1. YAZARLAR

  2. Ali Değirmenci

  3. Ben Doğuyum: Ölümler Büyütürüm Evimde

Ben Doğuyum: Ölümler Büyütürüm Evimde

Kasım 2001A+A-

Acının ve yıkımın utangaç; ama aynı zamanda heybetli ve cefakâr anasıdır Doğu.

Direnmeyi de bilir, kendini külünden üretmeyi de. Dost ellerin şefkatli okşamasına, tanıdık yüreklerin o sıcacık selâmına da alışkındır; satılmaya, kalleşliğe, apansız arkadan vurulmaya da.

Gülünden diken eksik olmaz, gülüşünden hüzün. Balında tuz vardır, aşında zehir.

Kurumlu binaların, kibirli caddelerin, dev ikiz kulelerin rüyasını bile göremez. Yıkık dökük, yoksul yabansı damlarla örer sokaklarını.

O sessiz, o devingen, o büyük açılarıyla kadınlar ölüme yatarlar sık sık. Yine de iz bırakırlar toprakta. Çarçabuk boşalsa da kucakları.

Bir hüzün atlası, bir acılar okyanusudur Doğu.

Çocuklar, ellerinde kuru, yavan ekmeklerle vurulurlar kimi zaman. Kızları iç burkan bir ağıt gibi büyürler, erkekleri daha on dördünde nişanlanıverir dağlarla. Terin yaktığı kocaman yaralar vardır gövdelerinde. Toprağa ve göğe bakarlar hep ve upuzun susarlar.

Ve şimdi evinin içindeki kavgayı bitiremeyen, kendi yangınını söndüremeyen Afganistan'da dünyanın en kibirli, en şımarık, en gelişmiş zulüm aygıtı meydan okumakta herkese.

Tuğyanın, istiğna ve istikbarın küreselleşmiş biçimi olan Yeni Dünya Düzeni gücü gücü yetene mantığıyla palazlanıyor, herkesi hizaya getirmeye çalışıyor. Dünkü "mücahitler", "terörist" ilan ediliyor şimdi. Rambo, bir zamanlar savunduğu toprakların insanına kan kusturmaya hazırlanıyor. Gururu incinen dünyanın en süper gücü, arkasını da güçlendirerek dünyanın en fakir, en çaresiz halkına bomba yağdırıyor.

Ve utanmazlık ve ihanet diz boyu

Seyyid Kutub'un deyimiyle "acayip derecede ilkel bir topluluk" olan, saldırıyı sadece uzaylılardan bekleyen, bencilliğiyle meşhur Amerikan halkından bile küçümsenmeyecek bir yekûna ulaşan insan topluluğu bu saldırıları protesto ederken Doğu sinikliği, dönekliği içselleştiriyor.

Her şeyin ötesinde onurlu olmak sınanıyor artık.

Filistin'e, Irak'taki mazlumlara, Keşmir'e, Çeçenistan'a bir duayı bile çok görenler, katillerin ağzıyla konuşuyorlar şimdi.

Allah günleri aramızda dolaştırıyor ve "Onur, yalnızca insan türünde bulunur." diyor bir atasözü.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR