1. HABERLER

  2. HABER

  3. Nabi Avcı'dan Dershane Kararıyla İlgili Açıklama
Nabi Avcı'dan Dershane Kararıyla İlgili Açıklama

Nabi Avcı'dan Dershane Kararıyla İlgili Açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) önceki gün verdiği dershane kararı sonrası kriz masası kurdu.

15 Temmuz 2015 Çarşamba 08:54A+A-

Bakan Nabi Avcı'nın başkanlığında yapılan olağanüstü toplantıda, iptali istenen 7 madde için tek tek yönetmelik ve yönerge değişiklikleri hazırlandı.

MEB yetkilileri ayrıca bugün dershane temsilcileriyle bir araya gelecek. Yapılan yönetmeliklerle 'dershane' kavramı yeniden mevzuata girecek. Ancak dershanenin tanımı, işleyişi, denetlenmesi yeni yönetmeliklerle şekillenecek. Bu aşamada dönüşen dershaneler okul olarak faaliyetlerini sürdürebilecek. Dönüşüm süreci ise isteyen dershaneler için kaldığı yerden devam edecek. MEB de öğrencilere ücretsiz olarak verdiği takviye kurslarını yaygınlaştıracak. Okul odaklı eğitim için adımlar hızlanacak ve dershaneye ihtiyaç en aza indirilecek. Şimdiye kadar gelinen süreçte mevcut 3 bin 107 dershaneden 2 bin 280'i dönüşüm için başvuruda bulundu. Başvuru yapan dershanelerden 907'si ise dönüşüm için ruhsat aldı.

Kurslar Devam Ediyor”

Basın mensuplarına AYM kararını değerlendiren Bakan Avcı: “AYM'nin gerekçeli kararı açıklansın. Hangi maddeyle ilgili, ne tür gerekçelerle, ne karar verdi, onu net olarak görelim. Hiçbir öğrencimizi ortada bırakmayız. Takviye kurslarımız devam ediyor, yeni kayıtları alacağız. Hiçbir çocuğumuzun takviye kurslarından mahrum kalmaması için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz” dedi. Aynı AYM'nin bir yıl önce dershanelerle ilgili yürütmeyi durdurma talebini reddettiğini hatırlatan Avcı, şunları söyledi:

Önceki Karar Farklıydı”

Bir yıl önce yürütmeyi durdurmayı reddettiği bir yasayı hangi gerekçelerle ne değişti de şimdi reddetti? Gerekeni yapacağız. Eğitimci olan, gerçekten eğitim hizmeti vermek isteyen temsilcilerle tekrardan otururuz. Her kurum açısından çözümlerini birlikte üretiriz. Öğrencilerimizi ortada bırakmayız. Yasa iptal edildiyse dershanelerin varlığıyla ilgili gri bölge oluşabilir. Onu düzenleme işi de MEB'e düşer. Gerekirse yasal düzenlemeye de bakarız.”

Eğitim Politikasını Seçilmiş Hükûmet Belirler”


 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AYM'nin dershanelerle ilgili kanunda kaosa neden olan iptal kararına tepki gösterdi. Ülkede politika belirleme yetkisinin AYM'de değil seçilmiş hükümette olduğunu vurgulayan Davutoğlu: “Türkiye'de eğitim politikalarını belirleme hakkı, yetkisi, sorumluluğu siyasî iradeye aittir. Gerek yasal çerçeve gerek Türkiye'deki güçler ayrılığı esasına göre dış politika, ekonomi, sosyal devlet politikalarını yönetmek nasıl halkın seçtiği hükûmetlerin uhdesinde ise eğitim politikalarını belirleme de halkın seçtiği hükûmetlerdedir. Eğitim politikalarına karar verecek makam yürütme erkidir.” dedi.

Dershane düzenlemesiyle ilgili kararlı tutumlarından taviz vermeyeceklerini söyleyen Davutoğlu: “Bugünlerde bu tip kararlardan hareketle kimse tekrar yürütme erkinin sorumluluğunu taşıdığı konularda farklı tavırlar alınabileceği gibi bir vehme kapılmasın. Alacağımız tedbirler hususunda kimsenin tereddüdü olmasın.” diye konuştu.

Başkan da 'İptal' Demiş

“Paralel yapı”nın merakla beklediği dershanelerin kapatılmasını düzenleyen yasayı iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin bu kritik kararı 5'e karşı 12 oyla aldığı öğrenildi. Yüksek Mahkeme Başkanı Zühtü Arslan da kanunun iptali yönünde oy kullandı. Karara muhalefet eden mahkeme üyelerinin ise Nuri Necipoğlu, Kadir Özkaya, Hicabi Dursun, Muammer Topal ve Rıdvan Güleç olduğu kaydedildi. Kararın gerekçesinin bugün Resmî Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT