1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Marvel'in "süper kahraman" filmleri sinema için de bir tehdit!
Marvel'in "süper kahraman" filmleri sinema için de bir tehdit!

Marvel'in "süper kahraman" filmleri sinema için de bir tehdit!

Abdulhamit Güler, Marvel fantastik filmlerinin sinema içerisinde oluşturduğu değişime dikkat çekiyor.

26 Kasım 2022 Cumartesi 14:30A+A-

Abdulhamit Güler / Yeni Şafak

Tarantino bile…

Marvel evreninin ya da fantastik film furyasının sinemayı nereye götüreceği hep tartışıldı. Fakat teknolojinin bazı şeyleri hızlandırması, salgın sürecinde başlayan dönüşüm, bu konuyu daha sık gündeme getirir oldu. Zira yakın zamanda filmlerin nasıl çekileceği ya da nerede gösterileceği gibi belirsiz alanlar söz konusu. Bunun yanında sinema endüstrisinin merkezi olan Hollywood’da yaşanan tartışmalar sektördeki manzarayı anlatıyor.

Kült filmlerin yönetmeni Quentin Tarantino, Marvel filmlerinde rol alanların yıldız olmadığını söyledi. Bir podcast yayınında konuşan Tarantino, 20 yıl öncesinde fantastik bir filmde rol alan oyuncunun yıldız olduğunu ve filmlerin onlarla anıldığını, bugünlerde ise oyuncuların değil karakterlerin yıldız olduğunu söyledi. Tarantino esasında Marvel başta olmak üzere fantastik film evrenlerinin sinemaya etkisi noktasındaki tartışmaları yeniden başlattı. Zira Marvel’in sinema üretimi ve izlenmesi ile ilgili olumsuz yönlendirmesini bu sayfada daha önce de konu etmiştik. Teknolojinin sinemayı götürdüğü nokta birçok sinemacı için korkutucu son. Sinemanın bitmesinden ve film denen şeylerin masada kotarılan içerik haline gelmesinden bahsediliyor.

Tartışmalar yeni değil ama Tarantino gibi sinema endüstrisinin önemli isimleri açıklama yapınca dikkatler bu yöne çevriliyor. Ki Tarantino haklı. Zaten mevcudiyeti itibarıyla yıldız sistemi denen ve şöhret sahibi isimlerin başrolde yer almasıyla gişe hedefine ulaşan ticari sinemanın geldiği noktada bu özelliğin de yok olması manidar.

Sadece oyuncular açısından değil yönetmenler bakımından da durum aynı. Eskiden bazı fantastik filmlerin yönetmeni bilinirdi. Artık öyle bir durum söz konusu değil. Özellikle takip etmedikten sonra duymanız mümkün olmuyor. Sinema tamamen Marvel tekeline indirgeniyor.

Marvel nihayetinde filmlerden bazı filmler, stüdyolardan bir stüdyo. Neden bu kadar sorun oluyor? Çünkü Marvel Evreni denen ve peş peşe perdeye çıkan filmler gişeyi tek başına domine ediyor. Ticari sinemanın bu menbaı da görünce peşini bırakmıyor. Evrene yeni karakterler sokmak ya da gizlide kalanları öne çıkarmak gibi yöntemler denenerek fantastik film furyasının etkisi diri tutulmaya çalışılıyor.

Önce yönetmenin adı gider, sonra oyuncu silikleşir, sonra yöntem tektipleşir ve sonrasında orta yerde ne kalır? Galiba Hollywood bilim-kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız, her şeyi robotların ele geçirdiği dünyada filmleri de robotlar yapar. Nasılda büyük oranda bilgisayar efekti ve masa çalışmalarıyla kotarılıyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum