1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Mültecilerin Yaşadığı Kah Kampından Gözlem
Mültecilerin Yaşadığı Kah Kampından Gözlem

Mültecilerin Yaşadığı Kah Kampından Gözlem

AID sağlık ekibi İdlib’de bulunan Kah mülteci kampına gitti. Dr. Yılmaz, gözlemlerini sitemiz için paylaştı.

21 Ocak 2013 Pazartesi 15:31A+A-

HAKSÖZ-HABER

Kısa adı AID (Alliance of İnternational Doctors) olan Uluslararası Doktorlar Birliği sağlık ekibi, partner kuruluş İHH ile birlikte Suriye’de İdlib bölgesinde mültecilerin yaşadığı Kah kampında sağlık taraması yaptı.

Dr. Mustafa Yılmaz başkanlığında dört doktor, iki hemşire, iki sağlık memuru, bir eczacı ve iki AID çalışanından oluşan toplam 11 kişilik sağlık ekibine AID başkan yardımcısı Dr. Hamdi Osmanoğlu da eşlik etti. Ekipte yer alan iki bayan doktor özellikle çocuklara ve kadınlara yönelik muayene ve taramalar yaptılar.

Beş yaş altı çocukların ve kadınların öncelikli hedef kitle olarak seçildiği sağlık taramasında yaklaşık 800 kişi muayene edildi. Kampa ulaştırılan ilaçlarla tedavileri düzenlenen hastaların, durumları ağır olanların Türkiye’ye getirilerek tedavilerinin düzenlenebilmesi için girişimlerde bulunuldu.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Dr. Mustafa Yılmaz, kendisiyle yaptığımız görüşmede gözlemlerini sitemiz okuyucuları için paylaştı:

Kampta Sadece Bir Doktor Var!

Kah Kampında yaklaşık 4.000 kişi yaşıyor. Kampta Suriyeli bir doktor bulunuyor. Günde 100 ila 150 civarında hasta muayene ettiğini belirten Doktor Muaffak, ilaç sıkıntılarının olduğunu, hastaları muayene edebilecekleri yeterli bir ortamın olmadığını, sevki gereken hastaları zor şartlarda nakil yapabildiklerini belirtiyor. Diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan yaşlı hastaların ilaçlarının temininde büyük sıkıntılar yaşanan kampta elektrik yok, su traktörler vasıtasıyla tanklarla getiriliyor ve depolara aktarılıyor. Yakacak olarak kullanılabilecek odun sıkıntısı çok fazla.

Çadırlar Soğuktan Korumuyor!

Çadırlar son derece ilkel ve soğuğa karşı dayanıksız. Bazı çadırlarda oturulacak ve yatılacak sünger ve minder bulunmuyor. Bu kişiler yere serdikleri kilimlerin, hasırların üzerinde yatıyorlar. Bir kısım çadırlarda ise yatak ve oturma amacıyla kullanılan süngerler bulunuyor. Tek oda halinde olan çadırlarda aile beraberce yatıyor, imkânları ölçüsünde yemek pişirmeye çalışıyorlar.

Temiz Su Yok; Hastalıklar Yaygın

Kampta kanalizasyon imkânı ve temiz su sağlanamadığı için sarılık olarak bilinen Hepatit A enfeksiyonu sayısı artmaya başlamış durumda. Bununla beraber soğuk ve yetersiz beslenmeye bağlı üst ve alt solunum yolu hastalıkları sayısı son derece fazla. Bronşit ve zatürre hastalıkları sayısı artmaya başlamış ve bunlar için gerekli buhar makinesi denilen nebülizatör cihazı yok. Giden sağlık ekibi tarafından temin edilen bir adet cihaz kamptaki doktora teslim edildi.

Kötü şartlarda yatan halkın eklem ve kas hastalıkları yönünden şikâyetlerinin fazla olduğu kampta, ayrıca ishal ve özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları artış gösteriyor.

Çocuklar Kur’an Öğreniyor

Kampta çocukların eğitimine yönelik bir adet çadır kurulmuş durumda. Burada çocuklara Kur’an öğretiliyor ve dini bilgilendirmeler yapılıyor. Ayrıca büyükçe bir çadır da mescit olarak düzenlenmiş ve buradan ezan okunuyor, namazlar kılınıyor ve Cuma namazları kıldırılıyor. Vaazlar ve sohbetlerle halkın morali yüksek tutulmaya çalışılıyor. Halk büyük yokluklara rağmen umutlarının tükenmediğini, ancak belirsiz bir bekleme içerisinde olduklarını belirtiyor.

Çocukların Ne Ayakkabısı Ne de Bir Çorabı Var!

Özellikle çocukların ayakkabı, çorap, elbise, mont ve kaban türü eksiklikleri had safhada. Birçok çocuk çorapsız ve ayakkabısız olarak terlikle dolaşıyor. Soğuğa bağlı olarak ayaklarında morarma ve şişkinlikler oluşmuş durumda.

Kah kampının da ismini aldığı yakınındaki Kah köyü 8.000 nüfuslu bir köy. Bu köyde de doktor bulunmadığı için hastalar kamptan sağlık hizmeti almaya çalışıyor ve bu durum kamptaki doktorun işini daha da zorlaştırıyor. Zaten son derece yetersiz olan imkânlarla yürütülmeye çalışılan sağlık hizmetleri iyice kısıtlanmış oluyor.

Bulaşıcı Hastalıklara Karşı İlaç Yardımı Şart

Kah kampına ve diğer kamplara sağlık yardımı açısından bulaşıcı hastalıklara yönelik ilaç ve destek malzemeleri sağlanmalı.

İdrar yolu enfeksiyonları ve kadın hastalıklarını artışına yönelik kadın hijyen paketleri sağlanmalı, sarılık salgınları önlemek amacıyla temiz su ve temiz tuvalet ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yardım sağlanmalıdır.

Bit ve uyuz vakalarının görüldüğü kamplarda bu vakaların salgına dönüşmesini engellemek için banyo ihtiyacı ve banyo yapılabilecek sıcak su sağlanabilmelidir. Bunun için enerji sağlayacak jeneratörlere ihtiyaç vardır.

Doğum vakaları yakında bulunan Kah köyünde oluşturulan bir yerde sağlanıyor. Gebelere yönelik destek tedavileri için kampa ulaştırılan vitamin ve kan ilaçları dağıtımı yapıldı. Şeker hastalarının kan şekerlerinin ölçülüp tedavilerinin düzenlenebilmesi için kan şeker ölçüm cihazına ve ölçüm çubuklarına ihtiyaç var. Basit tıbbi malzemeler olan enjektör, pamuk, steril gazlı bez, pansuman solüsyonları ve benzeri malzemeler sağlanmalıdır.

Aynı bölgede ziyaret edilen Atma kampında ise 12.000’in üzerinde insan yaşıyor ve benzer sorunlar bu kampta da yaşanıyor. Atma kampında bir poliklinik ve eczane oluşturulmuş ve nispeten daha düzenli halde.

Bölgede yeni kurulan bir diğer kamp ise Kerame kampı. Binlerce insanın geldiği bu kamp henüz kuruluyor ve mülteci akını alıyor. Diğer kamptaki benzer sorunları taşıyan kampta su öncelikli bir sorun. Tankerle getirilen sudan alabilmek için insanlar ellerinde bidonlarla kuyruklar oluşturuyor.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum