1. YAZARLAR

  2. Özgür-Der

  3. İnfaz Adaletsizliği Giderilsin

İnfaz Adaletsizliği Giderilsin

Haziran 2004A+A-

CHP'nin İnfaz Adaletsizliğini Giderme Teklifi Ak Parti Hükümeti'nce de Desteklenmelidir!

23 Nisan 2004

Türkiye'de yargı kurumunun ve işleyişinin her yönüyle sorunlar yumağına dönüşmüş bir nitelik arz ettiği ortadadır. Sorunun köklü bir çözüme kavuşturulması ihtiyacı açık olmakla beraber despotik zihniyetin baskısının bu tarz bir gelişmeye kısa vadede imkan tanımayacağı da görülmektedir. Bununla birlikte en azından sorunların sayısını azaltmak ya da boyutlarını küçültmek adına yapılabileceklerin olduğu da açıktır.

Bu noktada CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç'un bugün basına yaptığı bir açıklamayla adalet sisteminin temel çarpıklıklarından biri olan infaz yasasında siyasi hükümlüler aleyhine mevcut uygulamayı gündeme getirmesi olumlu bir gelişme olmuştur. Bilindiği üzere DGM'lerde yargılanıp ceza alan hükümlülerin kanun gereğince cezaları önce yarı oranında artırılmakta, ayrıca da infaz süreleri adli suçlulardan farklı olarak 4'te 3 şeklinde hesaplanmaktadır.

12 Eylül despotizminin mirası olarak bugüne kadar gelen bu uygulama en başta eşitlik ilkesiyle çelişmektedir. DGM'lerde yargılanıp ceza alan tüm siyasi (devletin literatüründe terör) suçlular normal mahkemelerde verilen cezaların karşılığı olan mahkumiyet sürelerinden kat kat fazla hapis yatmaktadırlar. Üstelik bu konumdaki hükümlülerin aldıkları cezalara genelde, işkenceli sorgulamalar, ön yargılı mahkeme süreçleri ve muhaliflere karşı devleti temsil konumunda bulunan yetki sahiplerinin düşmanca tutumlarının gölgesinin düştüğü de unutulmamalıdır.

Olağanüstü süreçlerin ardından aslında yapılması gereken şey tüm siyasi mahpuslar için genel af olmalıdır. Bununla birlikte bu aşamada bunun gerçekleşmesinin önündeki engeller bellidir. Bu durumda en azından kısmen de olsa adaletsizliği azaltma adına atılacak adımlar önem kazanmaktadır. CHP adına bu çerçevede hazırlık çalışmaları başlatıldığı ifade edilen kanun teklifini bu yönde atılmış olumlu bir adım olarak görüyor ve destekliyoruz. Meclisi ve Ak Parti hükümetini siyasi rekabet endişesi ve zinde güçler korkusuna kapılmaksızın ve toplumsal yararı göz önünde bulundurarak CHP'nin bu girişimine destek vermeye ve yıllardır sürdürülen adaletsizliği bir nebze olsun giderme yönünde adım atmaktan kaçınmamaya çağırıyoruz.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR