1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Mültecileri Fareye Benzeten Irkçı Kafa
Mültecileri Fareye Benzeten Irkçı Kafa

Mültecileri Fareye Benzeten Irkçı Kafa

Avusturya'da koalisyon hükümetinin aşırı sağcı ortağı Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) bir üyesinin göçmenleri farelere benzeten şiir yayımlaması, siyaseti karıştırdı.

24 Nisan 2019 Çarşamba 14:02A+A-

Avusturya’da koalisyon ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (FPÖ) Yukarı Avusturya eyaletine bağlı Braunau am Inn Belediyesi Başkan Yardımcısı Christian Schilcher, mültecilere yönelik ırkçı benzetmesi nedeniyle görevinden istifa etti.

FPÖ Yukarı Avusturya Başkanı Manfred Haimbuchner, basına yaptığı açıklamada, parti gazetesinde mültecileri fareye benzeten ırkçı bir şiiri kaleme alan Schichler'in hem partideki görevini hem de belediye başkan yardımcılığını bıraktığını duyurdu.

Ülke genelinde tepkilere neden olan şiirin ortaya çıkmasının ardından sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklamada bulunan Başbakan Sebastian Kurz, "Irkçı ve çirkin şiirin yaptırımı olarak belediye başkan yardımcısının istifa etmesi en doğru adım oldu. FPÖ ve Başbakan Yardımcısı (Heinz Christian) Strache’nin tutumu yerinde ve doğru bir karar." ifadesini kullandı.

Şair: Provokatif olmaya çalıştım!

FPÖ'den partiye zarar vermemek için kendi isteğiyle ayrıldığı söylenen Schilcher, şiirle sadece provokatif olmaya çalıştığı, ama kimseyi aşağılamayı ya da yaralamayı amaçlamadığı savunmasını yaptı.

Sıçan-insan alegorisi yapmanın bir talihsizlik olmanın ötesinde tarihi bir yük taşıdığını kabul ettiğini dile getiren 'Kasaba Sıçanı'nın yazarı, "Ben sadece şunu söylemek istemiştim: Bize gelen ve yasalarımıza uyan bizim bir parçamız olabilir, yasalarımızı ve geleneklerimizi suiistimal eden ve hatta çiğneyen ise parçamız olamaz" dedi.

İstifa doğru bir adım

Aşırı sağcı FPÖ Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Strache de söz konusu şiirin partinin görüşüyle bağdaşmayan yanlış bir davranış olduğunu ifade ederek, belediye başkan yardımcısının istifasının partiye verilecek zararı önleme açısından da doğru bir adım olduğunu kaydetti.

Ülkenin Yukarı Avusturya eyaletine bağlı Braunau am Inn bölgesinde yayımlanan FPÖ’nün parti gazetesinde, Schilcher tarafından kaleme alının bir şiirde mültecilerin fareye benzetilmesi kamuoyunda tepkilere yol açmıştı. (Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT