1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Mısır’da imamlar Müslüman Kardeşler ile bağları olduğu gerekçesiyle görevden alınıyor
Mısır’da imamlar Müslüman Kardeşler ile bağları olduğu gerekçesiyle görevden alınıyor

Mısır’da imamlar Müslüman Kardeşler ile bağları olduğu gerekçesiyle görevden alınıyor

Mısır Dini Vakıflar Bakanlığı, Müslüman Kardeşler ile ilişkileri olduğu gerekçesiyle bazı imamları görevden aldı.

10 Aralık 2020 Perşembe 22:58A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Mısır'ın Dini Vakıflar Bakanı Mohamed Mokhtar Gomaa, 1 Aralık'ta bir imamın ve vaizin Port Said vilayetinde görevine son verildiğini açıkladı. Açıklamasında imamın görevine son verilmesini yargı kararına dayandıran bakan Mısır'daki tüm imam ve din adamlarına ültimatom vermeyi de ihmal etmedi. 

Dini Vakıflar Bakanlığı, aynı gün yaptığı açıklamada, Port Said Vakıf Camii'nin imamı ve vaizi Abd al-Rahman Ahmed Kandil hakkında verilen karara dayanarak, “Görevden alma kararının tüm camilere uyarı niteliğinde olduğunu ve Mısır cumhuriyetinin, bu imamların minberin üstüne çıkmasına, ders vermesine veya camilerde namaz kıldırmasına izin vermemelidir” dedi.

Bakanlıktan bir kaynak kimliğinin gizli kalması kaydıyla Al-Monitor'a “Kandil hakkında verilen kararın Müslüman Kardeşler grubuyla ilişkisi nedeniyle" verildiğini söyledi.

Dinî Vakıflar Bakanlığı'nın yargı kararlarına dayanarak 4 Kasım'da dört imamı görevden aldığını ve başka bir imamın da ruhsatını iptal ettiği de ortaya çıktı. İmamlar arasında Ahmed Muhammed Jumah Salem, Muhammed Abdullah Hussein al-Jabali, Omar Hamid Tamam, Muhammad Muhammad Abd al-Sami ve Abd al-Wahhab Mustafa Mustafa Khoder yer alıyor.

Bakanlık ayrıca 4 Kasım'da yaptığı resmi açıklamada, "Sosyal medya yoluyla da olsa herhangi bir yasaklı gruba katılan, aşırılıkçı ideolojiyi benimseyen, sabotaj veya kışkırtma eylemleri gerçekleştiren herkese karşı kararlı önlemler alınacağı" konusunda uyarılarda bulundu.

Bakanlık 21 Kasım 2019'da da, imam ve vaizlerin "Müslüman Kardeşler'e müntesip oldukları belirlenenlerinin ihraç edildiğini " duyurmuştu.

Al Monitor’a konuşan kaynaklar, “Bakanlığın bu kararı türünün ilk örneği değil Mısır’da Müslüman Kardeşler’e dair ne varsa temizlenmeye, yok edilmeye çalışılıyor” dedi.

 

Kaynak: Al-Monitor. İlgili yazı derlenmiştir. Tam metin için, https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/12/egypt-endowments-ministry-dismissal-imams-muslim-brotherhood.html

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum