eyleme katılanların sık sık "İşbirliği Son Bulsun, Katiller Defolsun!", "İşkenceci Katiller Yargılansın!", "Bush, Şaron, Blair; Bu Abluka Dağıtılacak!" sloganlarını attığı eylemde Özgür-Der Beykoz Şubesi Başkanı Zehra Kaya da "Sorumluluk siyasi iradededir. Bu ülkenin insanları adına eli kanlı katilleri bu ülke topraklarında ağırlayamaz." diyerek Türkiyeli yetkililerin Blair'le görüşmemesini istedi. Özgür-Der üyesi Merve Ayar ise "Irak'taki işgal ve işkencelerin doğrudan sorumlusu olan Blair'in hiçbir şey olmamış gibi yarın ülkemiz topraklarına gelip objektiflere gülücükler dağıtması, demokrasi, barış ve özgürlük dersleri vermesi kabul edilemez." dedi. Daha sonra topluluğu temsilen bir grubun Blair'le ilgili dövizleri İngiltere Konsolosluğu'na bırakmak istemesi polis tarafından engellenmek istenince topluluğun "Halka Değil, İşgalciye Barikat!" sloganları eşliğinde gösterdiği kararlılık sonucu polis geri adım atmak zorunda kaldı. Dövizlerin konsolosluk önüne bırakılmasının ardından topluluk "Yaşasın Küresel İntifada!" sloganını atarak dağıldı.

17 Mayıs'ta da İzmir'de Mazlumder ve Çağrı-Der'in İngiltere Konsolosluğu önünde bir protesto gösterisi düzenleyerek basın açıklaması yaptılar. Utan Blair, Evine Dön Blair ve Hesap Ver Blair sloganlarıyla program sona erdi.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR