1. YAZARLAR

  2. Fevzi Zülaloğlu

  3. Allah’ın İsimlerinin Hayatımızdaki Yeri ve Dualarımızda Esmâü’l-Husna

Allah’ın İsimlerinin Hayatımızdaki Yeri ve Dualarımızda Esmâü’l-Husna

Ekim 2010A+A-

Ve Allah’ındır en güzel isimler; onun için siz O’na onlarla dua edin…” (A’raf, 7/180)

Her tür aşırılıktan kendini korumak isteyen, dengeli bir tasavvur ve itidalli bir telakkiyle hayatı anlamak ve öylece yaşamak çabası içinde olmak isteyenler; “vasat ümmet”in örnek ve model şahsiyeti olmak isteyenler, Allah’a el-Adl ismiyle dua etmelidirler.

Günahlarının hiç işlememiş gibi silinmesini isteyenler Allah’a el-Afüvv ismiyle dua etmelidirler.

Bildiklerine aldanmamak, olayların arka planını öğrenmek ve anlamak isteyenler Allah’ın el-Âlim ismiyle dua etmelidirler.

Sadırlarda, satırlarda ve kâinattaki ayetlerle Yaratıcının yüceliğini idrak etmek isteyenler Allah’a el-Ali ismiyle dua etmelidirler.

Şerefi incinenler, onura muhtaç olanlar Allah’a el-Aziz ismiyle dua etmelidirler.

Hayatta neyin ertelenmesi gerektiğine doğru karar vermek isteyenler Allah’a el-Ahir ismiyle dua etmelidirler.

Hedeflerini büyük tutmak, vizyonunu küçük hesaplardan korumak isteyenler Allah’a el-Azim ismiyle dua etmelidirler.

Küfrün, şirkin, nifakın öldürücü etkilerine karşı mü’minler Allah’a el-Bais ismiyle dua etmelidirler.

Allah’ın gör dediği yerden görmek, bak dediği yerden bakmak isteyenler; eşyanın künhüne vakıf olmak isteyenler; olayların asıl anlamını idrak etmek isteyenler Allah’a el-Basir ismiyle dua etmelidirler.

Yaratıcının varlığının hiçbir sebebe bağlanmaması gerektiği bilincini korumak, O’nun varlığının sonsuz ve ebedi olduğu şuuruna erişmek isteyenler, kesintisiz ve sonsuz saadete erişmek isteyenler Allah’a el-Bâki ismiyle dua etmelidirler.

Örneksiz ve mükemmel yaratanın Allah Teâlâ olduğu şuuruna erişmek isteyenler, evrendeki hikmet ve güzellikleri keşfetmek isteyenler, sıradan değil özgün bir hayat tarzı ile insanlığa örnek olmak isteyenler O’na el-Bedi’ ismiyle dua etmelidirler.

İsyan nedeniyle iyilik yapmaktan vazgeçemeyenler, iyiliği şiar edinmek isteyenler Allah’a el-Berr ismiyle dua etmelidirler.

Delile muhtaç olanlar, burhanı arayanlar Allah’a el-Burhan ismiyle dua etmelidirler.

Dertlerini dağıtmak isteyenler Allah’a el-Basıt ismiyle dua etmelidirler.

Kalbini derin üzüntülerin sarmasını istemeyen, nefsin egemenliğinden kurtulmak isteyenler Allah’a el-Bari ismiyle dua etmelidirler.

Bütün güzelliklere sahip olmak isteyenler; sabır, basiret ve takva gibi manevi lütufların kendisinde toplanmasını arzu edenler Allah’a el-Cami ismiyle dua etmelidirler.

Azametini korumak, eşya üzerindeki otoritesini şeref ve haysiyetle sürdürmek isteyenler Allah’a el-Celil ismiyle dua etmelidirler.

İşlerini düzeltmek, düşmana galip gelmek isteyenler Allah'a el-Cebbar ismiyle dua etmelidirler.

Çirkinliğin baskısından kurtulmak isteyenler, güzelliğe muhtaç olanlar, güzelliği arayanlar Allah’a el-Cemil ismiyle dua etmelidirler.

Dünya hayatında zalimlerin zararlarından korunmak isteyenler Allah’a ed-Dâr ismiyle dua etmelidirler.

Hayatta öncelikli olanın ne olduğu hususunda yanılmak istemeyenler Allah’a el-Evvel ismiyle dua etmelidirler.

Kalbinin kapılarını gerçeğe açmak isteyenler, dünyanın kapılarının hidayete açılması için çırpınanlar, hayır kapılarının kendisine açılmasını dileyenler Allah’a el-Fettah ismiyle dua etmelidirler.

Allah’tan başka hiçbir şeye hiç kimseye muhtaç olmak istemeyenler, ebedi zenginliğe kavuşmak isteyenler, dünyanın geçici zenginliklerinin fitnelerinden korunmak isteyenler Allah’a el-Ganiyy ismiyle dua etmelidirler. Ne kadar zengin olursa olsun, yine de Allah’a muhtaç olduğunun bilinciyle hayatını inşa etmek isteyenler Allah'ın el-Muğni ismiyle dua etmelidirler.

Bağışlanmaya ihtiyaç duyanlar Allah’ın el-Gafur ismiyle dua etmelidirler. Bağışlanmayı canı gönülden isteyen, samimiyetlerini gönülden beslenen inançlarla ortaya koyanlar, Allah'a el-Gaffar ismiyle dua etmelidirler.

Yolunu kaybeden, doğru yolu bulmak isteyenler; şaşkınlığı üzerinden atarak önünün nur ile aydınlatılmasını isteyenler; hidayetten ayrılmadan Allah’ın huzuruna imanlı bir şekilde çıkmak isteyenler O’na el-Hâdî ismiyle dua etmelidirler.

Zillete düşmemek, dünyanın alçaklıklarından uzak durmak isteyenler Allah’a el-Hafid ismiyle dua etmelidirler.

Korunmak, kollanmak ve gözetilmek, dengede tutulmak isteyenler Allah'a el-Hafız ismiyle dua etmelidirler.

Kendisine Kur’an’dan başka hakem istemeyenler, olgu ve olaylar hakkında karar verirken ilahi vahyin son kararlarına göre davranmak için Allah’a el-Hakem ismiyle dua etmelidirler.

Öfkenin ateşine maruz kalanlar Allah’ın el-Halim ismiyle dua etmelidirler.

Övgüye muhtaç olanlar Allah’ın övgüsüne el-Hamid ismiyle dua etmelidirler.

Haberlerin fitnesinden korunmak, kötü haber taşıyan vesveseci cin ve insan şeytanlarının şerrinden korunmak isteyenler Allah’a el-Habir ismiyle dua etmelidirler.

Sert yanlarını yumuşatmak; isyankârlıktan, inkârcılıktan ve aşırıya kaçmaktan kendini korumak isteyenler Allah’a el-Halim ismiyle dua etmelidirler.

Hayatı hesaba çekileceği bilinciyle yaşayanlar ve yarın ölecekmiş gibi hesap gününe hazırlanmak isteyenler Allah’tan el-Hasib ismiyle yardım istemelidirler.

Öldüren ve sonra ebedi bir hayat veren Allah’ı yakından bilmek isteyenler O’na el-Hay ismiyle dua etmelidirler.

Ölçüye muhtaç olanlar, azdırmayan saptırmayan ölçülü kudrete kavuşmak isteyenler Allah’a el-Kadir ismiyle dua etmelidirler.

İkrama muhtaç olanlar ve cimrilikle terbiye olanlar Allah’a el-Kerim ismiyle dua etmelidirler.

Sıkıntılarını gidermek, kendini günahlara karşı tutmak isteyenler Allah’a el-Kabıd ismiyle dua etmelidirler.

Allah'ın düşmanlarını mağlup etmeyi, onlara üstün gelmeyi arzulayanlar Allah’a el-Kahhar ismiyle dua etmelidirler.

Gücünü kaybetmeden ebedileşmek isteyenler Allah’a el-Kavi ismiyle dua etmelidirler.

Yıkılmadan ayakta kalmak isteyenler, zorluklara karşı direnmek isteyenler, zalimlere karşı kıyamlarının başarılı olmasını isteyenler Allah’a el-Kayyum ismiyle dua etmelidirler.

Sadece Allah'ı yüceltmeyi, büyüklüğüne içtenlikle saygı duymayı dileyenler, O’na el-Kebir ismiyle dua etmelidirler.

Ruhunu ve bedenini, maddi zevklerden arındırmak isteyenler, Allah'ın el-Kuddüs ismiyle dua etmelidirler.

Gizli lütufların bolluk ve darlıkta kendisine ulaşmasını isteyenler, iki yüzlülükten kurtulmak isteyenler, Allah’a el-Latif ismiyle dua etmelidirler.

Gerçek verenin ve şerre mani olanın kim olduğu bilincine ermek; ebedi saadete mani olan şerlerden korunmak isteyenler Allah’a el-Mani ismiyle dua etmelidirler.

Mülkün egemenliğine girerek köleleşmekten korunmak isteyenler, mülke bir emanetçi olarak egemen olup imar etmek isteyenler, dünyanın zenginliklerinin fitnelerine karşı Allah’a el-Malikü’l-Mülk ismiyle dua etmelidirler.

Kulluğunu içtenlik ve samimiyetle yerine getirmek isteyenler, Allah'a el-Musavvir ismiyle dua etmelidirler.

Kendisinden daha alt derecelerde olduğu halde, başka canlılara boyun eğerek alçalmak istemeyenler Allah’a el-Mütekebbir ismiyle dua etmelidirler.

Bağış ve ihsanından bolca yararlanmak, şan ve şöhretin geçici değil ebedi olmasını isteyenler, Allah’a el-Mecid ismiyle dua etmelidirler.

Sağlam olmak ve sağlam kalmak isteyenler, yılgınlığa karşı Allah’a el-Metin ismiyle dua etmelidirler.

Kendi nefsine ve çevrensine karşı adaletle hükmetmek ve ilahi adaletle muamele görmek isteyenler Allah’a el-Muksit ismiyle dua etmelidirler.

Yol olmayan bir iktidara, gerçek bir rabbe, gerçek malike ve ilaha sahip olduğunun bilincinde olanlar Allah'a el-Melik ismiyle dua etmelidirler.

İbadetlerini erteleyenlerden olmak istemeyenler, ebedi olanı öne almak isteyenler Allah’a el-Mukaddim ismiyle dua etmelidirler.

Nihai adalete gönül verenler, suçluların ebedi cezasına şahit olmak isteyenler Allah’a el-Muntakim ismiyle dua etmelidirler.

Güvene muhtaç olanlar, güvenlik kuşağına sığınmak isteyenler Allah’a el-Mü’min ismiyle dua etmelidirler.

Cevaba muhtaç olanlar, icabetsiz kalanlar, destekleyici güce ihtiyaç duyanlar Allah’a el-Mucib ismiyle dua etmelidirler.

Ayrıntılarda boğulmadan ayrıntılardaki gerçeklere vakıf olmak isteyenler Allah’a el-Muhsi ismiyle dua etmelidirler.

İhsana muhtaç olanlar, iyiliği şiar edinen bir hayata imza atmak isteyenler Allah’a el-Muhsin ismiyle dua etmelidirler.

Doğru olanı bıkmadan tekrar yaşamak, hakikati sıkılmadan tekrar tekrar idrak etmek isteyenler Allah’a el-Muid ismiyle dua etmelidirler.

Şirkte, küfürde, nifakta ve fıskta ruhunu öldürenler yeniden imanla dirilmek için Allah’a el-Muhyi ismiyle dua etmelidirler.

Bedenini ve ruhunu yaratanı bilmek, kayıt altında tutulmak isteyenler Allah'a el-Mukîyt ismiyle dua etmelidirler.

Yardıma muhtaç olanlar Allah’a el-Müsteân ismiyle dua etmelidirler.

Benliklerde bir yük ve karanlık olan şirkin, küfrün, nifakın, fıskın ölmesini isteyenler; “Zalimler için yaşasın cehennem!” diyenler, Allah’a el-Mümit ismiyle dua etmelidirler.

Meleklerin gaybi yardımlarına nail olmak isteyenler Allah’a en-Nafi ismiyle dua etmelidirler.

Allah’ın yükselttiği ve değer verdiği insanlardan olmak isteyenler, şeytani güçlerin alçak planlarına karşı hayat boyu kesintisiz cihadı sürdürme kararlılığında olanlar Allah’a er-Rafi ismiyle dua etmelidirler.

Şefkate muhtaç olanlar, küçüklerine şefkatle davranmayı başarmak isteyenler, hatalarına karşı Rabbinin şefkatle muamele etmesini gönülden arzulayanlar Allah’a er-Rauf ismiyle dua etmelidirler.

Yaratanın kesintisiz merhametiyle muamele görmek isteyenler Allah’a er-Rahman ismiyle dua etmelidirler.

Ebedi merhamete muhtaç olduğunun idrakine varanlar, ilahi rahmete şahit olmak isteyenler Allah’a er-Rahim ismiyle dua etmelidirler.

Terbiyesizliğe maruz kalanlar Allah’ın er-Rabb ismiyle dua etmelidirler.

Gözetlenip kontrol edildiği bilincini derinleştirmek isteyenler; şeytani güçlere karşı göz önünde tutulmak isteyenler Allah’a er-Rakib ismiyle dua etmelidirler.

Aç kalanlar, helal rızık isteyenler, imana ve ekmeğe muhtaç olanlar, bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıp veren Allah’a er-Rezzak adıyla dua etmelidirler.

Doğru yolda yürümek ve doğru yola iletilmek, doğru yoldan ayrılmadan dürüst ve erdemli bir hayatı tarihe armağan isteyenler Allah’a er-Reşîd ismiyle dua etmelidirler.

Karsılaştıkları zorluklara sabretmek isteyen, zalimlerin fitnelerine karşı direnmek ve imanını koruyarak zafere ermek isteyenler Allah'a es-Sabûr ismiyle dua etmelidirler.

Ebedi yardımı isteyenler, sonsuz yardımı arzulayanlar Allah’a es-Samed ismiyle dua etmelidirler.

Dinini her türlü şüphe ve bidatlerden uzak tutmak; Yaratıcısı, kendisi ve çevresiyle barışık yaşamak isteyenler Allah'a es-Selam ismiyle dua etmelidirler.

Vahyin şahitliğini tüm hücrelerinde hissetmek ve ölümsüz bir tanıklık yaparak övünç kaynağı salih amellerle ebedileşmek isteyenler Allah’a eş-Şehid ismiyle dua etmelidirler.

Teşekküre muhtaç olanlar ve nankörlükten kurtulmak isteyenler Allah’a eş-Şekur ismiyle dua etmelidirler.

Kötülükten iyiliğe geri dönmek ve ebediyen iyilerin yurdunda kalma kararlılığına sahip olanlar günahlarından arınmak için Allah’a et-Tevvab ismiyle dua etmelidirler.

Bir ve biricik olana yaklaşmak, yakınlığını artırmak isteyenler; tek ve eşi benzeri olmayanı her daim anmak isteyenler el-Vahid olan Allah’a dua etmelidirler.

Kendisini ve çevresini dostça yönetmek ve yönetilmek isteyenler, Allah’ın el-Vali ismiyle dua etmelidirler.

Sevgiye muhtaç olanlar, O’nun sevgisine mazhar olmak isteyenler, ebedi sevgiye kavuşmak isteyenler, Allah’a el-Vedud ismiyle dua etmelidirler.

Dileklerine karşılık isteyenler Allah’a el-Mucib ismiyle dua etmelidirler.

İlim ve merhamet isteyenler Allah’a el-Vasi ismiyle dua etmelidirler.

İşlerinin aksamasını istemeyenler; düşürmeyen ve sendeletmeyen, yıkılmayan dayanak isteyenler, Allah’a el-Vekil ismiyle dua etmelidirler.

Terk etmeyen, ihanet etmeyen dost arayanlar Allah’a el-Veli ismiyle dua etmelidirler.

Allah'ın fazlından, ihsanından, kereminden yararlanmayı gönülden arzulayanlar Allah'ın el-Vehhab ismiyle dua etmelidirler.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR