1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Dergimizin 99. Sayısı da Toplatıldı

Dergimizin 99. Sayısı da Toplatıldı

Temmuz 1999A+A-

Haksöz'ün 99. sayısı toplatıldı. 97. sayısı hakkında da İstanbul 1 Nolu DGM tarafından dava açılan Haksöz'ün 99. sayısında yer alan "28 Şubat'ın Yeni Hükümeti Kutlu Olsun!" başlıklı gündem yazısı ve ÖZGÜR-DER (Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği)nin "Malatya'da Hukuk ve İnsanlık Yargılanıyor" başlıklı basın açıklamasından dolayı toplatılma kararı çıktı.

Toplatılma kararıyla ilgili olarak Haksöz Dergisi'ne ulaştırılan tebliğde, "5-8. sayfalarında yer alan "28 Şubat'ın Yeni Hükümeti Kutlu Olsun!" başlıklı yazı ve yine aynı derginin 25-26. sayfalarında yer alan "ÖZGÜR-DER: Malatya'da Hukuk ve İnsanlık Yargılanıyor" başlıklı yazılarda halkı din ve sınıf farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme suçunun işlendiğine dair kuvvetli delil ve emareler bulunduğundan bahisle istem gibi toplatma kararı verilmesi gerektiği sonuç ve vicdani kanaatine varılmıştır" ifadeleri yer alıyor.

Haksöz dergisi'nin 2.5 yıldır devam edegelen darbe sürecindeki tavrının egemenlerce rahatsız edici bir unsur olarak ele alındığı bir gerçek. Bu süreç boyunca Haksöz hakkında iki toplatma kararı çıktı. İki kararın da gerekçesi aynı: Darbe sürecine karşı tavır koymak.

99. sayıda toplatmaya gerekçe gösterilen, "Gündem" yazısı başlığından da anlaşıldığı gibi 28 Şubat Süreci'nin devam ettiğini ve devamlılığın yeni hükümetin oluşumundaki fonksiyonunu ve seçimlere umut bağlayan büyük bir kitlenin umutlarını bir başka bahara bıraktı(rıldı)ğını irdeleyen bir yazı. Yazıda bir diğer vurgu ise Türkiye'de siyasetin ne denli kuşatıldığını ve MGK'nın bu kuşatıcılığının hükümet oluşumunda oynadığı rol. Bahsi geçen "halkı kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme...", oldukça yoruma açık ve bugüne kadar hakkında bu maddeden davalar açılan Haksöz'ün mevcut siyasal konjonktürü sorgulaması ve muhalif bir duruşu benimsemesinden dolayı sıkça karşısına çıkan bir madde. Gerekçe gösterilen yazıda halkı kin ve düşmanlığa tahrik edildiği gerekçesi sathi ve tarafgir ama aynı zamanda düzenin adli mercilerine yakışan bir değerlendirme.

Toplatmaya gerekçe gösterilen diğer yazı ise olayın ne kadar trajikomik bir hal aldığını gözler önüne seriyor. Çünkü bu yazı ÖZGÜR-DER'in Malatya'da yaşanan başörtüsü yasağı ve bunun neticesinde gelişen protestolarda, tutuklanan insanlar hakkında istenen idama varan cezalarla ilgili bir basın açıklamasının haberi. Yani diyorlar ki; "bu ülkede, bir derneğin; insanların haklarını aradıkları için kendilerine reva görülen idamlarla ilgili, haklı ve meşru bir basın açıklamasını, siz bir basın kuruluşu olarak kamuya duyurmak için haberleştirirseniz hakkınızda böyle davalar açılır". Buradan da anlaşılıyor ki, bir basın açıklamasının, basın tarafından yayınlanması oldukça sakıncalı bir durum.

Dergi avukatları, toplatılma kararına itiraz ederken, Dergi'nin Sorumlu Yazıişleri Müdürü ve sahibi ifadeleri alınmak üzere DGM Savcılığı'na çağrıldı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR