1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. Filistin Güncesi

Filistin Güncesi

Ocak 2005A+A-

01 Temmuz 2004

3 Filistinli Şehid Oldu: Gazze'deki Brezil Kampı'nı 10 zırhlı araçla basan İsrail ordusu, Ömer Muhammed Ze'ran (9) isimli çocuğu hedef alarak şehid etti. İsrail helikopteri Beyt Hanun'da da bir grup Filistinlinin üzerine füze fırlattı. Saldırıda 2 Filistinli şehid olurken 30'a yakın kişi de yaralandı.

02 Temmuz 2004

Gazze'de 7 Filistinli Şehid Edildi: İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nden geçen ana yol yakınlarında düzenlediği saldırı sonucu 5 Filistinli şehid oldu. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus'ta 2 Filistinli işgal güçlerince şehid edildi.

03 Temmuz 2004

Filistinli İki Çiftçi Öldürüldü: Netzer Hazani yakınlarındaki İsrail mevzilerinden açılan keskin nişancı ateşi sonucu 45 yaşındaki bir çiftçi başından kurşunlanarak, bir diğeri ise evinde vurularak katledildi. İşgal ordusu Refah kentinde de altı Filistinli ailenin evinin başına yıktı.

05 Temmuz 2004

İsrail Terörünün Bir Günlük Bilânçosu: İsrail askerleri, Beyt Hanun'da 9 yaşındaki bir Filistinli çocuğu öldürdü, Batı Şeria'nın el-Halil bölgesinde izinsiz inşa edildiği gerekçesiyle üç evi yıktı. Cenin'de, 1 kişi katledildi, 4 Yaralı. Ramallah'ta 3 çocuk kurşunlandı. Silvad'da 1 kişi esir alındı. Refah'ta 1 kişi katledildi, biri kadın 2 kişi kurşunlandı. El-Halil'de 1 kişi esir düştü. Kalkilya'da 2 genç esir düştü, 14 yaşındaki bir çocuk kurşunlandı.

06 Temmuz 2004

Ebu Ali Mustafa Tugayları Genel Komutanı Şehid Düştü: İsrail ordusunun, Nablus'a düzenlediği saldırıda Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları Genel Komutanı Yamin Ferec ile yanında bulunan yardımcısı Emced Huneyni şehid düştü.

İsrail Komando Subayı Öldürüldü: İsrail ordusunun, Batı Şeria'da Ein Beit-Ilma mülteci kampına saldırısında bir komando subayı öldürüldü, ikisi ağır yaralandı.

07 Temmuz 2004

Nablus'ta Keskin Nişancı Cinayeti: Nablus'ta bulunan Balata mülteci kampında şehidlerin cenaze törenine katılan kalabalığa İsrailli keskin nişancıların ateş açması sonucu bir direnişçi şehid oldu, iki kişi de yaralandı.

08 Temmuz 2004

Gazze'de 10 Şehid: Siyonist İsrail ordusunun, Beyt Hanun'a düzenlediği saldırıda 10 Filistinli şehid düştü, en az 10 Filistinli de yaralandı. Şehidlerden 4'ü Fetih, ikisi Hamas, biri de İslami Cihad mensubu. Çatışmada 6 İsrail askeri de yaralandı.

09 Temmuz 2004

Lahey; "Duvar Yasa Dışı": Uluslararası Adalet Divanı, Siyonist İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği ayrım duvarının yasadışı olduğuna karar verdi. Mahkeme kararı bir oya karşı 14 oyla kabul edildi. ABD'li yargıç aleyhte oy kullandı. Belgede "İsrail'in inşa ettiği duvar uluslararası hukuka aykırıdır" şeklinde bir ifade yer aldı. Kararda İsrail'in Doğu Kudüs dâhil Filistin topraklarında inşa ettiği duvarların tümünün yıkılması istendi. BM'ye üye devletlere de bu hukuk dışı duvarın oluşturduğu de-facto durumun kabul edilmemesi çağrısında bulunuldu.

10 Temmuz 2004

İsrail 6 Filistinliyi Katletti: Refah kentinde Hanin Udeh Ebu Samahdane (16) isimli Filistinli çocuk katledildi. İsrail askerleri tarafından kurşunlanan kız çocuğu Halime (15) öldürüldü. İsrail helikopterlerinin Gazze'ye füze atması sonucu da dört Filistinli can verdi.

12 Temmuz 2004

İsrail, 75 Yaşındaki Filistinlinin Evini Başına Yıktı: Tank ve zırhlı iş makineleri eşliğinde Han Yunus Nemsavi mahallesine saldıran İsrail ordusu, 75 yaşında ve sakat olan bir Filistinlinin evini başına yıktı. Enkaz altında kalan yaşlı adam feci şekilde can verdi.

İslami Cihad Komutanı Şehid Düştü: İslami Cihad hareketinin Batı Şeria liderlerinden Numan Tahayna, Siyonist ordunun Cenin'e düzenlediği saldırıda şehid düştü.

Tel Aviv'de Patlama: Tel Aviv kentinde bir otobüs durağına düzenlenen bombalı eylemde, bir kadın öldü, 21 kişi yaralandı. Eylemin sorumluluğu el-Aksa Şehitleri Tugayı üstlendi.

13 Temmuz 2004

AB'den İsrail'e Duvar Uyarısı: AB Genel İşler Konseyi, İsrail'in Batı Şeria'da inşa edilen ayrım duvarını kaldırmasını istedi.

15 Temmuz 2004

İsrail Kimyasal Silah Kullanıyor: Uluslararası Ortadoğu Medya Merkezi'nin raporunda, "Ez-Zaviye'deki iki klinik, 10 Haziran günü, gaz solumuş olan 130 hastayı tedavi etti. Hastalar; çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve genç erkeklerdi. Dr. Ebu Madi çok sayıda sinir sisteminden kaynaklanan kas kasılması, ayak ve ellerde spazm vakaları olduğunu aktardı. Gözbebekleri irileşmişti. Diğer belirtiler ise şok, yarı bilinç kaybı, nefes daralması, sinirlilik ve terlemeydi. Protestoculara karşı kullanılan gazın göz yaşartıcı gaz değil, muhtemelen sinir gazı olduğu" belirtildi.

16 Temmuz 2004

Hamas'ın Yerel Lideri Şehid Düştü: Batı Şeria'nın güneyindeki el-Halil kentinde, Hamas'ın yerel lideri Malik Nasıruddin (33), Siyonist işgal birlikleriyle girdiği çatışmada şehid düştü.

17 Temmuz 2004

Batı Şeria'da 2 Filistinli Şehid Oldu: İsrail askerlerinin, Batı Şeria'daki Tulkarim yakınlarında bulunan Seyda köyüne düzenlediği saldırılarda, Filistinlilerle İsrail askerleri arasında çıkan çatışmada 2 Filistinli şehit oldu.

19 Temmuz 2004

Hizbullah Komutanı Galib Awali'ye Suikast: Hizbullah askeri komutanlarından Galip Awali, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta arabasına konan bombanın infilak etmesi sonucu şehid düştü.

20 Temmuz 2004

İsrailli Yargıç Öldürüldü: Tel Aviv yakınlarında İsrailli bir yargıç öldürüldü. Eylemi üstlenen el-Aksa Birlikleri yaptığı açıklamada eylemin Galib Awali'nin şehit edilmesine karşı intikam amacıyla düzenlendiğini bildirdi.

Hizbullah'tan Misilleme; 2 İsrail Askeri Öldürüldü: Hizbullah askeri komutanlarından Galib Awali'nin şehadetinden bir gün sonra Hizbullah, İsrail mevzilerini hedef aldı. Hizbullah güçlerinin, İsrail'in kuzeyindeki Celil'de, askeri mevzilere ateş açması sonucu 2 İsrail askerleri öldü.

21 Temmuz 2004

BM; "İsrail Duvarı Yasadışı": Uluslararası Adalet Divanı'nın, İsrail'in inşa ettiği işgal duvarının yasadışı olduğuna ve inşaatın derhal durdurulması gerektiğine dair kararının uygulanmasına yönelik hazırlanan tasarı, yapılan son bir değişiklikten sonra Genel Kurul'da 6'ya karşı 150 oyla kabul edildi. ABD karşı oy kullanan 6 ülke arasında yer alırken, 10 ülke çekimser kaldı.

Hizbullah; "İsrail'in Elini Keseceğiz": Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrullah, Galib Avali'nin İsrailli ajanlar tarafından şehid edildiğini belirterek Lübnan'a uzanan İsrail'in elini keseceğiz uyarısında bulundu.

22 Temmuz 2004

İsrail İslami Cihad'ı Hedef Aldı; 2 Şehid: İsrail terörü, İslami Cihad liderlerinden Hazım Yasir Ruhayim'i hedef aldı. Gazze'de, İsrail helikopterinden atılan füzenin hedef aldığı bir otomobilde meydana gelen patlamada 2 Filistinli şehid oldu, 3 kişi yaralandı.

23 Temmuz 2004

Beyt Hanun'da 1 Çocuk Şehid Oldu: İsrail işgal birliklerinin Beyt Hanun'da es-Sikke mahallesi Sultan Abdulhamid caddesini tank ateşine tutmaları sonucu Hasan Cemil ez-Zaanin (15) isimli çocuk şehid düştü, üç çocuk da yaralandı.

24 Temmuz 2004

Beyt Hanun'da İsrail Tankı İmha Edildi: Beyt Hanun'un doğusundaki Beyyar el-Paşa bölgesinde bir İsrail tankı yere yerleştirilen bir mayının patlatılması sonucu imha edildi.

26 Temmuz 2004

Bir Filistinli Kadın Şehit Edildi: Siyonist işgalcilerin el-Karare beldesine saldırı düzenleyerek evlere rasgele ateş etmeleri sonucu Galiye Hamad Yunus adlı kadın hayatını kaybetti.

Mescidi-Aksa Tehdit Altında: İsrail İç Güvenlik Bakanı Tzachi Hanegbi, İsrail televizyonunun ikinci kanalında katıldığı bir programda Mescidi-Aksa'nın aşırı dinci Yahudilerin düzenleyeceği büyük bir saldırıya maruz kalabileceğini söyledi.

27 Temmuz 2004

Siyonist Terör 9 Can Aldı: İsrail özel birlikleri, Gazze'nin doğusunda bulunan eş-Şucaiye bölgesine düzenlediği saldırıda 2 Filistinli direnişçi şehid oldu, 5 kişi yaralandı. Han Yunus mülteci kampına düzenlenen saldırıda da 12 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğu hayatını kaybetti. Özel eğitimli İsrailli timler, Tulkarim kentinde kurdukları pusuda ise, aralarında el-Aksa Şehidleri Tugayı'nın Tulkarim bölge komutanı Hani Uveyda'nın da bulunduğu 6 Filistinliyi şehid ettiler.

29 Temmuz 2004

5 Filistinli Şehid Düştü: Refah'a düzenlenen füze saldırısında 2, Gazze Şeridi'nde 2, Batı Şeria'nın İllar köyünde bir kişi İsrail saldırıları sonucu şehid düştü, Ramallah'ta ise bir Hamas üyesinin evi yıkıldı.

02 Ağustos 2004

İki İşbirlikçi İnfaz Edildi: Gazze kentinde bulunan Şifa hastanesini basan bir grup direnişçi, Siyonist İsrail hesabına çalışan Filistinli iki işbirlikçiyi infaz etti.

Gazze'de 3 Direnişçi Şehid Düştü: Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail işgal askerleri, biri Kudüs Seriyeleri'ne, ikisi de el-Aksa Şehitleri Tugayları'na mensup 3 direnişçiyi şehid ettiler.

03 Ağustos 2004

Filistinli Kız, İsrailli Komutanı Bıçakladı: Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarında bulunan Beyt İba İsrail askeri kontrol noktasında İsrailli bir komutan Filistinli genç kız tarafından bıçak darbeleriyle ağır yaralandı.

Yebna'da 3 Şehid, 16 Yaralı: Helikopterlerin destek verdiği 40 tank, zırhlı araç ve buldozerlerden oluşan işgal güçleri Yebna mülteci kapına saldırdı. Helikopterlerden fırlatılan üç füzenin kalabalığa isabet etmesi sonuçu 3 Filistinli şehid oldu, 16 kişi de yaralandı.

04 Ağustos 2004

Hamas, 'Yasin' İsimli Tanksavar Üretti: Hamas'ın askeri kanadı Şehid İzzedin Kassam Tuyugları'na mensup mühendisler ilk kez tanksavar imal ettiler. İsrail'in elindeki zırhlı araçları imha edebilme kapasitesine sahip roketlere 22 Mart 2004 tarihinde şehid düşen intifada lideri Şeyh Ahmed Yasin'e atfen 'Yasin' ismi verildi.

05 Ağustos 2004

İsrail Terörü 4 Can Aldı: İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de düzenlediği saldırıda 3 Filistinliyi şehid etti. Batı Şeria'nın Nablus kentinde yaşanan çatışmalardaysa bir Filistinli hayatını kaybetti. Saldırılarda 19 kişi de yaralandı.

07 Ağustos 2004

İsrail Terörü 3 Can Aldı: Refah kentinin kuzey doğusunda bulunan Sofa geçidinde bir grup işçiye ateş açan İsrail askerleri, Ahmed Salih el-Kik (16) isimli çocuğu öldürdü, bir işçiyi de yaraladı. Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Gosh Katif birimine el bombalarıyla saldıran İslami Cihad mensubu bir direnişçi şehid düştü. Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Ariel Siyonist yerleşim birimine sızmaya çalışan iki direnişçiden biri şehid düştü, diğeri de yaralı olarak tutsak edildi.

09 Ağustos 2004

"Kanımız Canımız Sana Feda Ey Aksa!": Siyonist İsrail işgali altındaki Kudüs kentinde "İsrailli Araplar" olarak bilinen 1948 topraklarındaki Filistinliler el-Aksa Camii'nin Siyonistlerce yıkılma tehditlerini protesto etmek amacıyla Haremü'ş-Şerif'te bir gösteri düzenledirler.

Gazze'de Bir Filistinli Şehid Oldu: Gazze'dedeki el-Mehatin kontrol noktasında bir Filistinli İsrail askerlerinin ateş açması sonucu şehid oldu.

10 Ağustos 2004

Koreliler, Filistin İçin Yürüdü: Güney Koreli Hıristiyanlardan oluşan 2500 kişilik bir grup İsrail işgali altındaki Filistin için barış yürüyüşe gerçekleştirdiler. Koreli Hıristiyan eylemciler, Kudüs'ten Hazreti İsa'nın doğum yeri olduğuna inanılan Beytüllahim'e yürüdü.

Nablus'ta Bir Filistinli Şehid Oldu: Filistinlilere ateş açan İsrail askerleri, Selim el-Kusa'yı (18) şehid ettiler, 11 Filistinliyi de yaraladılar.

11 Ağustos 2004

İsrail, Han Yunus'a Füze Yağdırdı: İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kampına saldırdı. Es-Sedu'l-Ali bölgesine atılan füze 15 kişinin yaralanmasına neden oldu.

12 Ağustos 2004

Aksa İntifadası'nda 3.088 Şehid, 55.138 Yaralı: Filistin insan hakları kuruluşunun hazırladığı rapora göre, Aksa İntifadası'nın başladığı 28 Eylül 2000 tarihinden 30 Temmuz 2004 tarihine kadar, İsrail işgal güçlerince 3.088 Filistinli öldürüldü, 55.138 kişi yaralandı, 45.752 ev tahrip edildi ve 862.731 ağaç yerinden söküldü.

İsrail Kontrol Noktasında İstişhad Eylemi: Kalandiye askeri kontrol noktasına istişhad eylemi düzenlendi. Aracıyla kontrol noktasına yaklaşan direnişçi aracını infilak ettirdi. Eylemde biri feda eylemcisi olmak üzere 2 iki kişi can verdi, 7'si İsrail sınır muhafızı 16 kişi de yaralandı.

13 Ağustos 2004

Bir İsrailli Öldürüldü: Batı Şeria'da bulunan İtmar Yahudi yerleşim birimi yakınlarında Filistin güvenlik birimine bağlı bir subay, İsrail askerleriyle çatışmaya girdi. Çatışmada bir İsrail askeri öldü, bir diğeri de yaralandı. Filistinli subay çatışma sonucu şehid düştü.

16 Ağustos 2004

Gazze'ye Hava Saldırısı; 2 Şehid: Siyonist İsrail'e ait bir askeri helikopterin, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampına düzenlediği saldırıda 2 Filistinli şehid düştü.

Filistinli Esirler Açlık Grevinde: Siyonist İsrail'in değişik cezaevlerindeki binlerce Filistinli tutsak soyunarak aranmalarına karşı çıkarak, hapishane şartlarının ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi talebiyle açlık grevine başladı.

17 Ağustos 2004

Batı Şeria'da Yeni Yerleşimler: İsrail'de Ariel Şaron hükümeti, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerine bini aşkın yeni konut eklenmesine izin verdi.

3 Filistinli Şehid Düştü: Han Yunus'un güney batısında ger alan Atsamuna Yahudi yerleşim birimine sızmaya çalışan iki Filistinli direnişçi, çıkan çatışmada şehid düştü. Nablus'ta da işgalcilere taş atan gençlerin askerlerce taranması sonucu Zahir el-Ethem (29) şehid edildi, 12 Filistinli yaralandı.

18 Ağustos 2004

İsrail Terörü Gazze'de 5 Can Aldı: İsrail'in Gazze'nin eş-Şucaiye mahallesinde bulunan bir eve yönelik düzenlediği hava saldırısında 5 Filistinli şehid oldu, üçü ağır 10 kişi yaralandı.

Çocukları Vurdular: Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentinde işgal askerlerine taş atan çocukların üzerine İsrail ordu birliklerince ateş açılması sonucu 3 çocuk şehid oldu.

19 Ağustos 2004

İsrail 150 Mülteciyi Sokağa Attı: Siyonist İsrail işgal askerleri, Batı Şeria'daki bir mülteci kampına girerek 150 Filistinliyi zorla kamptan çıkardı.

20 Ağustos 2004

İsrail Yıkım Terörünü Sürdürüyor: Han Yunus mülteci kampına saldıran İsrail birlikleri, tanklar ve buldozerlerle 10 evi yıktı, üçüne büyük hasar verdi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde de Filistinlilere ait 10 evi yerle bir etti.

21 Ağustos 2004

FDG'den Filistinli Tutsaklara Destek: Filistinli tutsakların başlattıkları açlık grevi eyleminin 7. gününde Türkiye'deki Filistin Dostları Girişimi'nden (FDG) destek geldi. Filistin Dostları Girişimi'nin çağrısı üzerine yüzlerce kişi Taksim Gezi Parkı'nda bir araya gelerek Filistinli tutsaklarla dayanışmak için 1 saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

İsrail Askerleri Filistinli Çocuğu Vurdu: Ahmed el-Hams (16) İsrail askerlerinin ateş açması sonucu şehid oldu.

25 Ağustos 2004

"Tutsakların Açlık Grevi Cihaddır": Filistin Şer'i Yargı Meclisi Başkanı Şeyh Teysir et-Temimi, İsrail zindanlarındaki Filistinli tutsakların sürdürdükleri açlık grevinin bir cihad olduğunu dile getirdi.

26 Ağustos 2004

'Yolsuzluklarla Mücadele' Paketi Onaylandı: Filistinli milletvekilleri, yolsuzlukla mücadele reform paketini onayladı.

27 Ağustos 2004

Savaşa ve İşgale Hayır Platformu; "İşgalin Hedefi İslam Ümmeti!": Savaşa ve İşgale Hayır Platformu'nun çağrısı üzerine yüzlerce duyarlı Müslüman işgalcileri telin için Fatih Camii'nde bir araya geldi. Felluce, Samarra, Bağdat, Kufe ve Necef'te Amerika işgal güçlerinin gerçekleştirdiği katliamları protesto etmek ve bu cinayetlerde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılmak üzere bini aşkın Müslüman Fatih Camii'nde buluştu.

İslami Cihad Liderine Suikast Girişimi: İsrail ordusu, Gazze'de İslami Cihad komutanlarından Muhammed Şeyh el-Halil'in evine füze saldırısı düzenledi. Şeyh Halil, suikast girişiminden yaralı olarak kurtuldu.

28 Ağustos 2004

Esirlerin Direnişi Sonuç Verdi, İsrail'den Geri Adım: Siyonist zindanlarda tutsak bulunan Filistinli esirlerin 13 gündür sürdürdükleri açlık grevi direnişi sonuç verdi. Siyonist İsrail'in Aşkelon zindanı sorumluları Filistinli tutsakların bazı taleplerini yerine getirmesi üzerine esirler, eylemlerine ara verdiler.

04 Eylül 2004

Tutsakların Direniş Zaferleri: Filistin özerk yönetiminde tutsakların işlerinden sorumlu bakan olan Hişam Abdurrazık'ın yaptığı açıklamaya göre isteklerinin önemli bir kısmının kabul edilmesi anlamına gelen bir anlaşma sağlanması üzerine İsrail zindanlarındaki Filistinli tutsaklar açlık grevlerine son verdiler.

Bi'r Seba'da İki İstişhad Eylemi: İsrail'in işgali altında bulunan Bi'r Seba' kentinde düzenlenen iki istişhad eyleminde 16 kişi öldü, 80 kişi de yaralandı.

İsrail Gazze'ye Saldırdı; 3 Şehid, 35 Yaralı: İsrail işgal askerlerinin Gazze Şeridi'ne düzenledikleri saldırıda 3 Filistinli şehid oldu, 35 kişi yaralandı.

07 Eylül 2004

İsrail Terörü Gazze'de; 15 Şehid, 45 Yaralı: Terör devleti İsrail'in, Gazze'ye düzenlediği hava saldırı sonucu 15 Filistinli şehid oldu, 10'u ağır 45 kişi yaralandı.

08 Eylül 2004

Şaron 'Duvar'da Değişikliği Kabul Etti: İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Batı Şeria'da inşası devam eden "ayrım duvarı"nın güzergâhındaki değişikliği kabul etti.

10 Eylül 2004

Kassam Komutanlarından Biri Şehit Edildi: Gazze'nin Cibaliya mülteci kampına düzenlenen saldırıda İzzettin Kassam Birlikleri'nin cephe komutanlarından Abdulaziz Abdüllatif el-Eşkar (35) şehit düştü.

11 Eylül 2004

Siyonist Terör, 8 Can Aldı: İsrail ordusu, 3 gün süren operasyonun ardından Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampından çekildi. Saldırıda toplam 8 Filistinli öldürüldü.

13 Eylül 2004

Cenin'e Hava Saldırısı; 3 Şehid: Batı Şeria'daki Cenin kentinde İsrail helikopterinin düzenlediği hava saldırısında 3 Filistinli şehid oldu.

18 Eylül 2004

Tedavi Edilmeyen Esir Can Verdi: Mecdo hapishanesinde İslâmi Cihad Hareketi mensubu Fevvaz el-Bülbül (27), tıbbi müdahaleden mahrum bırakılması sebebiyle hayatını kaybetti.

22 Eylül 2004

Zafere Dek İntifada: "Sürgündeki Filistinlilerin Dönüşü İçin Mücadele Komitesi"nden Wadi Abu Hani ve Usema et-Temimi Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenlediler. ESP'nin konuğu olarak Türkiye'ye gelen Filistinliler; Filistin İntifadası'ndaki son durum, Siyonizm'in inşa ettiği utanç duvarı ve sürgündeki Filistinlilerin durumuyla ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdiler.

23 Eylül 2004

3 İsrail Askeri Öldürüldü: Gazze Şeridi'ndeki bir Yahudi yerleşim biriminde Filistinliler ile işgal askerleri arasında çıkan çatışmada 3 işgal askeri öldürdü. Çatışmada iki yerleşimci de yaralandı.

İsrail Han Yunus'a Girdi; 12 Yaralı: İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'ndeki bir mülteci kampına saldırdı. İsrail helikopterinin kampta bir hedefi vurması sonucu en az 12 kişi yaralandı, 3 ev buldozerlerle yıkıldı.

25 Eylül 2004

İşgale Hayır Koordinasyonu İsrail'i Protesto Etti: Aksa İntifadasının 4. yıldönümünde Levent'te toplanan Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu bileşenleri sloganlarla İstanbul'daki İsrail Konsolosluğu'na yürüyerek ABD ve İsrail'i protesto ettiler.

27 Eylül 2004

İsrail'den Şam'da Suikast: Hamas'ın Filistin dışındaki askeri kanadının sorumlularından Şeyh İzzettin Halil, Suriye'nin başkenti Şam'da aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu şehid oldu.

28 Eylül 2004

Aksa İntifadası 5. Yılında: 28 Eylül 2000'de dönemin muhalefet lideri Ariel Şaron'un Haremü'ş-Şerif'e gitmesiyle başlayan Aksa İntifadası'nda, dört yıl içinde 3.319'u Filistinli olmak üzere, toplam 4.338 kişi hayatını kaybetti.

29 Eylül 2004

Powel; "İntifada Sona Ermelidir": ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, beşinci yılına giren Aksa İntifadası'nın sona ermesi gerektiğini söyledi.

30 Eylül 2004

İsrail, Cibaliye Kampına Girdi: İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki Cibaliye mülteci kampına düzenlediği saldırıda 23 Filistinli hayatını kaybetti. Çatışmalarda, yaklaşık 100 kişi de yaralandı.

02 Ekim 2004

Cibaliye'de 10 Şehid: Siyonist İsrail ordusu Cibaliye kampında 10 Filistinliyi öldürdü.

03 Ekim 2004

Cibaliye'de 56 Filistinli Can Verdi: İsrail'in Gazze Şeridi'nde başlattığı "Tövbe Günleri" operasyonlarında 56'sı Filistinli, 3'ü İsrailli olmak üzere toplam 59 kişi can verdi, yüzlerce kişi yaralandı. Olağanüstü hal ilan eden Filistin yönetimi ise saldırıların durdurulması için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

04 Ekim 2004

Cibaliye Kampında 5 Şehid: İsrail helikopterinden açılan roket ateşi sonucu Cibaliye mülteci kampında 5 Filistinli daha can verdi.

05 Ekim 2004

Kız Çocuğuna Yirmi Kurşun: Refah mülteci kampı yakınlarında 13 yaşındaki İman el-Hams, İsrail askerlerince vücuduna 20 kurşun sıkılarak şehid edildi.

Ramallah'ta 2 İsrail Öldü: İsrail askerlerinin Ramallah kentinde düzenlediği saldırıda, 2'si İsrail askeri olmak üzere 4 kişi öldü, 3 Filistinli yaralandı.

06 Ekim 2004

Gazze'de 3 Ölü, 13 Yaralı: İsrail tanklarının Gazze Şeridi Beyt Lahiya mülteci kampında düzenlediği saldırılarda 3 Filistinli öldü, 6 aylık bir bebeğin de bulunduğu 10'u çocuk toplam 13 kişi yaralandı.

08 Ekim 2004

İki İsrail Askeri Öldürüldü: Beyti Hanun'da gerçekleştirilen bir eylemde iki işgal askeri öldürüldü, biri de yaralandı.

09 Ekim 2004

Cibaliye Katliamı 10. Gününde: İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi Cibaliye mülteci kampına başlattığı saldırılarda toplam 86 Filistinli şehid edildi.

11 Ekim 2004

Bir İsrail Tankı İmha Edildi: İslami Cihad'a bağlı Kudüs Seriyeleri ile Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi'nin askeri kanadı Milli Direniş Tugayları gerçekleştirdikleri ortak eylemde İsrail ordusuna ait bir tankı imha ettiler.

13 Ekim 2004

Musa Arafat'a Suikast Girişimi: Filistinli üst düzey güvenlik yetkilisi Musa Arafat, Gazze Şeridi'nde düzenlenen bombalı suikast girişiminden yara almadan kurtuldu.

14 Ekim 2004

Cibaliye Katliamında 131 Kurban: Siyonist ordunun, 29 Eylül'de Cibaliye mülteci kampında başlattığı katliamın 17. gününde İsrail hava kuvvetlerinin saldırısında 9 Filistinli daha şehid oldu; böylece 17. gününde katliamda toplam 131 Filistinli yaşamını yitirdi, 500'den fazla kişi de yaralandı.

Refah Mülteci Kampına Saldırı: İsrail askerlerinin 20 tank ve helikopterler desteğinde Refah mülteci kampına girdiği sırada helikopterlerden atılan füzeler sonucu iki Filistinli şehit edildi, bir Filistinli yaralandı.

15 Ekim 2004

Aksa'da Cuma Namazına İsrail Engeli: Siyonist İsrail, Müslüman'ın Haremü'ş-Şerif'te Cuma namazı kılmalarını engelledi. İsrail, 60 yaşın altındaki Filistinlilerin Mescidi Aksa Haremi'ne girmesine engel oldu.

Gazze Ramazan'a 3 Şehit Vererek Girdi: İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, Cibaliye mülteci kampına düzenlediği füze saldırısı sonucunda 3 kişi öldü, 1 kişi de yaralandı.

18 Ekim 2004

Cibaliye'de 24 İsrailli Öldürüldü: İsrail parlamentosu Knesset Dış Güvenlik Komisyonu üyesi eski subay Mecli Vehbi, İsrail ordusunun, 20 gündür Cibaliye'de sürdürdüğü saldırılarda 24 asker-yerleşimci İsraillinin öldürüldüğünü açıkladı.

19 Ekim 2004

Arafat Hastalandı: Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, ateş, burun tıkanıklığı ve mide bulantısı şikâyetinden ötürü Ramallah'taki karargâhında Mısırlı doktorların muayenesinden geçti.

20 Ekim 2004

BM'in Cibaliye Raporu Açıklandı: BM, İsrail ordusunun Cibaliye'de başlattığı 17 günlük ''Bedel Operasyonu''nun kayıplarını açıkladı. Yayımlanan rapora göre, Gazze'de İsrail ordusunun 200 tank, buldozer, Apaçi helikopterleri ve iki bin askerle giriştiği, Aksa İntifadası'ndan bu yana en geniş kapsamlı saldırısında en az 107 Filistinli öldü, 431 kişi de yaralandı.

25 Ekim 2004

Han Yunus'ta 17 Şehit: İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus mülteci kampına düzenlediği saldırıda 17 Filistinli şehid oldu, 25'i çocuk, 10'u ağır 91 kişiyi yaraladılar.

27 Ekim 2004

Çekilme Planı Knesset'ten Geçti: İsrail Parlamentosu (Knesset), Gazze'deki 21 ve Batı Şeria'daki 4 Yahudi yerleşim biriminden geri çekilmeyi öngören planı kabul etti.

30 Ekim 2004

FKÖ Arafat'sız Toplandı: Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyeleri, 1960'ların sonlarından bu yana ilk defa Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'sız bir araya geldi.

01 Kasım 2004

Tel Aviv'de Feda Eylemi; 5 Ölü: Tel Aviv'in merkezindeki pazaryerinde meydana gelen patlamada 5 kişi öldü, 12 kişi de yaralandı.

4 Filistinli Öldürüldü: İsrail askerleri biri çocuk 4 Filistinliyi şehit etti. Katledilenlerden ikisi Gazze Şeridi'nde bir Yahudi yerleşim birimine sızmak isteyen direnişçilerdi.

02 Kasım 2004

Arafat'a Sevgi Gösterisi: Filistinli bir grup, Arafat'a destek vermek için tedavisinin sürdüğü Percy Askeri Hastanesi'nin önünde toplandı.

03 Kasım 2004

AP'den İsrail'e Kınama: Gazze'yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu'ndan bir grup milletvekili, İsrail'in Filistin'deki politikalarını kınadı.

04 Kasım 2004

Gazze'de 3 Şehid: Gazze Şeridi'nde Bureyc mülteci kampı yakınlarında 3 Filistinli Siyonist İsrail güçleri tarafından şehit edildi.

05 Kasım 2004

Arafat Komada: Filistin Lideri Yaser Arafat'ın komada olduğu resmen açıklandı.

İki Filistinli Çocuk Öldürüldü: Han Yunus'ta İsrail tankının ateş açması sonucu 7 ve 8 yaşlarında 2 Filistinli çocuk şehit oldu.

06 Kasım 2004

Üç Direnişçi Şehid Düştü: Gazze Şeridi'ndeki Siyonist yerleşim birimine sızmaya çalışan üç Filistinli direnişçi şehid düştü.

07 Kasım 2004

İsrail Terörü 6 Can Aldı: Cenin kentinde 4 Filistinli, İsrail gizli güvenlik birimince şehit edildi. Tulkarim yakınlarında İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmada, 2 Filistinli şehit edildi, 1 İsrail askeri öldürüldü.

08 Kasım 2004

"İsrail Arafat'ı Zehirledi!": Nikaragua'nın eski Devlet Başkanı Daniel Ortega, İsrail'in Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ı zehirlemiş olabileceğini öne sürdü. Ortega, "Zehirleme, İsraillilerin Arafat'ı öldürmek için seçtikleri bir yöntem olabilir, İsrail'in Arafat'ı öldürmeyi açıkça söylediğini unutmayalım" dedi.

09 Kasım 2004

Gazze'de 2 Şehit: Gazze Şeridi'nde, İsrail tarafına geçmeye çalışan 2 Filistinli İsrail askerlerince öldürüldü.

11 Kasım 2004

Arafat Öldü: Filistin Lideri Yaser Arafat (Ebu Ammar) tedavi gördüğü Fransa'da (TSİ) 4: 30'da öldü. Arafat'ın ölüm haberi Batı Şeria'da Filistinli Bakan Saib Erekat tarafından açıklandı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da yazılı bir açıklamayla Arafat'ın öldüğünü doğruladı. Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın ölüm haberinin ardından on binlerce Filistinli sokaklara döküldü.

12 Kasım 2004

"Filistin Dostlarının Başı Sağ Olsun": Filistin Dostları Girişimi (FDG) ve yayın organı Kudüs Dergisi, Yaser Arafat'ın vefatı üzerine bir taziye mesajı yayınladı: "Filistin halkının direnişçi lideri Yaser Arafat'ın ölüm haberini derin bir üzüntüyle karşıladık. Ömrünün son günlerini Siyonist İsrail tanklarının kuşattığı bir sığınakta geçiren Arafat, hayatını emperyalist ve Siyonist kuşatma altında bulunan Filistin'in ve Filistin halkının kurtuluşuna adamış bir insan olarak tamamladı. Emperyalist zulme ve Siyonist işgale karşı direnişi halkıyla ve Filistin dostlarıyla paylaşan Filistin direnişinin bu öncü liderine yaşamının son durağında Rabbimizden hayırlar diliyor ve tüm sevenleri için taziyetlerimizi bildiriyoruz. Yaser Arafat'ın sergilediği direniş heyecanını, Kudüs ve Filistin toprakları özgürleşinceye kadar daha gayretli bir özveriyle yaşatmamızın İslami sorumluluğumuz olduğunu ilan eder, kalbinde Filistin'in acısını taşıyan tüm erdemli insanlara baş sağlığı dileriz."

Çatışmalarda 4 Filistinli Öldü: Filistin lideri Yaser Arafat'ın öldüğünün açıklanmasının ardından Filistinlilerle İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda 4 Filistinli öldürüldü.

Arafat'ın Son Yolculuğuna Uğurlandı: Arafat'ın naaşı, hayatını kaybettiği Fransa'nın başkenti Paris'ten cenaze töreninin yapılacağı Mısır'ın başkenti Kahire'ye getirildi. Kahire'de başlayan törene çok sayıda devlet ve hükümet başkanı ile lider katıldı. Arafat'ın cenazesi Ramallah'a götürülerek burada toprağa verildi. Arafat'ın naaşı, ileride Kudüs'e gömülebilmesi için taş bir lahite konuldu. Son yolculuğunda Arafat'a yüz binlerce Filistinli eşlik etti.

13 Kasım 2004

Hizbullah İnsansız Keşif Uçağı Üretti: Hizbullah'ın Lideri Nasrallah, "İsrail üzerinde uçan insansız keşif uçağının 40–50 kilogram patlayıcıyla donatılabileceğini, askeri üs ve havaalanı da dâhil olmak üzere herhangi bir hedefi vurabileceğini" belirtti. Baalebek'deki Hizbullah karargâhında konuşan Nasrallah, uçağın Lübnanlı direnişçiler tarafından yapıldığını, dışarıdan yardım alınmadığını ifade etti.

17 Kasım 2004

Şehit Yaser Arafat Tugayları Barguti'yi destekleyecek: Arafat'ın ölümünün ardından adını Şehit Yaser Arafat Tugayları olarak değiştiren el-Aksa Şehitleri Tugayları, 9 Ocak'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçiminde Mervan Barguti'yi desteklediğini açıkladı.

18 Kasım 2004

Mısır'dan İsrail'e Protesto: Mısır, İsrail askerlerinin açtığı tank ateşi sonucu 3 polisinin ölmesi nedeniyle, İsrail'i sert bir şekilde protesto etti.

Hasan Yusuf Sebest Bırakıldı: Hamas'ın Batı Şeria liderlerinden Hasan Yusuf tahliye oldu.

20 Kasım 2004

Yaser Arafat'ın Ölüm Dosyası Eşine Verildi: Paris'te ölen Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın tıbbi dosyası eşi Süha Arafat'a verildi.

25 Kasım 2004

Direniş Komutanı Şehid Düştü: İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırıda Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'na mensup Musa Abdulfettah Gariz (31) adlı Filistinli komutan şehid düştü.

26 Kasım 2004

Fetih Devrim Konseyi, Abbas'ın Adaylığını Onayladı: Fetih Devrim Konseyi, Filistin Lideri Yaser Arafat'ın halefinin belirleneceği seçimler için Mahmud Abbas'ın adaylığını onayladı.

28 Kasım 2004

Rafael Eitan Boğuldu: İşgalci Siyonist güçlerin tarihine geçen en büyük katliamlardan biri olan Sabra ve Şatilla katliamının Ariel Şaron'dan sonraki baş sorumlusu Rafael Eitan, Filistin'in 1948'de işgal edilmiş bölgesinde bulunan Usdud (Ashdud) şehrinin açıklarında denize düşerek boğuldu.

29 Kasım 2004

Fas'da Filistin'e Destek: Fas'ın başkenti Rabat'ta, on binlerce kişinin katıldığı, Filistin'e destek ve ABD'nin Irak işgaline karşı protesto gösterisi yapıldı. Gösteriye yaklaşık 200 bin kişi katıldı.

Gazze'de 2 Filistinli Şehid Düştü: İsrail askerleri Gazze'de, biri doktor 2 Filistinliyi şehid etti.

30 Kasım 2004

İki İşbirlikçiye İdam Cezası: Gazze'de bulunan Filistin Cinayet Mahkemesi, iki Filistinli hakkında İsrail istihbaratıyla işbirliği yaptıkları suçlamasıyla idam cezası verdi.

Hamas'tan Feda Eylemi; 2 Şehid: Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki Netzarim Yahudi yerleşiminde bulunan Siyonist İsrail ordusunun üssüne yönelik eylem gerçekleştirdi. Hamas, 2 direnişçisinin İsrail işgal askerlerince şehid edildiği eylemin görüntülerini de yayınladı.

02 Aralık 2004

Arafat'ın Kardeşi Fethi Öldü: Paris'te geçen ay yaşamını yitiren Filistin Lideri Yaser Arafat'ın kanser hastası kardeşi Fethi Arafat (73) Kahire'de öldü.

03 Aralık 2004

İslami Cihad Yöneticisi Şehit Oldu: Cenin yakınlarındaki Rabat köyünde, İslami Cihad hareketinin yerel yöneticisi Mahmud Hammad (28) İsrailli askerlerce şehit edildi.

04 Aralık 2004

İslami Cihad İsrail Zırhlısını İmha Etti: İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyeleri Tugayı, Gazze'nin güneyinde yer alan Refah'ın es-Selam mahallesinde bir İsrail askeri zırhlı aracını imha etti.

06 Aralık 2004

Mısır Mossad Ajanını Serbest Bıraktı: Mısır, İsrail'de tutuklu 6 Mısırlı öğrencinin serbest kalması karşılığında, İsrail adına casusluk yaptığı için 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Azam Azam'ı serbest bıraktı.

07 Aralık 2004

Bir İsrail Askeri Öldürüldü: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze kentinin eş-Şucaiye mahallesinde gerçekleştirdiği eylemde bir İsrail askeri öldü, en az dördü de yaralandı. Eylemde iki direnişçi şehid düştü.

08 Aralık 2004

Gazze'de Bir Şehid: Gazze'nin eş-Şucaiye mahallesinde bir Filistinli, İsrail işgal askerilerinin ateş açması sonucu şehid oldu.

09 Aralık 2004

Refah'ta 3 Filistinli Şehit Edildi: Gazze Şeridi'ndeki Refah kenti yakınlarında 3 Filistinli şehit edildi.

10 Aralık 2004

İsrail'den Gazze'ye Füze Saldırısı: İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin kuzey kesimine düzenlediği füze saldırısında biri el-Aksa Şehitleri Tugayı üyesi, en az 3 kişi yaralandı.

11 Aralık 2004

İsrail Askerleri 10 Yaşındaki Kızı Vurdu: Han Yunus mülteci kampına ateş açan İsrail askerleri, 10 yaşındaki Filistinli bir kızı öldürdü.

13 Aralık 2004

Hamas Komutanı Şehit Edildi: İsrail askerleri, Nablus'a düzenledikleri baskında çıkan çatışmada Hamas'ın önde gelen bölge yetkililerinden İhsan Şuami şehid düştü.

15 Aralık 2004

İsrail ve Mısır QIZ Anlaşmasını İmzaladı: ABD Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick, İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert ve Mısır Dış Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid tarafından, Mısır'ın başkenti Kahire'de Nitelikli Sanayi Bölgeleri (QIZ) anlaşması imzalandı. Washington'un girişimiyle imzalanan anlaşma, Mısır'da 250 bin kişiye iş imkânı sağlanabilecek. Daha önce de Türkiye-İsrail ve Ürdün-İsrail arasında benzer anlaşmalar imzalanmıştı.

Refah'ta 3 Filistinli Şehid Edildi: İsrail ordusunun, Refah kenti yakınlarında bulunan es-Selam mahallesini top ateşine tutması sonucu 3 Filistinli yaşamını yitirdi.

16 Aralık 2004

Fransa Filistin'in Sesi Menar TV'yi Yasakladı: Fransa üzerinden yayın yapan Hizbullah'ın Lübnan'daki televizyon kanalı El-Menar TV mahkeme kararıyla kapatıldı. Kanal ağırlıklı olarak Filistin ile ilgili haber programları yapıyordu.

17 Aralık 2004

Gazze'de Bir Tünel Çöktü; 5 Şehid: Filistinli direnişçilerin, silah ve mühimmat geçirmek için kullandıkları Mısır-Gazze Şeridi arasındaki bir tünelin çökmesi üzerine 5 Filistinli can verdi.

11 İsrail Askeri Yaralandı: Hamaslı direnişçilerin Atsamuna ve Kysofim Siyonist yerleşim birimlerine havan topu ve Kassam roketleriyle gerçekleştirdiği eylemde bir yerleşimci öldü, 11'i asker 16 Siyonist de yaralandı.

Han Yunus'ta 3 Şehid!: İsrail ordusu, Han Yunus kampına "Demir Portakal" adıyla bir saldırı başlattı. Saldırıda 3 Filistinli şehit oldu, 15'i yaralandı. İsrail saldırısında bir hastane kısmen, 30 ev de tamamen yıkıldı.

18 Aralık 2004

"Demir Portakal" 12 Can Aldı: Siyonist İsrail'in "demir portakal" adı altında başlattığı Han Yunus saldırısında 12 Filistinli şehid düştü, 50 Filistinli de yaralandı. Kampa giren İsrail tank ve buldozerleri 30'dan fazla evi de yıktı.

21 Aralık 2004

İsrail'de Koalisyona Knesset Onayı: İsrail Parlamentosu Knesset, muhalefetteki İşçi Partisi'nin, Likud Partisi'yle koalisyon kurabilmesine olanak tanıyan yasanın ilk halini onayladı.

23 Aralık 2004

Filistin'de İlk Yerel Seçimler Yapıldı: İsrail'in engellemeleri nedeniyle, 4 aşamada yapılan seçimlerin 26 yerel belediye meclisinin belirleneceği ilk aşaması Batı Şeria'da yapıldı.

24 Aralık 2004

İsrail 3 Filistinliyi Öldürdü: Tulkarim mülteci kampını basan İsrail askerleri, el-Aksa Şehitleri Tugayları üyesi 3 Filistinliyi öldürdüler.

25 Aralık 2004

Filistin Seçimlerinde Hamas Sürprizi: Batı Şeria'daki Filistin yerel seçimlerinde, seçime ilk kez katılan Hamas büyük çıkış yaptı. Hamas 26 yerel meclisten 13'ünde çoğunluğu sağladı.

28 Aralık 2004

Abbas; "Arafat'ın İzinden Gideceğim": Seçim meydanından halka hitap eden Mahmud Abbas, muteveffa Filistin lideri Yaser Arafat'ın ''izinden gideceğini'' söyledi.

30 Aralık 2004

Han Yunus'ta 7 Filistinli Şehid Edildi: İsrail'in Han Yunus mülteci kampına düzenlediği baskında 7 Filistinli şehid oldu.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR