1. YAZARLAR

  2. Ramazan Dikmen

  3. Bir mektup, samimi bir iç döküş...

Bir mektup, samimi bir iç döküş...

Aralık 1997A+A-

Öykü yazarı Ramazan Dikmen, yakalandığı hastalığa yenik düşerek, geçtiğimiz Nisan ayında vefat etmişti. Hem onu rahmetle anmak, hem de Atasoy Müftüoğlu'na yazdığı mektubunda dile getirdiği samimi duygu ve düşünceleri aktarmak amacıyla, Hece Dergisi'nde yayınlanan mektubu alıntılıyoruz.

Sevgili Ağabeyim,

Güzel mektubunuz, yanında gönderdiğiniz kitap için pek çok teşekkür ederim. Mektubunuzu hemen cevaplayamadığım için affınızı dilerim.

Ağabey, dualarınızdan çıkmadığımı bilmek şu günler başlıca teselli kaynaklarımdan biri. Her zaman dualarınızda olmak, ben hayırsız kardeşinizin yegâne dileğimdir.

Ağabey, ah ağabey, halimi anlayabilecek tek insan herhalde sizsiniz. Hebâ olmuş, kaybedilmiş koskoca bir kırk yılın muhasebesini yapmak, -hele benim durumumda bir insan için- tam anlamıyla dehşet verici. Meğer bize gösterdiğiniz, yana yana, yangınlı çığlıklarla işaret ettiğiniz istikametlerden ne kadar ayrı yollara sapmışız. Düşünüyorum: İkisi de ümmî olan rahmetli babam, annem bana hangi niyetlerle, hangi temel eğitimleri aldırmaya çalıştılar; ben nasıl bir hayat doğrultusu tutturdum. Ben onüç yaşında hıfzımı ikmal etmiş bir insandım Ağabey -rahmetli ebeveynim, onların duaları, gözyaşları, ihtimamları sayesinde- Bunları yazarken içim yanıyor. İçim kanla doluyor. Sırtımda verilemeyecek hesapların, ödenemeyecek hakların ağırlığını duyuyorum Ağabey. Yoksul halkın dişinden tırnağından arttırdıklarıyla yaptırdığı İmam-Hatip okullarında okutulduk biz Ağabey. O okulları bizim için açan halkın derinlerdeki ifade edilmemiş beklentisi herhalde bizim bugün içinde bulunduğumuz konumlar değildi. Bana öyle geliyor ki, halk bizim bürokrat, kaymakam, müfettiş olmamızı değil, Mahmut Bayram, Celalettin Ökten olmamızı istiyordu. Bizse, müslüman halkın bu safiyane, bu halisane niyetlerine ihanet ettik. Bundan ağır hesap olur mu Ağabey!

Dua edin Ağabeyim, -kendi adıma- kayıplarımı kısmen de olsa telafi edebilecek imkan bahşetsin Rabbim bana. Allah, akibetimi, akibetimizi hayretsin. Hürmetle ellerinizden öpüyorum. Allah'ın selam ve bereketi sizinle olsun.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR